Now Reading:
NOVO DOBA FESTIVALA UZ BOK TRAGIČNIM ZIDINAMA: 19. Tabor Film Festival biti će pravi preokret!
Full Article 5 minutes read

NOVO DOBA FESTIVALA UZ BOK TRAGIČNIM ZIDINAMA: 19. Tabor Film Festival biti će pravi preokret!

Devetnaesti po redu međunarodni festival kratkometražnog filma Tabor Film Festival ove se godine održava od četvrtka, 8. srpnja do nedjelje 11. srpnja 2021. u dvorcu Veliki Tabor u Desiniću čija će kulisa biti su službi jedinstvenih doživljaja filmskog i glazbenog programa.

Nakon što je Tabor Film Festival prošle godine dosegao punoljetnost, ova mu godina također donosi i značajne promjene: nakon osamnaest godina vođenja festivala, članovi Udruge za kulturu Gokul s dosadašnjim direktorom festivala Nenadom Borovčakom na čelu, predali su festivalsko kormilo produkcijskom timu Sabmarine iza kojeg stoji mladi, ali već dokazani dvojac Sabrina Herak Smoković i Marin Leo Janković, čije će kreativne ideje zasigurno otvoriti nova poglavlja u životu ovog festivala.

Sound&Vision ove godine dovodi jednog od trenutno najtraženijih dizajnera svjetla i VJ-a Ivana Lušičića Liika, koji će svojim maštovitim svjetlopisom prostor dvorca odjenuti u novo, do sada neviđeno ruho, a prezentiraju se kratkometražni filmovi domaće konkurencije, a to su filmaši Hrvatske i Srbije, a u međunarodnoj konkurenciji očekujte filmove iz SAD-a, USA-e, Slovenije, Rumunjske, Pakistana, Finske, Švedske, Tajvana, Senegala, Švicarske, Norveške, Perua, Velike Britanije, Njemačke, Južne Koreje, Vijetnama, Kine, Irana, Izraela, Portugala, UK-a i Filipina.

Filmski žanrovi protezati će se od eksperimentalnih do animiranih, a velik dio zauzimaju dokumentarni filmovi međunarodne konkurencije što nije za propustiti, budući da nam pružaju uvid u kulture, zajednice i tradicije različitih strana svijeta!

Bogat festivalski program i opuštena atmosfera i dalje ostaju glavne karakteristike Tabora, no poznate programske okosnice festivala dovode nova lica i upotpunjuju se novim idejama.

Posjetitelje ovogodišnjeg izdanja čeka i mnogo zanimljivosti u popratnim programima. Ovogodišnji popratni program obogaćuje „Noć žive publike”.

Koliko ste puta željeli reagirati na film, ali su vas od toga odvratili konvencije i prisustvo drugih? TFF stvara kino u kojem ne samo da je dopušteno, već je i poželjno aktivno sudjelovati u projekciji. Dobiti ćete rekvizite, a na vama je da osmislite što ćete s njima činiti. Upute za uporabu vrlo su jednostavne: činite to glasno i na svoj način! U kolektivno ludilo uz najotkačenije filmove festivala ove nas godine uvodi Josip Ledina, jedan od intrigantnijih mladih glumaca netom izašlih s ADU. 

Programom Zagorski specijal nastoji se osvijestiti činjenica da Tabor Film Festival nije jedina spona Hrvatskog zagorja i filmske umjetnosti. U istraživanju potencijala koje Zagorje može ponuditi filmu – bilo da se radi o tematskoj inspiraciji ili o geografskom porijeklu autora, u ovom programu prikazuju se žanrovski raznovrsni filmovi koji su nastali u suodnosu sa zagorskim krajem.

Ove godine predstavlja se i dokumentarni film „Izidor Popijač Žiga Bednjanski“ osebujan samouki zagorski umjetnik koji se bavi skulpturom i reljefom u dva izvorna materijala – glini i crnom hrastu kojeg pronalazi u koritu rijeke Bednje.

ADU Shorts popratni je program kojim se nastoji promovirati rane radove studenata Akademije dramske umjetnosti. Ovim programom TTF donosi izbor najrecentnijih studentskih kratkometražnih filmova, a koji nisu uvršteni u ovogodišnju selekciju Domaće konkurencije.

Retrospektiva: Cristèle Alves Meira, prošlogodišnja pobjednica Međunarodne konkurencije 18. Tabor Film Festivala s filmom Nevidljivi heroj, ove godine predstavlja se s tri igrana i jednim dokumentarnim filmom, dok će Natko Stipaničev, pobjednik 18. Tabor Film Festivala 2020. godine s filmom Arka, a koji na 19. izdanje Festivala dolazi u ulozi člana žirija u domaćoj konkurenciji, pripremio je čak deset animiranih filmova!

Kroz program Olafa Möllera „Veliko predstavljanje drugačijih sutrašnjica” pronađite osjećaj za odvažnost i vizionarstvo, a kroz masterclass Jelena Maksimović „Sjećanja na Jugoslaviju u regionalnom filmu” sjetite se zemlje koje više nema otvarajući pitanje prirode slika nastalih na prostorima nakon raspada Jugoslavije.

U popratni program ulazi i izložba Martina Menegon „Posve sami, zajedno” u sobi za mučenje Velikog Tabora, a riječ je o generativnoj simulaciji uživo, imerzivnoj WebVR-instalaciji i virtualnoj skulpturi. Rad prikazuje virtualne klonove 3D-skena tijela umjetnice koje čine zgusnute formacije kao posljedica algoritamske anomalije.

Na neizostavnom glazbenog programu nastupa DJ Jogurt koji se ne ograničava žanrovima i teži biti u ritmu s plesačima. Analognu plesnu glazbu od nemila do nedraga puštati će DJ Anikulapo, a osječka kantautorica i putujuća glazbenica sa zagrebačkom adresom Aklea Neon svoje afro-soul ethno-beats harmonije kanalizirati će cijelim tijelom.

Stefanic i Hrwo E imaju loš smisao za humor i dobar ukus u glazbi, srećom zadnjih 10 godina puštaju glazbu i nisu Stand Up komičari, a za ovogodišnji TTF- u pripremili su set ludih disco obrada, house klasika i neočekivanih prevrata, a Eleven, samostalni glazbeni projekt Ivana Levačića središte pronalazi između electronice, IDM-a, electra i techna.

Muzika za dobar đir je glazbena selekcija uhu i kuku ugodnih ritmova koja se prilagođava po potrebi plesnih podija, improviziranih šankova i prijateljskih druženja. Službeno điravanje počelo je 2013. godine s dijeljenjem muzike i osmijeha kao glavnim ciljem. Iza selekcije stoji, a najčešće pleše Dunja Bovan. I na kraju, Plazmatick čija izvanredna mješavina elektro, deep housea i techna, s profinjenim “sci-fi cyber neo-punk” elementima koji će vas voditi kroz beskrajno ugodne, ali sasvim “kozmičke” krajolike zvuka.

Svoju ulaznicu, svakako, osigurajte na vrijeme, a preporučamo kupnju Festivalske ulaznice kojom ćete si osigurati 4 dana filmova, glazbe, besplatan Festivalski kamp i do čak 50% popusta na dolazak redovnom autobusnom linijom Zagreb-Desinić, (više o prijevozu ovdje), a dnevne ulaznice moći će se kupiti samo na ulazu!

Više informacija potražite na klik!

FB EVENT

www.sjever.hr
29.06.2021.

Input your search keywords and press Enter.