Now Reading:
53. SAJAM I IZLOŽBA ZAGORSKIH VINA Na Bedekovčanskim jezerima nagrađeni najbolji zagorski vinari, šampion traminac Vinarije Sever
Full Article 5 minutes read

53. SAJAM I IZLOŽBA ZAGORSKIH VINA Na Bedekovčanskim jezerima nagrađeni najbolji zagorski vinari, šampion traminac Vinarije Sever

U petak je otvorena prva od tri manifestacije koje se održavaju ovoga vikenda na prekrasnim Bedekovčanskim jezerima. Sajam i izložba zagorskih vina privukao je brojne vinoljupce koji su imali prilike kušati najbolja zagorska vina.

Na nedavno održanom ocjenjivanju izložena vina nagrađena su priznanjima i medaljama, a posjetitelji su imali priliku kušati sve – od ledenih berbi, pjenušaca pa do sjajnih sortnih vina koja se proizvode u Zagorju.

Svim prisutnima dobrodošlicu na 53. Sajam zagorskih vina poželio je načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban.

-Ovo su naše najbolje zagorske kapljice, muke naših zagorskih muževa kojima se možemo dičiti diljem naše Lijepe naše pa i šire. Potrudili smo se organizirati malo drugačiji program u nešto širem obliku namijenjen svim uzrastima usprkos pandemiji. Nadam se da će ova 3 dana u Bedekovčini proći u zabavi, druženju i razmjeni iskustva – izjavio je Ban i svima poželio da uživaju u manifestacijama na Bedekovčanskim jezerima naredna 3 dana.

Župan Željko Kolar izrazio zadovoljstvo što su ova manifestacija ipak uspjela održati unatoč epidemiji te što su se nakon dugo vremena vinari okupili na jednom mjestu kako bi primili svoje medalje.

– Naše Zagorje je vinska regija i kad imate tako sjajne vinare koji proizvode pjenušce, ledene berbe, ovakva vrhunska sortna vina onda morate znati da ste došli u jednu vinsku regiju. Krapinsko-zagorska županija je lider kontinentalnog turizma i uz zaštitu naših proizvoda vino je zasigurno jedan od zaštitnih znakova naše ukupne turističke ponude. Uz ovakvu kvalitetu koju imamo uz još malo bolje brendiranje bit ćemo sigurno na vinskoj karti Hrvatske izuzetno dobro pozicionirani – kazao je Kolar te dodao kako vjeruje da će pravi ljubitelji zagorske kapljice istinski uživati u ovoj manifestaciji.

Hvaleći iznimnu kvalitetu zagorskih vina, župan je podsjetio da je najnagrađivaniji vinar po zlatnim Decanterima sa svjetske izložbe vina u Londonu još uvijek Boris Drenški Bodren te da je Vuglec Breg nekoliko puta bio šampion u pjenušcu, spomenuvši i autohtone sorte sokol, svetokrišku bjelinu i krapinsku bjelinu.

Podsjetio je da se Krapinsko-zagorska županija lani željela predstaviti u Europskom parlamentu kao regija koja ima najviše zaštićenih autohtonih proizvoda, štose nije realiziralo zbog situacije s koronom.

– Ako se situacija popravi, a već sam najavio nekim europarlamentarcima tu priču i oni su krenuli s lobiranjem, vjerujem da ćemo sljedeće godine predstaviti Zagorje u najboljem mogućem svjetlu upravo s eno-gastro ponudom – zaključio je župan.

Predsjednica Udruge “Vino Zagorja” Jasmina Šaško kazala je kako zagorski vinari iz godine u godinu potvrđuju dosljednost u kvaliteti i da svake godine sve više napreduju.

– Ove godine smo imali 82 uzorka od kojih imamo 31 zlato, točnije 29 zlatnih odličja i 2 velika zlata što je jako dobar rezultat. Za napraviti dobro vino treba samo biti strpljiv i dosljedan i držati se nekih osnovnih pravila, a zahvaljujući svojoj ustrajnosti i edukacijama naši vinari opravdavaj ovaj rezultat prekrasnih vina i odličja – kazala je Šaško te zahvalila Općini Bedekovčina i Krapinsko-zagorskoj županiji koja svake godine osigurava nagrade za najbolje vinare i vinogradare čija su vina najbolje ocijenjena.

Kao plod svog dugogodišnjeg rada dvije izuzetne nagrade na ovom sajmu pripale su Vinariji Sever.

– Ja sam 32 godine u vinogradima i podrumu i ima to neke svoje rezultate. Ujedno sam i prvi šampion Zagorja. Sad je i traminac iz arhive došao na red i nema ga puno i to je jedini njegov problem. Dvije, tri godine imao sam sreću da me pobijedio bolji vinar od mene, Boris Dreški, ali sam mu ja to ovoga puta malo vratio – rekao je Sever.

Govoreći o nagrađenom tramincu, Sever je rekao da je izrastao u 1300 trsova i da je izraslo za nekakvih 300 litara.

– Bilo ga je izuzetno malo i od toga smo pola ostavili na trsu da bi dobili 50-ak litara. Godinu dana treba kipjeti, godinu dana da dođe k sebi i onda ga još u bocu staviti da dobijete treći bouquet – objasnio je dodavši da je riječ o doista izuzetnom vinu.

NAJBOLJE OCIJENJENO VINO U KATEGORIJI HOBISTA

Miješano bijelo vino, berbe 2020. godine

Tisanić Ivan, 85 bodova, zlato

NAJBOLJE OCIJENJENO VINO U GRUPI BIJELIH MIRNIH SUHIH VINA REDOVITE BERBE:

Graševina, berbe 2020. godine

Vinarija Kopjar, 87 bodova, zlato

NAJBOLJE OCIJENJENO VINO U GRUPI BIJELIH MIRNIH VINA REDOVITE BERBE S OSTATKOM ŠEĆERA:

Chardonnay, berbe 2020. godine

Vinarija Micak, 87 bodova, zlato

NAJBOLJE OCIJENJENO VINO U GRUPI CRNIH I RUŽIČASTIH VINA REDOVITE BERBE:

Darmol, berbe 2015. godine

Vinarija Micak, 89 bodova, zlato

NAJBOLJE OCIJENJENO PREDIKATNO VINO:

Traminac, ledene berbe 2018. godine

Vinarija Sever, 91 bod, veliko zlato

Vinari su svoja vina prezentirali u pojedinačnim kućicama, a osim uživanja uz vino i delicije sve okupljene zabavljali su Črleni lajbeki i Eliksir band.

Osim Sajma vina, u subotu će sve gurmane privući miris štrukli na popularnoj Štruklijadi dok je nedjelja rezervirana za glazbenu manifestaciju Igrajte nam mužikaši.

Program za sve navedene manifestacije prema propisanim odlukama Stožera civilne zaštite traje sve do 24 sata, a zbog prostranog prostora na otvorenom nije nužna covid potvrda.

abrkic/sjever.hr
30.07.2021.

Input your search keywords and press Enter.