Now Reading:
U Zlataru održane završna i početna konferencija “Zaželi, ostvari” i “Prilika za bolji život” – šest žena osposobljeno za posao gerantodomaćice i osam korisnika će dobiti osobne asistente
Full Article 5 minutes read

U Zlataru održane završna i početna konferencija “Zaželi, ostvari” i “Prilika za bolji život” – šest žena osposobljeno za posao gerantodomaćice i osam korisnika će dobiti osobne asistente

U ponedjeljak je u Zlataru održana završna konferencija projekta „Zaželi, ostvari”, a ujedno je održana i početna konferencija projekta „Prilika za bolji život” koje provodi Udruga osoba s invaliditetom Krapinsko-zagorske županije.

Vrijednost projekta “Zaželi, ostvari” iznosila je 560 tisuća kuna, a trajao je 14 mjeseci i kroz njega je zaposleno devet žena za 42 korisnika. Projekt Prilika za bolji život trajat će 20 mjeseci i vrijednost mu je 1,3 milijuna kuna.

Konferenciji je prisustvovala i zamjenica krapinsko-zagorskog župana Jasna Petek koja je naglasila kako je Udruga invalida Krapinsko-zagorske županije iz Zlatara je jedna jako vrijedna udruga koja provodi niz projekata prije svega na korist svojim članovima i članicama kako bi poboljšala kvalitetu njihovog života, ali i na korist šire društvene zajednice.

-Danas, na završnoj i početnoj konferenciji, svjedočimo završetku jednog sjajnog projekta kojemu su osigurane gerantodomaćice za osobe s invaliditetom i početku jednog odličnog projekta, osobna asistencija, koju provode mnoge udruge na području Krapinsko-zagorske županije. Ova usluga pruža osobama s invaliditetom kvalitetniji život i što bolju inkluziju u društvenu zajednicu – kazala je zamjenica Petek.

-Projekt Zaželi, osim što je izuzetno koristan, jako je i emotivan. Zapravo, na završnim konferencijama vidimo da se najteže rastati od realizacije upravo tog projekta. To znači da se osiguravanjem gerantodomaćica zaista provodi jedna sjajna usluga i briga za samačka domaćinstva, samačka domaćinstva s osobama s invaliditetom. Ono što bi trebalo napraviti je da se ne dozvoli vremenski prazan prostor, nego da se jedan natječaj nadovezuje na drugi odnosno da se ta sjajna usluga financira u kontinuitetu – izjavila je zamjenica župana Jasna Petek.

Načelnica Općine Mače, Mladenka Mikulec Šimunec kazala je kako je s područja Grada Zlatara obuhvaćeno 20 korisnika i zaposlene su dvije žene dok je s područja Općine Mače obuhvaćeno 11 korisnika i zaposlene su četiri žene.

Zdenka Valjak, predsjednica Udruga osoba s invaliditetom Krapinsko-zagorske županije sa sjedištem u Zlataru, voditeljica projekata Zaželi i Prilika za bolji život za projekt Zaželi kazala je kako je to projekt zapošljavanja žena koje su isključene iz zajednice.

Žene su s tim projektom dobile priliku za posao, istaknule su se u obitelji, pokazale da su i one vrijedne svakog trenutka. U samom projektu zaposlene su četiri žene starije od 50 godina, s tim da imamo i jednu ženu od 29 godina koja se odlučila za ovaj posao, šest žena je osposobljeno za posao gerantodomaćice – rekla je Valjak i dodala kako je problem što su preveliki prekidi od projekta do projekta i nažalost, nakon završetka projekta žene se vraćaju na burzu rada i gube primanja, a isto tako i korisnicima koji su prvenstveno starije životne dobi i osobe s invaliditetom, naviknu se na osobu koja mu dolazi dva, tri puta tjedno i pruža mu uslugu, obavlja neke administrativne poslove, a onda preko noći ostanu sami.

Prilika za bolji život je projekt s ciljem razvoja usluga osobne asistencije za osam korisnika koji će dobiti osam asistenata u vrijednosti od 1.295.960 kuna i traje 20 mjeseci. Projekt se provodi u partnerstvu s Društvom osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije iz Čakovca. Za korisnike koji će dobiti osobnog asistenta četiri sata, pet dana u tjednu, to znači veću socijalnu uključenost u život zajednice, smanjenu izoliranost jer je nažalost većina osoba s invaliditetom izolirana, a ovime imaju priliku za bolji i kvalitetniji život – izjavila je Valjak.

Miljenka Radović, predsjednica Društva osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije – podrška i partneri u projektu izjavila je kako udruga u Čakovcu pruža usluge osobne asistencije za 32 korisnika, a udruzi je interesantno proširiti krug korisnika i na ovaj način udruga u Zlataru dobiva određenu prednost i znanja koja će steći u okviru ovoga projekta.

m.sopek/sjever.hr 16.08.2021.

Input your search keywords and press Enter.