Now Reading:
Koliko je važno uzgajati zdravu hranu i čuvati prirodu naučili su najmlađi Ludbrežani! Bilić: Prilagođavamo se zelenoj Europi!
Full Article 3 minutes read

Koliko je važno uzgajati zdravu hranu i čuvati prirodu naučili su najmlađi Ludbrežani! Bilić: Prilagođavamo se zelenoj Europi!

U Hotelu Amalia održan je završni diseminacijski događaj akronima “ECO KIDS” koji je odobren u okviru Programa Erasmus+, a u sklopu projekta “Eco gardens in our kindergartens”. Cilj događaja bio je predstaviti postignute rezultate i intelektualne outpute projekta te potaknuti suradnju i umrežavanje različitih obrazovnih, javnih i nevladinih organizacija.

Dubravko Bilić, gradonačelnik Ludbrega podsjetio je kako je Ludbreg u ovu priču krenuo prije 10 godina.

– Grad Ludbreg je prije 10 godina odlučio krenuti u tu priču i potpuno se prilagoditi jednoj novoj, zelenoj priči, zelenoj Europi, znajući da dolazi razdoblje obilježeno ekološkim pristupom. U ovoj priči naš vrtić je sudjelovao s partnerima iz Makedonije i Bugarske, u usmjeravanju djece i pokazivanju najmlađima koliko je važno uzgajati zdravu hranu, čuvati prirodu. I na taj način preko djece djelovati na njihove roditelje. Naš vrtić je jako aktivan u europskim projektima, bave se ekologijom, STEM-om, a postat će i vrtić koji prepoznaje talentiranu djecu i skrbi o njima – rekao je Bilić i izrazio ponos na proveden aktivnosti i projekte.

Zvjezdana Jadanić, ravnateljica vrtića ističe kako je cilj Erasmus projekta bio savladavanje znanja o ekološkoj proizvodnji hrane.

– Ovo je naš prvi Erasmus projekt i temeljen je na ekološkim aktivnostima za najmlađe. Osnova svega je da djeca nauče zajedno s roditeljima vrtlariti ekološki, bez pesticida, da mogu uzgojiti samo nešto od hrane i da to mogu poslije pripremiti i pojesti. Učimo o zdravoj prehrani, zdravom uzgoju i družimo se. Već smo i prije imali mali vrt i samo smo nastavili raditi, „naplatili“ što smo radili, dobili nove gredice, dječje čizmice i kabanice, lopatice, kantice, tačkice, rukavice… Nema sretnijeg djeteta nego kad ubere svoje plodove. Ispočetka je to bilo povrće, a ove sezone smo posadili i jagode. Najveća je sreća bila ubrati plodove, napraviti salatu i onda je pojesti. Benefit je velik, a nakon ovog projekta, krećemo s novim, u STEM-u, s Makedonijom, Bugarskom i Turskom – rekla je Jadanić.

Andrej Kirov je naglasio kako su u javno komunalnom poduzeću Kochani iz Makedonije jako zadovoljni s ovim projektom, razmjenom pozitivnih iskustava i prenesenog znanja tokom ovog projekta. Dodao je kako su spremni za nove projekte u suradnji s drugim državama s ciljem razmjene znanja i iskustava kroz viziju poboljšanja stanja zajednice kojoj pripadamo.

mčaržavec/www.sjever.hr
23.06.2021.

Input your search keywords and press Enter.