Now Reading:
FOTO: Kumrovčani u Francuskoj: ”Pad Bastille” i 20 godina bratimljenja Descartesa i Kumrovca!
Full Article 2 minutes read

FOTO: Kumrovčani u Francuskoj: ”Pad Bastille” i 20 godina bratimljenja Descartesa i Kumrovca!

Delegacija Općine Kumrovec, glazbena škola Pregrada – podružnica Kumrovec i predstavnici kumrovečkih udruga posjetili su pobratimljeni grad Descartes u Francuskoj.

– Čekao nas je put dug 1.500 kilometara, ali tjedan bogat kulturnim programom, konferencijama o civilnim društvima, radionice, koncerti glazbene škole, te izleti – rekla je zamjenica načelnika Općine Kumrovec, Danijela Lončar i istaknula kako su glavni akteri, etno udruga Zipka i podružnica glazbene škole Kumrovec otvorili druženje. Lončar dodaje kako je upravo glazba ta koja povezuje ljude i koja je omogućila lijep početak druženja u Francuskoj!

– U ponedjeljak smo posjetili njihov prahistorijski muzej i arheološko nalazište u sklopu seminara gdje je prezentirana usporedba s našim Krapinskim pračovjekom. Iza toga dočekala nas je izložba naivnih slikara iz Hlebina, te uslijedila izložba dječjih radova iz osnovnih škola Kumrovec, Descartes i Dransfeld, te razmjena istih – rekla je Lončar.

– Službeno primanje u gradskoj upravi i vijećnici omogućilo nam je da predstavimo projekte Kumrovca i prezentiramo 21 godinu bratimljenja Kumrovca i Descartesa zalažući se za bratimljenje s Dransfeldom kako bismo zajedno prezentirali tri mjesta u Europi s bogatom kulturom i tradicijom za EU projekte, a naša djeca iz glazbene škole održali su koncert na veliko oduševljenje svih prisutnih – rekao je načelnik Općine Kumrovec, Robert Šplajt.

Utorak je bio rezerviran za posjet velikoj farmi krava, jer Descartes je poljoprivredno područje, a uslijedio je posjet muzeju slavnom francuskom slavuju Mado Robin. Iza toga kumrovečki vatrogasci, DVD Kumrovec, posjetili su vatrogasce u Descartesu i razmijenili iskustva dobre prakse, uslijedio je posjet dvorcu i špiljama.

– Srijedu, 14. srpnja, obilježio je državni praznik u Francuskoj “Pad Bastille”, značajniji događaj Francuske revolucije. U paradi su sudjelovali naši vatrogasci, Zipka i glazbena škola. Uz to svečano smo obilježili 20 godina bratimljenja Descartesa i Kumrovca jer stanovnici Descartesa jako poštuju našu kulturu i tradiciju – rekao je Šplajt.

Kumrovčani su posjetili put začinili posjetom u Pariz i upoznali grad romantike i svjetla.

mčaržavec/www.sjever.hr
19.07.2021.

Input your search keywords and press Enter.