Now Reading:
Nekretnina vam je stradala u potresu? Ministarstvo sufinancira najam stana – prijavite se!
Full Article 2 minutes read

Nekretnina vam je stradala u potresu? Ministarstvo sufinancira najam stana – prijavite se!

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine objavilo je Javni poziv za financiranje najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresu.

Javni poziv obuhvaća područja Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije, a prijaviti se mogu vlasnici obiteljskih kuća, stanova, zaštićeni najmoprimci i srodnici tih osoba koji su u vrijeme potresa tamo stanovali i imali prijavljeno prebivalište ili boravište.

Osim toga, uvjet je da su u preliminarnom pregledu zgrada nekretnine označene kao neuporabljive zbog vanjskog utjecaja ili zbog oštećenja odnosno da su svrstane u kategorije N1 ili N2 i nisu podobne za stanovanje. Ove mjere odnose se na građane koji nemaju na raspolaganju drugi stambeni prostor unutar 20 kilometara od stradale nekretnine.

Najamnina za zamjenski stan financirat će se temeljem sklopljenih ugovora o najmu koji su prijavljeni Ministarstvu financija odnosno Poreznoj upravi i to na način da se samcu financira najam stana površine do 35 metara četvornih, te dodatnih deset metara četvornih po osobi i to po cijeni 70 kuna za metar četvorni.

Najamnina se isplaćuje izravno na račun najmodavca, a mjere se primjenjuju najdulje do 17. lipnja iduće godine odnosno do obnove oštećene nekretnine, revizije stupnja oštećenja ili eventualnog smještaja u stan u državnom vlasništvu.

Zahtjevi za odobravanje financiranja najamnine podnose na adresu Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, a rok za podnošenje zahtjeva je 30. rujna ove godine.

Detaljnije informacije možete pronaći ovdje.

www.sjever.hr / mpgi.gov.hr
21.07.2021.

Input your search keywords and press Enter.