Now Reading:
DVD Bedekovčina nesebično pomaže sumještanima u najtežim situacijama, Odak: ”Ponosni smo na našu stogodišnju povijest, ali još smo ponosniji na sadašnje uspjehe!”
Full Article 5 minutes read

DVD Bedekovčina nesebično pomaže sumještanima u najtežim situacijama, Odak: ”Ponosni smo na našu stogodišnju povijest, ali još smo ponosniji na sadašnje uspjehe!”

Dobrovoljno vatrogasno društvo Bedekovčina i u protekloj godini nastavilo je kontinuirani rad dobro organiziranog središnjeg vatrogasnog društva za područje općine Bedekovčina. DVD broji ukupno 127 članova od kojih 77 ima pravo odlučivanja, a njih čak 50 spada u kategoriju mladeži i djece.

Društvo je bilo aktivan činitelj u provođenju preventivnih mjera zaštite od požara, u gašenju požara i spašavanju ljudi i imovine ugroženih požarom te drugim nepogodama. Aktivno se djelovalo na unapređenju rada društva, stvaranju uvjeta za takav rad, povećanju broja članova posebno mladeži i uvježbavanju za obavljanje vatrogasne djelatnosti i vatrogasna natjecanja.

No na žalost, zbog epidemiološke situacije tijekom godine temeljem naputka i zapovjedi Glavnog Vatrogasnog zapovjednika, već početkom krize, zabranjene su sve neoperativne aktivnosti koje je provodilo vatrogasno društvo, od održavanja redovitih skupština do natjecanja i rada s djecom i mladeži. Također su privremeno obustavljene obuke, vježbe, seminari i druge vrste usavršavanja za vatrogasce.

Društvo prema Planu zaštite od požara treba imati ustrojenu postrojbu od 20 vatrogasca, a ima postrojbu od 30 vatrogasaca koji ispunjavaju zakonom propisane uvjete i imaju propisanu osobnu zaštitnu opremu za gašenje požara objekata i šumskih požara. O snazi postrojbe i društva govori podatak da postrojbom zapovijedaju inženjer zaštite od požara kao zapovjednik i njegov zamjenik vatrogasni tehničar. Uz njih stručne ispite za vođenje vatrogasnih intervencija imaju još tri vatrogasca. Postrojba ima u svom sastavu inženjera zaštite od požara, inženjera sigurnosti na radu , četiri vatrogasna tehničara. U postrojbi je 13 vozača C kategorije, a postrojba ima na raspolaganju malo i veliko navalno vozilo, auto cisternu i dva kombi vozila te svu opremu potrebnu za gašenje požara, za spašavanje iz prometnih nezgoda i uklanjanje i ublažavanje elementarnih nepogoda – izvijestio je predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bedekovčina, Željko Odak.

– Tako ustrojena i uvježbana te opremljena vatrogasna operativna postrojba DVD-a Bedekovčina i ove godine je dokazala svoju spremnost da u vrlo kratkom roku i prva iziđe na intervenciju na čitavo područje općine pa i susjednih mjesta – dodao je Odak.

Inače, prema naputku glavnog vatrogasnog zapovjednika i Stožera civilne zaštite RH, sva dobrovoljna vatrogasna društva od ožujka su uključena u ophodnje na području djelovanja, pa tako i DVD Bedekovčina s društvima zajednice. Vatrogasci upozoravaju građane na zabranu okupljanja i obilaze svakodnevno područje općine.

– Iako je ovaj novi angažman tražio značajne ljudske i materijalne resurse, nije doveo do pada operativne sposobnosti vatrogasaca, kako u gašenju požara tako i na tehničkim intervencijama.

– Na žalost ova godina bila nam je najteža do sada ne po broju intervencija nego po njihovoj težini i ishodu sa smrtnim posljedicama. Učestvovali smo u 16 intervencija od toga 9 požara 5 tehničkih intervencija i dvije ostale – izvijestio je Odak.

Najteža intervencija, na „bedekovčanskim jezerima“ 10. srpnja 2020. godine , nešto što je na sve nas, koji smo tome učestvovali ostavilo tugu u srcima i dubok trag koji ćemo pamtiti čitavog života – rekao je Odak.

Društvo svake godine obnavlja vatrogasnu opremu i kupuje nedostatnu potrebnu za uspješnije i sigurnije vatrogasne intervencije.

– Uvijek nam je sigurnost uvježbanost i školovanje vatrogasaca bilo na prvom mjestu, pa smo tako ove godine kupili 10 kompleta intervencijskih odijela, kaciga, rukavica i čizama u vrijednosti oko 100.000,00 kuna. Osposobljeno je devet vatrogasaca u vatrogasca prve klase i jedan u vatrogasca. Javili smo se na natječaj koji je raspisao TELE 2 za donaciju drona. Između 140 podnijetih zahtjeva vatrogasnih društava mi smo izabrani među deset i dobili smo dron sa termo kamerom u vrijednosti oko 20.000 kuna. Dron će nam olakšati nadzor terena i vatrogasne intervencije – rekao je Odak.

Društvo zbog epidemiološke situacije nije održalo skupštinu na način kako je to uobičajeno da dodijeli priznanja svojim zaslužnim članovima, nismo blagoslovili ni novo navalno vozilo.

Predsjednik Željko Odak dobitnik je Povelje Krapinsko- zagorske županije u ovoj godini za 35 godina posebno aktivnog rada u vatrogastvu Krapinsko-zagorske županije, postignuća u vođenju DVD-a Bedekovčina te brojne uspjehe na državnim i međunarodnim natjecanjima.

Nagrada Općine Bedekovčina za 2020. godinu dodijeljena je Ivanu Odaku te Denisu i Tomislavu Novoselu za hrabro i požrtvovno ponašanje prilikom spašavanja dvojice mladića, utopljenika, na Bedekovčanskim jezerima.

Društvo je uvijek je pratilo i pratiti će suvremene tokove u pogledu sudjelovanja u akcijama s ciljem popularizacije i jačanja vatrogasnog pokreta kod mladih i građana s nizom promotivnih video uradaka i članaka o radu društva.

Njegujemo i tradiciju običaja, posebno štovanja Svetog Florijana zaštitnika vatrogasaca i učešćem na drugim manifestacijama. Ponosni smo na našu sto godišnju povijest, ali još smo ponosniji na sadašnje uspjehe – završio je Odak.

www.sjever.hr
13.06.2021.

Input your search keywords and press Enter.