Now Reading:
Vijeće Općine Bedekovčina većinu odluka donijelo jednoglasno iako je sastav šarolik
Full Article 5 minutes read

Vijeće Općine Bedekovčina većinu odluka donijelo jednoglasno iako je sastav šarolik

Jedna od najvažnijih točaka dnevnog reda 2. sjednice Općinskog vijeća Bedekovčine održane u srijedu bio je prvi ovogodišnji rebalans proračuna koji je s 39,8 povećan na 43,6 milijuna kuna.

Prvim izmjenama i dopunama općinskog proračuna, koji je dobio podršku vijećnika, ukupni prihodi povećavaju se za 4,5 milijuna kuna odnosno 14,78 posto u odnosu na početni proračun te iznose 35,02 milijuna kuna.

Povećanje prihoda najvećim se dijelom, u iznosu od 4,45 milijuna, odnosi na pomoći iz drugih proračuna pa se tako tekuće pomoći iz državnog proračuna povećavaju za 3.7 milijuna kuna zahvaljujući fiskalnoj decentralizaciji, dok se kapitalne pomoći iz državnog proračuna povećavaju za 731.000,00 kuna, a odnose se na dogradnju dječjeg vrtića u Bedekovčini.

Istovremeno, ukupni rashodi i izdaci općinskog proračuna povećavaju se za 3.7 milijuna kuna odnosno za 9,43 posto u odnosu na tekući proračun te iznose 43.9 milijuna kuna.

Između ostalog, u sklopu programa održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture povećana su sredstva za sanaciju klizišta u Magdalenićevoj ulici u visini od 530.000,00 kuna koliko je potrebno za realizaciju dobivenog projekta i to na način da se smanjuju sredstva za 500.000,00 kn koliko je manje od planiranog dobiveno od Hrvatskih voda, a osiguravaju se sredstva iz namjenskih prihoda u visini od 1.030.000,00 kn.

Prijedlogom prvih izmjena i dopuna Financijskog plana Dječjeg vrtića Bedekovčina ukupni rashodi povećavaju se za 352.937,00 kuna, za 200.000, 00 kuna povećani su rashodi za radove na proširenju groblja u Bedekovčini, kao i za izgradnju parkirališta pored Veterinarske stanice, a po 150.000,00 kuna više osigurano je za troškove javne rasvjete i evidentiranje nerazvrstanih cesta.

Rebalansom proračuna osigurana su i sredstva za izradu projektno-tehničke dokumentacije izgradnje infrastrukture u Gospodarskoj zoni Bedekovčina I. u visini od 260.000,00 kuna, te 250.000,00 kuna za sufinanciranje izrade glavnog projekta za rekonstrukciju vatrogasnog doma u Bedekovčini.

Među važnijim temama sjednice Općinskog vijeća bio je Dječji vrtić Bedekovčina. Naime, s obzirom da bi s početkom nove pedagoške godine trebao početi rad u dograđenom dijelu dječjeg vrtića te će se formirati tri nove odgojno-obrazovne skupine, ukazala se potreba za zapošljavanjem još šestero odgojitelja i jedne čistačice te pomoćne kuharice na pola radnog vremena. Upravo stoga, vijećnici su usvojili prijedlog Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu i načinu rada Dječjeg vrtića Bedekovčina, kao i Odluku o izmjenama i dopunama Statuta vrtića te dali suglasnost DV-u za rad u promijenjenim uvjetima.

Klementina Komorčec, ravnateljica, kazala je kako je kroz Statut i pravilnik prihvaćeno odnosno potvrđeno zapošljavanje nužno kako bi se moglo odgovoriti na povećanje grupa u vrtiću odnosno na veći broj djece koji će od jeseni polaziti vrtić.

Zaista nam je potrebna ova hitna odluka kako bi što prije mogli zaposliti spomenute osobe jer je situacija na tržištu radne snage, što se tiče spomenutog kadra, složena – pojasnila je Komorčec ističući kako je u KZŽ otvoreno mnogo novih vrtića i da je povećana potražnja za stručnim osobama odnosno odgajateljima.

Vijeće je prihvatilo prijedlog da Knjižnica krene u investiciju ugradnje nove stolarije za što su sredstva osigurana preko Ministarstva kulture. Prema Statutu Vijeće je dalo svoju suglasnost budući Knjižnica ne može bez takve odluke sklapati odluke čiji je iznos jednak ili veći od 20 tisuća kuna.

Između ostalog, općinski su vijećnici prihvatili i prijedlog odluke o donošenju Urbanističkog plana uređenja groblja u Poznanovcu, program potpora u poljoprivredi za ovu godinu, kao i prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Gospodarske zone Bedekovčina I.

Usvojen je i prijedlog odluke o socijalnoj skrbi Općine Bedekovčina prema kojoj će se, između ostalog, sufinancirati nabava radnih bilježnica i radnih materijala osnovnoškolcima, zatim boravak djece u produženom boravku, prijevoz učenika, školu plivanja, ali i prehranu za učenike slabijeg imovinskog stanja, a donijeta je i odluka o stipendiranju srednjoškolaca i studenata.

Treba istaknuti da je većina odluka donijeta jednoglasno iako je sastav Vijeća u Bedekovčini šarolik.

s.kalajdzija/sjever.hr 29.07.2021.

Input your search keywords and press Enter.