Now Reading:
ZAGORCI PO 8. PUT „OKUPIRALI” RIJEKU Zvuci i mirisi zagorske tradicije oduševili brojne Riječane i njihove goste
Full Article 3 minutes read

ZAGORCI PO 8. PUT „OKUPIRALI” RIJEKU Zvuci i mirisi zagorske tradicije oduševili brojne Riječane i njihove goste

Pokazati i ponuditi ono najbolje što Zagorje ima, cilj je već tradicionalne manifestacije 100% Zagorsko u Rijeci koja je ovoga puta na središnji gradski trg dovela 60-ak izlagača koji Riječanima, ali i njihovim gostima, nude poljoprivredne proizvode uzgojene na tradicijski, konvencionalni, integrirani i ekološki način te proizvode tradicijskih obrta Krapinsko-zagorske županije.

U ponudi su tako bučino ulje, med, medenjaci, zagorski mlinci, povrće, voće, rakije i likeri, sir, sokovi i voćna vina, suhomesnati proizvodi, kao i licitari i tradicijske igračke koji se nalaze pod zaštitom UNESCO-a.
Organizirane su i cjelodnevne animacije za posjetitelje, poput prezentacije života krapinskih neandertalaca, a tu je i nezaobilazni glazbeni program.

U Rijeci je živo, veselo, Zagorje se po osmi put na riječkom Korzu predstavlja u najboljem svjetlu, stoga ni ne čudi što je župan Željko Kolar iznimno zadovoljan manifestacijom.
-Zahvaljujem gradonačelniku i zamjenici župana koji su nas popratili i daju nam podršku ovih osam godina, kao i bivšem gradonačelniku Vojku Obersnelu koji je zajedno sa mnom započeo ovu manifestaciju. Ovdje se osjećamo kao doma, nadamo se da barem dašak Zagorja možemo prenijeti Riječankama i Riječanima i njihovim gostima – rekao je Kolar.

Kolar je istaknuo važnost sudjelovanja izlagača, odnosno OPG-ova na ovoj manifestaciji, ali je jednako tako važno i sudjelovanje županijske Turističke zajednice te prezentacija turističke ponude Krapinsko-zagorske županije.
-Podsjećam da Zagorje kao kontinentalna destinacija ima najveći broj dolazaka i noćenja, a ono što moram reći s velikim zadovoljstvom je da je Primorsko-goranska županija odmah nakon Grada Zagreba po broju dolazaka i noćenja, kao domaći gosti, ali prije osam godina to nije bilo tako. Posebno me veseli suradnja Obrtničke i Gospodarske komore grada Rijeke i Primorsko-goranske županije s našim komorama, da su mnogi obrtnici krenuli u zajedničku proizvodnju i na druga tržišta s novim proizvodima. Mnogi su naši proizvođači ovdje pronašli svoje kupce, imaju ovdje po sedam,osam trgovina, ušli su i u hotele – naglasio je Kolar dodavši da je uvjeren da će se odlična suradnja nastaviti.

Osim doista brojnih Riječana, korzom su prošetali i razgledali ponudu i zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić te bivši i sadašnji gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i Marko Filipović, a u društvu župana Kolara u Rijeku su stigle njegova zamjenica Jasna Petek i gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan Pentek, načelnica Općine Krapinske Toplice Gordana Jureković, gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek i gradonačelnik Oroslavja Viktor Šimunić.

-Riječani jako vole i čekaju ovaj zadnji tjedan u kolovozu kad nam Zagorci dolaze, ne samo da nam prodaju svoje proizvode, nego i da nam prezentiraju svoj kraj, županiju i svoju turističku ponudu. Sigurna sam da je to razlog što puno stanovnika Primorsko-goranske županije posjećuje Krapinsko-zagorsku županiju i da su njihovi gosti – rekla je Medarić.

Zagorcima i njihovom ponudom je, baš kao i njegovi sugrađani, oduševljen riječki gradonačelnik.
-Ovo je manifestacija koja je prerasla u tradiciju. Slogan Turističke zajednice je „Zagorje, bajka na dlanu” i nadam se da će Riječanke i Riječani u ova dva dana uživati u toj bajci.Naši su građani prepoznali ovu manifestaciju i Krapinsko-zagorsku županiju, o čemu svjedoče i brojevi turističkih dolazaka naših sugrađana u Zagorje. Isto tako, suradnja naših gospodarstvenik upravo je izrasla iz ove manifestacije – zaključio je Filipović.

U zvucima i mirisima zagorske tradicije Riječanke i Riječani moći će uživati u petak do 22 sata te u subotu od 8 do 15 sati.

foto: m.sopek
a.kučić/sjever.hr
27.08.2021.

Input your search keywords and press Enter.