Now Reading:
Zaposlenost se vraća razinama od prije korone – Varaždin ima najveći broj zaposlenih na 1.000 stanovnika
Full Article 3 minutes read

Zaposlenost se vraća razinama od prije korone – Varaždin ima najveći broj zaposlenih na 1.000 stanovnika

Nakon što je zbog korone lani došlo do znatnog pada zaposlenosti i rasta nezaposlenosti, ove se je godine situacija se je u gradovima popravila.
Iako se podaci o zaposlenosti objavljuju svaki mjesec za onaj prethodni, ipak, one službene Državni zavod za statistiku objavio je nedavno zaključno sa 31. ožujkom 2020. godine.

To je razdoblje prije krize koja je nastupila, pa su novinari portala Gradonačelnik.hr među vodećim gradovima provjerili kako su se borili protiv krize, a između ostaloga u cilju zadržavanja zaposlenosti te kakva je situacija danas.

Napravili smo analizu gradova s najvećim ukupnim brojem zaposlenih, najvećim brojem zaposlenih na 1.000 stanovnika te rasta broja zaposlenih sa 31. ožujka 2020. u odnosu na 31.ožujka 2019.godine.

Prema trendu rasta zaposlenosti na godišnjoj razini, 93 grada su bila u plusu.
Najveći broj zaposlenih na 1.000 stanovnika imao je Grad Varaždin, 630, Čakovec 571 zaposlenu osobu na 1.000 stanovnika, Zabok 525, Prelog 520, Sveta Nedelja 450, Koprivnica 433, Krk 430, Poreč 423, Dubrovnik 418 i Vinkovci 401 zaposlenu osobu na 1.000 stanovnika grada.

Varaždin je prema podacima od kraja ožujka 2020. godine bio vodeći grad po broju zaposlenih na 1.000 stanovnika, a među vodećima je i općenito po broju zaposlenih – na kraju ožujka 2020. bilo ih je 41.588.

Stvara se pozitivno gospodarsko okruženje

U Gradu su kazali da kontinuirano, provođenjem različitih mjera potpora i poticanjem razvoja investicija, stvaraju pozitivno gospodarsko okruženje za poslovanje postojećih, a posebice novih poduzetnika koji žele investirati, razvijati ili širiti poslovanje na gradskim, ali i na privatnim zemljištima.
Svi investitori koji grade nove proizvodno poslovne kapacitete ili pak stavljaju u funkciju zapuštene i nefunkcionalne gospodarske objekte u Varaždinu, mogu iskoristiti poticaje u obliku umanjenja komunalnog doprinosa i komunalne naknade, piše Gradonačelnik.hr.

Također, važno je spomenuti kako je u službi poticanja novih investicija na usluzi i gradska administracija, pa je tako za izdavanje građevinskih dozvola u Varaždinu potrebno u prosjeku 21 dan, što Grad prema statističkim podacima Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine pozicionira na 2. mjesto od promatranih 30 gradova u Republici Hrvatskoj.

Grad Varaždin potiče male i srednje poduzetnike i obrtnike i proračunskim sredstvima kroz izravne poticajne mjere, najviše kroz Poduzetnički fond. Kroz prijavu na Poduzetnički fond poduzetnicima i obrtnicima s područja Grada Varaždina dodjeljuju se bespovratna sredstva u rasponu od 5.000 do 10.000 kuna. Kroz taj program u 2020./2021. godini isplaćeno je gotovo 5 milijuna kuna bespovratnih sredstava.
-U fazi smo revizije dodijeljenih potpora s ciljem još efikasnije raspodjele u budućem razdoblju – kažu u Gradu i dodaju da razmatraju mogućnost ukidanja poreza na potrošnju što bi dodatno pomoglo prebroditi krizu.

www.sjever.hr/gradonacelnik.hr
12.08.2021.

Input your search keywords and press Enter.