Now Reading:
Ona je u harmoniji s globalnim turističkim trendovima, krizu je pretvorila u priliku, a uskoro će i na turističku kartu svijeta! Posavec: Turizam je naša baština, naše bogatstvo kulture i povijesti!
Full Article 5 minutes read

Ona je u harmoniji s globalnim turističkim trendovima, krizu je pretvorila u priliku, a uskoro će i na turističku kartu svijeta! Posavec: Turizam je naša baština, naše bogatstvo kulture i povijesti!

Povodom novo uspostavljenog muzeja Riznica Međimurja u sklopu projekta Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine u Međimurskoj županiji je organiziran studijski posjet hrvatskih turističkih agencija.

Program je započeo u toplicama Sveti Martin na Muri gdje su predstavljene domaće destinacijske menadžment kompanije. Uslijedio je posjet Accredo centru pa obilazak muzeja Riznica Međimurja, kao i hotela Castellum koji je dio ovog kompleksa.

Župan Međimurske županije Matija Posavec ističe kako je sadržaj muzeja dio ne samo međimurske i hrvatske povijesti već europske budući da se radi o prostoru koji je velike vrijednosti u kulturnoj baštini cijele Hrvatske i koji može brendirati jednu regiju, državu na europskom i svjetskom tržištu.

– Ovo je prostor koji je najveće ulaganje u kulturnu baštinu Međimurja, a djelomično mogu obuhvatiti i veličinu ulaganja na prostoru cijele Hrvatske jer je obnova ovog zdanja projekt koji će širom otvoriti vrata svim turistima u povijesnom prostoru gdje je prije točno 400 godina, 06. lipnja rođen Petar Zrinski, a prije točno 350 godina Zrinski i Frankopani pogubljeni su u Bečkom Novom Mjestu. Kroz skorije vrijeme otvoriti ćemo ovaj muzej nematerijalne baštine s nizom tematskih cjelina, koje govore o povijesti i kulturi jednog kraja – objasnio je Posavec i istaknuo kako se ovim potezima daje doprinos razvoju turizma u Hrvatskoj, što nikako nije završetak projekta.

Ovo je početak priče kojom želimo Međimurje i Hrvatsku staviti na turističku kartu svijeta. Shvatili smo da se svaka kriza može i treba shvatiti kao prilika i mi tu priliku namjeravamo iskoristiti kroz sve one točke Međimurja koje imamo – od interpretacijskih centara, muzeja prirode, muzeja kulture do prirodnih ljepota koje Međimurje nedvojbeno ima. Na raspolaganju smo za svaku vrstu suradnje kako bi promovirali kontinentalni turizam i Hrvatsku u smislu da turizam nije samo sunce i more, nego da je turizam naša baština, naše bogatstvo kulture i naše povijesti – naglasio je Posavec.

Direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula ističe kako je napravljen veliki korak ka kulturnom turizmu.

– Ja to volim zvati baštinski turizam jer je on i nešto širi. Pred koji mjesec otvoren je Centar za posjetitelje Eko muzeja Međimurje malo, a uskoro ćemo najaviti datum otvaranja prekrasnog zdanja Riznice Međimurja. Uloga Turističke zajednice je voditi promotivne aktivnosti, projekt još traje i treba još puno odraditi. Kreće niz promotivnih aktivnosti, prije svega na hrvatskom tržištu. Bile su predviđene i za inozemstvo, ali sada ćemo se koncentrirati na Hrvatsku iz razumljivih razloga. Covid nas je vratio na naše domaće tržište, a naši prijatelji iz agencija, koji su ovdje dva dana, pomoći će nam da ovaj proizvod prenesemo i izvan granica Hrvatske, u regiju, ali i širom svijeta – poručio je Grula.

Predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) Tomislav Fain kao primjer turističkog rasta Međimurja naveo je svoj boravak u Međimurskoj županiji prije par godina.

– Nisam bio upoznat s ovolikim napretkom koji sam danas doživio uživo. Kada sam upoređivao brojke uvidio sam da se turizam u Međimurskoj županiji kreće dobrim smjerom što je prepoznato od naših državljana, sugrađana. Posebno me iznenadio rast od 83 posto s obzirom na 2019. godinu. U odnosu na druge županije, Međimurska je jedina došla do ovog postotka po povratku turista što je veliki uspjeh. Upravni nadzorni odbor UHPA-a broji 240 članica, a svaka od njih nalazi dio segmenta i poslovanja za sebe – rekao je Fain u nadi da će UHPA u barem malom postotku doprinijeti povećanju potrošnje.

Predsjednik uprave UNILINE Boris Žgomba naglašava kako je Međimurje fascinantan primjer kontinentalnog turizma i razvoja u tom smjeru.

Međimurska županija je na geografskoj karti, a ono što moramo napraviti je da dođe i na turističku kartu koja je veoma važna. Turizam se ne događa sam od sebe, iza njega stoji veliki posao i trud. Međimurska županija je napravila turističku infrastrukturu što je glavna predradnja. Brojke su fascinantne i bili bi veoma sretni da na nivou Hrvatske imamo približno takve brojke. Ispred nas je bolji period, izlazimo iz pandemije i dolazimo u situaciju gdje se vraćamo tamo gdje smo bili, a vjerujem i više koraka naprijed – rekao je Žgomba i poručio kako se treba raditi na povećanju priliva gostiju te da su ponude koje nudi Međimurje trend u svijetu, a sljedeće dvije tri godine biti će prosperitet turizmu. Žgomba je završio riječima zahvale Međimurskoj županiji na savršenom boravku.

Studijski posjet hrvatskih turističkih agencija nastavlja se razgledavanjem Palače turizma s Centrom za posjetitelje Eko muzeja Međimurje malo, a završiti će s druženjem i posjetom Mađerkinog brega što je iznenađenje za kraj uz pogled na najljepši zalazak sunca.

Sutrašnji program nastavlja se u Centru za posjetitelje međimurske prirode u Križovcu, nakon toga Mlin na Muri, OPG izletište i Vinski kamp Hažić.

mčaržavec/www.sjever.hr
01.06.2021.

Input your search keywords and press Enter.