Now Reading:
Regionalni centar CZ izazvao polemike: vatrogasci su briga svakog grada i općine
Full Article 2 minutes read

Regionalni centar CZ izazvao polemike: vatrogasci su briga svakog grada i općine

Nedavna najava iz Varaždinske županije da bi se u Regionalni centar civilne zaštite i spašavanja za pet županija gradio u Poduzetničkoj zoni Kneginec izazvala je reakcije iz Grada Varaždina i odgovor iz Općine Gornji Kneginec.

Naime, gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj izjavio je da se ne može složiti s izmještanjem varaždinskih vatrogasaca, Javne vatrogasne postrojbe Varaždin, u Kneginec. Rekao je da dok god je gradonačelnik varaždinski vatrogasci neće ići u Kneginec.

Ubrzo je stigao odgovor načelnika Gornjeg Kneginca Gorana Kaniškog koji varaždinskog gradonačelnika pita otkud mu informacija o izmještanju Javne vatrogasne postrojbe.

– Obzirom da sam bio nazočan na sastanku gdje je aktualni župan Anđelko Stričak prezentirao svoj stav da je Regionalni centar civilne zaštite potrebno smjestiti na prometno sjecište unutar 5 županija koje bi takav centar “pokrivao” u svojem radu, zanima me od kud varaždinskom gradonačelniku informacija da će se izmještati Javna vatrogasna postrojba Grada Varaždina? Gradska JVP je gradska briga i ta postrojba djeluje na području Grada, a ovdje se radi o čak 5 županija. Pa neće gradska postrojba ići gasiti požar u Čakovec ili Koprivnicu. Iako, bilo bi vrijeme da Grad Varaždin konačno vatrogascima izgradi primjereni i funkcionalni objekt, a ne da u 30 godina nisu učinili ništa po tom pitanju. Ja sam u svojim mandatima načelnika proveo izgradnju već dva reprezentativna vatrogasna objekta koji odgovaraju izazovima modernog vatrogastva. Ali opet, kakve veze imaju vatrogasci jedne JLS sa Regionalnim centrom civilne zaštite, bilo općine ili grada??? Zato puna podrška Varaždinskoj županiji i županu Anđelku Stričaku u namjeri da regionalni centar za 5 županija bude smješten upravo u našoj županiji (nebitno u kojoj JLS) – objavio je Kaniški na svom facebook profilu i dodao da je do sad aktualni župan dva puta okupio svih 28 načelnika i gradonačelnika iz županije u želji za suradnjom sa svima te da se Varaždinska županija pozicionira kao stvarni lider sjeverne Hrvatske.

Varaždinska županija ima 28 općina i gradova i 28 vatrogasnih postrojbi od interesa za jedinicu lokalne samouprave, o kojima brigu vode gradovi i općine.

n.kalajdžija / www.sjever.hr
09.08.2021.

Input your search keywords and press Enter.