Now Reading:
Ljubitelji bučnice „okupirali” Kumrovec – Kolar: Naš cilj je zaštititi kulturu, poštivati tradiciju i čuvati domaće proizvode!
Full Article 4 minutes read

Ljubitelji bučnice „okupirali” Kumrovec – Kolar: Naš cilj je zaštititi kulturu, poštivati tradiciju i čuvati domaće proizvode!

U Kumrovcu je u subotu održan tradicionalan, šesti po redu Bučnica Fest. Ova turistička i gospodarska manifestacija kojom se promovira tradicionalno i jedno od najpopularnijih zagorskih jela okupila je brojne posjetitelje. Festivalu su prisustvovali su i krapinsko-zagorski župan Željko Koren, saborski zastupnik Predrag Štromar i načelnik Kumrovca Robert Šplajt koji je i svečano otvorio ovu manifestaciju.

Da bi se oduševila i najzahtjevnija nepca, pobrinuli su se brojni natjecatelji i ugostiteljski objekti koji se bore za prestižnu titulu Zlatna buča. Njihove bučnice ocjenjivao je stručni žiri na čelu s popularnim kuharom Tomislavom Špičekom.

Župan Kolar istaknuo je važnost održavanja ovakvih manifestacija s ciljem promocije turizma, gastronomije i tradicionalnih zagorskih proizvoda koji se žele brendirati.

-Ova manifestacija Eko etno fletno u Kumrovcu je jedna nadogradnja naše štruklijade. Sve naše zagorske manifestacije služe kao dopuna našim hotelima, svima koji imaju smještajne kapacitete i muzejima jer turisti imaju priliku kušati naše proizvode – rekao je župan.

Dodao je kako ga posebno veseli nagrada Mala buča jer se djeca od malih nogu uče da treba zaštititi kulturu, poštivati tradiciju i čuvati domaće proizvode. Najavio je i kako će Zagorje u naredne dvije godine i dalje ići u smjeru promocije i brendiranja domaćih proizvoda, ali i specifičnih dijelova turističke ponude kao što su zdravstveni, hodočasnički i kupališni turizam.

-Vjerujem da ćemo postati prepoznatljivi ne samo kao Bajka na dlanu nego da će i taj podbrending donijeti nešto novo, a da ćemo istovremeno biti poznati i po starom brendu. To je izuzetno teško, ali s obzirom na ekipu koja na tome radi, uvjeren sam da ćemo biti uspješni – zaključio je Kolar.

Načelnik Kumrovca Robert Šplajt, zadovoljan brojem posjetitelja i sudionika, naglasio je da je manifestacija Eko etno fletno trenutno na svom vrhuncu.

-Imamo puno ugostiteljskih objekata i udruga, veliku ponudu štandova s eko proizvodima i puno posjetitelja – rekao je Šplajt i iskoristio priliku kako bi pozvao sve da dođu i uživaju u bogatoj gastronomskoj i glazbenoj ponudi.

Čest i uvijek rado viđeni gost u Kumrovcu i Krapinsko-zagorskoj županiji, saborski zastupnik Predrag Štromar kazao je kako ga vesele ovakvi događaji.

-Probao sam bučnicu i mogu reći da će žiri i gospodin Špiček imati jako težak posao pri odlučivanju koja je najbolja – rekao je.

Naglasio je kako je i kraj iz kojeg on sam dolazi poznat po proizvodnji buče.

-Mi u Varaždinskoj županiji imamo najveću proizvodnju buča u cijeloj Hrvatskoj, ne toliko za bučnice, koliko za bučino ulje kojeg jako puno konzumiramo. Mi, Slovenci i Austrijanci smo stvarno poznati po tome, a vidimo da su bučina ulja sve bolja – istaknuo je Štromar.

Špiček je pojasnio na što se sve mora paziti prilikom izrade bučnice i što će žiri na kraju i ocjenjivati.

-Za pravu bučnicu potrebno je tijesto, pravljeno kod kuće i vučeno, nikako kore – opisao je Špiček i dodao kako se buča, kad dozori, riba na ribež na deblje rezance.

Vrlo bitno je i kako se pravi smjesa za nadjev, pojasnio je Špiček. Naime, nadjev ne smije imati puno sira, a rekao je i kako zna žene koje bučnicu rade samo od buče, jaja i vrhnja.

-Tijesto mora biti lijepo razvučeno, ne predebelo, ne pretanko. Pošto buča pije dosta masnoće, bitno je da ima i puno masti. Na kraju, treba ju lijepo speći, ako je moguće na drva, onda je to san snova – kazao je Špiček koji bi uveo i potpore za ugostiteljske objekte koji bi u svojoj ponudi imali bučnicu čija bi se priprema čekala barem 45 minuta.

Malu zlatnu buču koja se ove godine dodjeljivala udrugama osvojilo je Društvo Kmetič Bistrica ob Solti. Drugo mjesto osvojila je Etno udruga Zipka, a treće DND Zagorska sela. Zlatna buča je ove godine pripala Seoskom turizmu Šumak, drugo mjesto osvojio je Hostel Kumrovec, a treće Gostionica Kod Starog.

Foto: M.Sopek
tklopotan / www.sjever.hr
28.08.2021.

Input your search keywords and press Enter.