Now Reading:
Međunarodni dan mladih u Krapinsko-zagorskoj županiji: Partnerski odnos s ciljem poboljšanja položaja i poticanja na aktivno sudjelovanje u društvu
Full Article 3 minutes read

Međunarodni dan mladih u Krapinsko-zagorskoj županiji: Partnerski odnos s ciljem poboljšanja položaja i poticanja na aktivno sudjelovanje u društvu

Svake godine 12. kolovoza slavi se Međunarodni dan mladih. Nakon što je Generalna skupština UN-a 1999. godine donijela rezoluciju o proglašenju ovog dana s ciljem uključivanja mladih u društvo te proslave njihovih postignuća, on se kontinuirano obilježava, a prvi je puta obilježen 12. kolovoza 2000. godine.

U Krapinsko-zagorskoj županiji mladi čine 18,82 posto ukupnog broja stanovništva, a županijska uprava kroz izgradnju partnerskog odnosa s mladima, organiziranih kroz udruge mladih, mrežu udruga mladih i Savjet mladih Krapinsko-zagorske županije pristupa rješavanju njihovih problema.

Krapinsko-zagorska županija od 2007. u svom proračunu konstantno osigurava sredstva za provođenje programa i projekata usmjerenih na poboljšanje položaja mladih u svim segmentima društvenog života, a na rješavanju problema mladih ljudi aktivno radi i Savjet mladih Krapinsko-zagorske županije koji je kao savjetodavno tijelo Županijske skupštine Krapinsko-zagorske županije osnovan 2010. godine, a trenutno djeluje u svom petom sazivu konstituiranom ove godine. Cilj Savjeta mladih je zagovarati interese svojih vršnjaka prema donositeljima odluka te s njima uspostaviti međusobni dijalog.

Savjet mladih Krapinsko-zagorske županije je zbog brojnih provedenih aktivnosti i na nacionalnoj razini prepoznat kao primjer dobre prakse. Sudjeluje u provođenju programa i projekata za mlade poput ZEuZ-a,  EGL „Europe Goes Local“, Za mlade u Zagorju – djelujem i mijenjam“ i slično.

U provođenju zakonskih nadležnosti, Krapinsko-zagorska županija u suradnji s udrugama mladih s područja županije, posebno Mrežom udruga Zagor, kao županijskom zajednicom udruga mladih, surađuje na partnerskim osnovana usmjerenima prema realizaciji programa i projekata kojima se unapređuje svekoliki položaj mlade populacije. Osim toga, nastoji i poticati mlade na aktivno uključivanje u donošenje odluka i preuzimanje odgovornosti za njihovo donošenje.

Uz to, Krapinsko-zagorska županija je među prvima u Hrvatskoj, još 2006., inicirala i donijela Županijski program djelovanja za mlade. Na snazi je strateški dokument Regionalni program djelovanja za mlade Krapinsko-zagorske županije 3.0. koji se sastoji od 52 mjere usmjerene prema poboljšanju položaja mladih na području županije.

Mjere se tiču obrazovanja i mobilnosti, rada, zapošljavanja i poduzetništva, zdravlja i pozitivnih stilova života, socijalne politike, kulture i demokratskog građanstva te ljudskih prava i održivog razvoja.

Krapinsko-zagorska županija bila je i među prvim županijama koja je, prepoznavši potrebu mlade populacije s područja županije za namjenskim prostorom za provođenje raznih aktivnosti i događanja, u suradnji s udrugama mladih, pokrenula postupak osnivanja Županijskog centra za mlade u Zaboku koji je s radom započeo 2009. godine. Od tada se u županijskom proračunu osiguravaju sredstva za djelovanje Centra za mlade.

Uz to, Županija je i partner za projektima udruga koje provode lokalne volonterske programe i aktivnosti volonterskih servisa i centra, kao što su Mreža udruga Zagor i Udruga Feniks, a od 2016. godine u suradnji s Volonterskim centrom VolontirAJMO, dodjeljuje Županijsko priznanje Volonter/ka godine i Volonterska akcija godine.

www.sjever.hr / kzz.hr
12.08.2021.

Input your search keywords and press Enter.