Now Reading:
S jednog performansa na drugi – gradonačelnik Bosilj otvorio 20. Dane performansa u Varaždinu
Full Article 3 minutes read

S jednog performansa na drugi – gradonačelnik Bosilj otvorio 20. Dane performansa u Varaždinu

Ovogodišnji, 20. po redu Dani performansa započeli su u četvrtak u palači Sermage otvorenjem izložbe splitskog umjetnika Zlatana Dumanića „Povratak kapetana” i performansom Ivana Šeremeta pod nazivom „Monetarni performans”. Ovo jubilarno izdanje Dana performansa pod nazivom „Sutra” svojom se temom okreće sutrašnjici, a svojim programom gleda na veliku povijest discipline performansa.

Autor koncepcije projekta je povjesničar umjetnosti Branko Franceschi, a suradnici na projektu su ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin Ivan Mesek i viša kustosica u GMV-u Elizabeta Igrec uz potporu Ministarstva kulture i medija.

Ravnatelj GMV-a Ivan Mesek opisao je kako je ovih 20 godina obilježilo puno lijepih projekata i iznenađene, oduševljene i začuđene publike.

-Sve ono što je Varaždin, što nudi, umjetnici su svojim projektima i performansima oplemenili i dali u tom trenutku drugu dimenziju. Cijeli program koncipiran je od odavanja počasti kroz izložbu Zlatana Dumanića nekim umjetnicima koji su stari bardovi i pokazali da umjetnost performansa nije toliko nova forma niti u Hrvatskoj, a vani još manje, kroz aktualne umjetnike iz regije, iz Bosne i Srbije, do umjetnika iz Hrvatske, a subotnja retrospektiva je onaj nukleus nas Varaždinaca koji smo krenuli s tim projektom prije 20 godina. Okupit ćemo se malo stariji, ali još uvijek svježi i mladi u glavi i uvijek spremni na dobru provokaciju – kazao je Mesek.

U internacionalnom kontekstu, ove godine obilježava se stotinu godina od rođenja Josepha Beuysa, jednog od najznačajnijih umjetnika 20. stoljeća. Inspirirani njegovim projektom „Sadnja 7 tisuća hrastova” u subotu će na Trgu Matije Gupca biti posađeno sedam hrastova kao začetak drvoreda posvećenog hrvatskim performerima.

Performans je živa forma, drvo raste, a utjecaj tih umjetnika će, kao i to drveće koje će trajno biti posađeno u Varaždinu, s godinama sve više rasti – dodaje Mesek.

Autor koncepcije projekta Branko Franceschi naglasio je važnost lika i djela Zlatana Dumanića koji je najpoznatiji kao performer, ali je bio puno više od toga.

Zlatan Dumanić bio je jedan od najpoznatijih splitskih performera predstavljajući otvoreni temperament tog grada u kojem svatko ima svoje mišljenje i ne boji ga se iskazati. Znali smo da postoje njegovi izleti u likovost, međutim tek nakon njegove smrti, 2017. godine kada je otvoren njegov atelje u Dioklecijanovoj palači odjedanput se otkrilo da je on zapravo po vokaciji slikar velikih umjetničkih sposobnosti. Njegov stan koji nažalost nije sačuvan je nešto što možemo smatrati ‘totalnim’ dizajnom. No, umjetnost uvijek pronađe put – izjavio je Franceschi istaknuvši značaj njegovog doprinosa hrvatskoj vizualnoj kulturi i umjetnosti.

Oduševljen izložbom bio je i varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj koji je, naglasivši kako je s jednog performansa, onog na sjednici Gradskog vijeća, stigao na drugi, mnogo bolji, proglasio 20. Dane performansa otvorenim.

-Kako je Dumanić do 2017. godine bio prepoznat isključivo kao performer teško je povjerovati da ja kao samouki slikar uspio napraviti ovakva djela – rekao je Bosilj te dodao kako će Grad i dalje pomagati ovakve događaje i festivale s kulturnim predznakom.

Ovogodišnji Dani performansa otvoreni su „Monetarnim performansom” Ivana Šeremeta koji je istaknuo kako naslov njegovog nastupa korespondira sa sadržajem.

Ukidanje minusa je okidač za opservaciju shizofrene situacije koja se na nas reflektira, pojedince, ne na sve, oni koji su pametniji to drugačije rješavaju – zaključio je Šeremet.

tklopotan / www.sjever.hr
10.09.2021.

Input your search keywords and press Enter.