Now Reading:
REKORDAN TURISTIČKI SRPANJ U VARAŽDINSKOJ ŽUPANIJI Silvija Zagorec: Bilo je potrebno puno truda, ulaganja, brendiranja, ali ključ uspjeha turizma su ljudi
Full Article 4 minutes read

REKORDAN TURISTIČKI SRPANJ U VARAŽDINSKOJ ŽUPANIJI Silvija Zagorec: Bilo je potrebno puno truda, ulaganja, brendiranja, ali ključ uspjeha turizma su ljudi

Podacima o ovogodišnjim rezultatima u turizmu Varaždinske županije možemo biti izuzetno zadovoljni, rečeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Varaždinskim Toplicama.

Koliko smo prošle godine bili optimistični pa nas je ono što se dogodilo bacilo malo u pesimizam, toliko smo ove godine bili realni i ovi podaci ohrabruju i daju do znanja da sve što smo poduzeli bilo je dobro i kvalitetno, rekao je direktor županijske Turističke zajednice Miran Bojanić Morandini.

-S današnjim danom rast broja noćenja u odnosu na 2020. je visokih 48 posto. Još je bolji podatak da imamo rekordni srpanj, a ostvareno je 24 posto više noćenja nego 2019. godine – rekao je Morandini.
Govoreći po mjesecima, kontinent se bitno razlikuje od Jadrana što je Morandini spomenuo kao veliku prednost.
-U Varaždinskoj županiji najturističkiji mjesec je kolovoz, kada zadnjih 20-ak godina ostvarujemo najviše turista. Ovi rezultati, koji su zbroj prvih osam mjeseci, a uključuju i ovu pandemiju, za nas su značajniji nego što se događa u Hrvatskoj i svugdje – kazao je Morandini dodavši da je od 17 djelatnika svih turističkih zajednica u županiji, 15 cijepljeno, a dva koja nisu, nisu iz razloga jer su nedavno preboljeli covid.

Morandini je rekao da su u prošloj godini najveći minus imali Varaždin i Varaždinske Toplice – Varaždinske Toplice iz razloga što je bila ogromna obnova, Varaždin zato jer bazira i po prirodi je da kulturno-sportske manifestacije nose najveći broj noćenja.

-Ove godine s povratkom sportskih događanja, prije svega s Europskim prvenstvom juniora i kadeta koje se održalo u srpnju, trenutno s ogromnim brojem noćenja u samom gradu zbog rukometnog kadetskog prvenstva i najave stolnog tenisa u rujnu, Varaždin se oporavio i vratio sve one minuse od prije, a Varaždinske Toplice također bilježe rast – istaknuo je direktor županijske turističke zajednice.

Dodao je kako se po prvi put, od kad postoje mjerenja turista, dogodilo da županija ima veći broj stranaca nego domaćih turista i s današnjim danom 57 posto svih noćenja ostvarili su stranci.
-Još se jedna stvar po prvi put dogodila – tranzitni putnici, odnosno turisti. Zadnjih 20 godina u nekoliko se akcija pokušavalo i na Maclju i na Goričanu usmjeriti tisuće Poljaka, Čeha, Slovaka i Ukrajinaca, da posjete Varaždin i nikad se u tome nije uspjelo. Ove godine mijenjaju se trendovi i na prvo mjesto od svih stranaca izbili su Poljaci koji borave jedno do dva noćenja. Na drugo mjesto su pali tradicionalno naši najbrojniji gosti Nijemci koji borave pet pa i više noći – rekao je Morandini.
Izjavio je i kako su Kuće za odmor u prošloj godini ostvarile više noćenja nego 2019. godine.

Zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec kazala je kako je za daljnji razvoj hrvatskog turizma iznimno važan kontinentalni turizam koji se ne veže toliko za destinaciju, već za sadržaj, kvalitetu i vrstu usluge, a njegova prepoznatljivost očituje se u očuvanju lokalnog identiteta, čuvanja tradicije, običaja, ali i autohtonih proizvoda.
-Ovi rezultati nisu postignuti preko noći, bilo je potrebno puno truda, ulaganja, brendiranja, ali ključ uspjeha turizma Varaždinske županije su ljudi. Ljudi koji su u datom trenutku imali hrabrost, odlučnost, viziju i koji su se uhvatili ukoštac i bili spremni slijediti svoj san – kazala je zamjenica župana Zagorec.

Dodala je kako veliki doprinos u razvoju turizma čini i javni poziv za dodjelu potpora kroz koje se u protekle tri godine uložilo 3 milijuna kuna.
Zamjenica Zagorec ujedno je prestavila i niz sadržaja kojima će se Varaždinska županija predstaviti na ovogodišnjem Špancirfestu
-Uz već poznato, atraktivno podizanje balona Varaždinske županije, pripremili smo i dva nova urbana programa – Oblizeki Varaždinske županije i Županijska razglednica. Kroz Županijsku razglednicu naš će atrij postati interaktivna pozornica, a kroz program Oblizeki Varaždinske županije prezentirat ćemo naše autohtone proizvode te će vrijedni kuhari restorana pripremati kulinarske delicije koje će naši posjetitelji moći kušati, a bit će neizostavna i naša Decanter poznata vina – kazala je Zagorec.

Gradonačelnica Varaždinskih Toplica u kojem se konferencija održala, Dragica Ratković, izjavila je kako Varaždinske Toplice imaju prekrasne objekte od Specijalne bolnice do privatnih investitora od kojih je jedna i Bernarda Cecelja koja u kontinentalni turizam ulaže 8 milijuna eura.
-Varaždinske Toplice imaju što pokazati, rimske iskopine, brda Tonimir, Kukuljevića – rekla je Ratković i dodala da su s otvorenjem trga otvorili prvu zvjezdicu, a Varaždinske Toplice moraju biti grad s najmanje četiri zvjezdice.

m. sopek/sjever.hr
16.08.2021.

Input your search keywords and press Enter.