Now Reading:
Danas je Dan biljnih burgera – imamo recept za jedan takav!
Full Article 2 minutes read

Danas je Dan biljnih burgera – imamo recept za jedan takav!

Dan biljnih burgera obilježava se 5.lipnja, a cilj mu je promocija burgera i ostalih biljnih proizvoda koji zbog svojeg inovativnog, nutricionistički vrijednog i ekološki održivog sastava mogu spasiti svijet.

Iz Udruge Prijatelji životinja pozivaju restorane, tvrtke, lance brze hrane, uvoznike i proizvođače da Dan biljnih burgera obilježe uvođenjem u prodaju biljnih burgera, njihovom promocijom, degustacijama, prodajnim akcijama, receptima i informiranjem o njihovim prednostima. Građane pozivaju da pronađu svoj omiljeni veganski burger koji će im se svidjeti ili da naprave svoj biljni burger prema nekom od mnogih dostupnih recepata. 

Napominju da su biljni burgeri bolja opcija za okoliš i borbu protiv klimatskih promjena uzimajući u obzir činjenicu da je za proizvodnju samo jednog mesnog burgera potrebno više od 2000 litara vode, dok je za proizvodnju biljnog burgera potrebno 150 litara vode. Osim vode, za proizvodnju biljnih burgera potrebno je manje zemljišta, a spašava se nebrojeno mnogo životinjskih života godišnje. Biljni burgeri prepuni su bjelančevina, vlakana i drugih nutrijenata te su bez kolesterola zbog čega su mnogo zdravija varijanta. Velika je prednost biljnih zamjena i što se lako spremaju i nema bojazni od salmoneloze i trihineloze.

Dobra prilika za sve koji žele provjeriti tvrdnju je i jubilarni 10. VegeSajam koji će se održati 15. lipnja 2021. od 8 do 20 sati na zagrebačkome Trgu bana Jelačića, na kojem će se, među mnogim veganskim kulinarskim zanimljivostima, naći i biljni burgeri.

Više informacija o VegeSajmu može se pronaći na www.prijatelji-zivotinja.hr, a prijavnica za besplatni servis Vege izazov na www.veganopolis.net.

U nastavku možete pronaći recept za burgere od graha.

Grahburgeri

Sastojci: 1 mala limenka graha, 1 šalica zobenih pahuljica, ½ šalice sojinih ljuspica, 1 žlica ljutog ajvara, 1 žličica soli, ½ žličice papra, 2 nasjeckana češnja češnjaka

Priprema: Sve sastojke dobro izgnječiti rukama. Pustiti da odstoji pola sata i oblikovati burgere. Peći na lagano nauljenoj tavici za grill. Dobije se 6 većih ili 10 manjih burgera.

www.sjever.hr
05.06.2021.

Input your search keywords and press Enter.