Now Reading:
RIZNICA MEĐIMURJA Svečano otvorena, Posavec: Međimurska ideja, pamet, sposobnost i međimurski ponos u očuvanju onog najvrjednijeg što imamo, a to je naša međimurska kultura
Full Article 5 minutes read

RIZNICA MEĐIMURJA Svečano otvorena, Posavec: Međimurska ideja, pamet, sposobnost i međimurski ponos u očuvanju onog najvrjednijeg što imamo, a to je naša međimurska kultura

Nakon opsežnih građevinskih radova na obnovi, a potom i radova na opremanju interijera, u petak je otvoren novi muzejski postav nove muzejske jedinice Muzeja Međimurja Čakovec pod imenom „Riznica Međimurja“.

Osim raznih izložba i edukativnih radionica koje Muzej Međimurja Čakovec nudi obnovljeni su svi objekti Starog grada u Čakovcu. U centralnoj palači nalaze se muzejsko izložbeni prostori stalnog postava i Izložbenog salona, Muzejsko-informativni centar, čuvaonice, uredi, prostor za vjenčanja, kafić i prostorija Zrinske garde.

Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Starog grada u Muzej “Riznica Međimurja” započeli su 2018. godine. Projekt je težak 40,8 milijuna kuna, a sufinanciran je 85% iz europskih sredstava dok je preostalih 15% financirala je Međimurska županija u partnerstvu s Regionalnom razvojnom agencijom REDEA-om i TZ Međimurske županije.

Prilikom otvorenja župan Međimurske županije Matija Posavec naglasio je kako je ovo namijenjeno prvenstveno građanima kako bi uvidjeli vrijednosti bogate povijesti u samom srcu Međimurja.

-Na ovaj prostor svi mi koji volimo svoj zavičaj, svoj kraj, moramo biti ponosni. Sve ovo što smo vidjeli, što vidimo i što će vidjeti svi koji dođu u ovaj prostor, da je to međimurska ideja, međimurska pamet i sposobnost privlačenja europskih sredstava, međimurski i europski novac, međimurski ponos u očuvanju onog najvrjednijeg što imamo, a to je međimurska kultura, naše vrijednosti koje su utemeljene u našem identitetu – rekao je Posavec sa željom da ovaj prostor ‘diše’ i vrati život u centar Čakovca.

S njime se složila i gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini.

-Ovo je centar i srce samog grada koje ćemo mi, vjerujem, jako dobro znati iskoristiti. Mogu zahvaliti i svim djelatnicima REDEA-e, Muzeja i Županije koji su sudjelovali u ovom velikom radu i uložili puno truda da dobijemo ovo zdanje koje imamo danas. Vjerujem da će svi Čakovčanci, a i ja osobno, biti ponosni na ovo, da ćemo rado pokazivati svim našim gostima koji će doći u grad, ali i da ćemo sami biti česti gosti – istaknula je gradonačelnica.

Ponosna ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec, Maša Hrustek Sobočan nije mogla sakriti zadovoljstvo ovim otvorenjem nakon četiri godine rada na ovom projektu.

-Toliko sam ponosna i sretna i htjela bih prije svega zahvaliti  županu da je uopće imao taj senzibilitet i razumijevanje koje je uložio i veliki trud kao i cijelom projektnom timu koji je 4 godine koordinirao i radio. Meni je srce puno, ja sam jako sretna da smo konačno otvorili tu Riznicu muzeja. Bio je to dugotrajan i iscrpljujući proces. Zadnja faza opremanja trajala je četiri mjeseca. Očekivanja su velika. Već sada cijela priča živi. S otvorenjem novog muzeja ne pikiramo samo na naše građane, već turiste iz susjednih zemalja – prepričala je svoje dojmove ravnateljica dodavši kako već imaju najavljene grupe ovoga vikenda.

Uime predsjednika Republike Zorana Milanovića otvorenju muzeja nematerijalne baštine nazočio je njegov izaslanik Zdravko Zima.

-Naši kulturni, a samim tim i turistički aduti nisu samo Dubrovnik, Split, Šibenik, nego su naši aduti isto tako Čakovec, Varaždin, Đakovo i drugi kontinentalni gradovi. Kako se treba odnositi prema prošlosti i prema tradiciji mislim da ovaj muzej otkriva na uzoran način. Čestitam svima koji su pripomogli da se otvori jedan ovakav muzej koji s pravom nosi ime Riznica Međimurja, a koji je samim time i Riznica Hrvatske – rekao je Zima.

Posjetitelji će moći vidjeti labirint zmaja, priču o Zrinskima i o samome dvorcu, kompleksu fortifikacije i palače Staroga grada kako se on razvijao kroz stoljeća.

Prezentirane su i tamnice koje su bile u prizemlju Staroga grada u kojima su bili zatvorenici još iz razdoblja Zrinskih pa sve do polovice 20. stoljeća. U tamnice su stavljene hiperrealistične lutke, tako da unutra možete pronaći turskog agu, vješticu…

Ne nedostaje ni sadržaja za djecu pa u netipičnoj dječjoj igraonici smještenoj u zlatnoj sobi djeca se mogu prerušiti u Zrinske, uzeti mač i štit i poigrati se, a za tehnološki osviještenu djecu tu je kinetički pijesak s video projekcijom dok roditelji mogu uživati u kafiću ispod zvonika.

Građani će tijekom vikenda imati priliku besplatno razgledati nove stalne postave, a zbog epidemioloških mjera uslijed Covida – 19 ograničen je broj posjetitelja koji istovremeno mogu biti u prostorima muzeja. Stoga kako bi se izbjegle gužve na ulazu, građani se mole da se najave za svoj termin posjeta i podignu ulaznicu na kojoj će točno pisati dan i vrijeme ulaska u muzej.

NOĆ RIZNICE MUZEJA – petak, 9. srpnja 2021., od 21 do 00 h, ulaz je besplatan uz prethodnu najavu i podizanje ulaznice u Muzeju Međimurja Čakovec (mail: info@riznica.hr; tel: 313 – 499; adresa: Stari grad Zrinskih, Trg Republike 5).
Ulaznice se podižu na recepciji Muzeja Međimurja Čakovec još u petak od 8 do 15 sati.
Grupa od 30 posjetitelja ulazi svakih pola sata. Grupe se formiraju prema redoslijedu prijave. Zadnja grupa ulazi u 23.30 h.

VIKEND RIZNICE MUZEJA – subota, 10. srpnja i nedjelja, 11. srpnja 2021., od 10 do 14 h, ulaz je besplatan uz prethodnu najavu i podizanje ulaznice u Muzeju Međimurja Čakovec. Zadnja grupa ulazi u 13.30 h.

abrkic/www.sjever.hr
10.07.2021.

Input your search keywords and press Enter.