Now Reading:
Obilježen Dan antifašističke borbe, Kolar: Antifašizam moramo stvarno živjeti, a ne ga koristiti u političke svrhe kada nam to treba!
Full Article 3 minutes read

Obilježen Dan antifašističke borbe, Kolar: Antifašizam moramo stvarno živjeti, a ne ga koristiti u političke svrhe kada nam to treba!

U ponedjeljak, 21. lipnja u Zaboku ispred spomen obilježja u parku na Trgu Dragutina Domjanića, nasuprot Vatrogasnog doma župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i gradonačelnik grada Zaboka Ivan Hanžek položili su vijence i zapalili svijeće povodom obilježavanja Dana antifašističke borbe.

Tom prilikom, Kolar je naglasio kako je antifašizam tekovina koja se ne smije zaboraviti i koja se treba njegovati jer je formiranje prvog sisačkog partizanskog odreda u šumi Brezovica, pokraj Siska, tada bila jedina vojna postrojba u tadašnjoj Jugoslaviji i prva antihitlerovska vojna organizacija.

Hrvatska i tadašnja Jugoslavija kroz partizanski su pokret i antifašističku borbu stali na stranu pobjednika. Znate da se u europskom Ustavu spominje antifašizam kao tekovina. Ono što mi u Hrvatskoj moramo raditi je da stvarno živimo antifašizam, da ga ne koristimo samo u inozemstvu i u Europi kad nam to treba, to nam treba zbog naprednog i normalnog svijeta jer ga često ovdje u Hrvatskoj koristimo u dnevno-političke svrhe, ali samo onda kad nam treba. Često sam to isticao, ali ću i danas – ne možemo Josipa Broza Tita izdvojiti iz antifašističkog pokreta jer je on vođa antifašističkog pokreta, on je vođa partizanskog pokreta, on je pobjednik u ratu, on je jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih – rekao je Kolar i dodao kako je Ustav donesen 1974. godine dao mogućnost da formiramo svoju državu.

Istaknuo je kako su hrvatski branitelji oni koji su najzaslužniji za državu koju danas imamo.

Ako gledamo 1941. i 1945. imali smo dobre i loše dečke, a ovdje znamo koji su bili dobri dečki. Zato sam danas i ovdje, zbog toga smo danas položili vijenac, da se sjetimo svih slobodoljubnih ljudi, antifašista, ne samo u Hrvatskoj nego širom Europe koji su Hitleru i takvom načinu razmišljanja rekli ne – poručio je Kolar.

Zabok je jedan od rijetkih gradova u kojem su ostali očuvani spomenici antifašističkoj borbi. Na pitanje kako to tumači, Hanžek je naveo primjer kršćanskih obilježja, raspela, crkava i kapela koje su u mnogim krajevima i lijepe naše i diljem Jugoslavije uništeni.

To govori o jednoj toleranciji i kulturi poštivanja, a osobito jer su se, u novijoj hrvatskoj povijesti, nametnuli oni koji su izgubili u Drugom svjetskom ratu, odnosno manjina hrvatskog naroda koja je izgubila, a koja je postala većina u medijima, u institucijama i zapravo nametnula jedan osjećaj krivice onima koji su izvojevali pobjedu koja je osigurala da 1990., odnosno 1991. Hrvatska postane samostalna – zaključio je Hanžek.

mčaržavec/www.sjever.hr
21.06.2021.

Input your search keywords and press Enter.