Now Reading:
U Varaždinu počeli 1. Jagićevi dani – Stričak: Hrvatski velikan, Varaždinac, akademik, najpoznatiji slavist od Urala do Jadrana
Full Article 3 minutes read

U Varaždinu počeli 1. Jagićevi dani – Stričak: Hrvatski velikan, Varaždinac, akademik, najpoznatiji slavist od Urala do Jadrana

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za znanstveni rad u Varaždinu i Sekcija za usmeno pripovijedanje (storytelling) i filologiju udruge Kreativni studio „Logos“, organizatori su 1. Jagićevih dana, znanstveno-stručnog skupa koji se u ponedjeljak i utorak održava u Županijskoj palači u Varaždinu.

Riječ je o hibridnom dvodnevnom skupu na kojem su se okupili najznačajniji komunikolozi, metodičari i filolozi. U dva dana bit će tako 50-ak online sudionika, onih aktivnih 15-ero na dan, a skup će obuhvatiti tri tematska područja; komunikologiju, filologiju i metodiku.

Vatroslav Jagić je sigurno jedna od najznačajnijih osoba u znanosti kad je riječ o slavistici, rekao je Vladimir Huzjan, upravitelj varaždinskog Zavoda za znanstveni rad HAZU-a.
-Jedan je od utemeljitelja i začetnika slavistike kao znanosti i svugdje u svijetu je kao takav prepoznat. Jagić je za Varaždin bitan jer je rođen ovdje. Iako je kasnije umro u Beču nakon 1. svjetskog rata, želio je biti pokopan u Varaždinu i ta želja mu je ispunjena – rekao je Huzjan te dodao da se grad Jagiću odužio na nekoliko načina.
-Ostalo je šetalište u blizini našeg HNK koje se zove Šetalište Vatroslava Jagića i tamo je i njegova skulptura, a tu je i njegova rodna kuća koja će se, vjerujem, uskoro obnoviti. Jagić je sigurno izuzetno važna osoba za naš grad i zato me veseli što smo pokrenuli 1. Jagićeve dane i da je to početak kad ćemo nastaviti govoriti o važnosti i značaju Vatroslava Jagića ne samo za Varaždin i za Hrvatsku, nego za znanost i slavistiku – zaključio je Huzjan.

Znanstveni je skup otvorio varaždinski župan Anđelko Stričak koji je istaknuo da je Županija ponosna što može ugostiti brojne znanstvenike koji će govoriti o Vatroslavu Jagiću.
-On je hrvatski velikan, Varaždinac, akademik, najpoznatiji slavist od Urala do Jadrana. Sve su to reference da se održe ovi 1. Jagićevi dani i nadam se da će se s njegovim danima nastaviti i idućih godina. Smatram da je ova tema zaista zanimljiva, da se o njoj ima puno za reći i naravno da će Varaždinska županija i danas i ubuduće takve teme podržavati, pogotovo stoga što je riječ o doista iznimnom znanstvenom skupu na kojem sudjeluju brojni znanstvenici – rekao je Stričak.

Tijekom ponedjeljka na 1. će se Jagićevim danima govoriti o njegovom doprinosu i značaju u povijesti, kulturi i filologiji, a sutra će se nastaviti s brojnim temama koje su prožimanje najboljih eminentnih predavača i tema.

Radovi izloženi na konferenciji imaju mogućnost biti objavljeni u časopisu Radovi Zavoda za znanstveni rad Varaždin A1 kategorije, nakon što budu oblikovani u znanstveni članak i recenzirani.

a.kučić/sjever.hr
05.07.2021.

Input your search keywords and press Enter.