Now Reading:
U Krapini svečano obilježen Dan državnosti, Dan oružanih snaga RH i Dan Hrvatske kopnene vojske
Full Article 2 minutes read

U Krapini svečano obilježen Dan državnosti, Dan oružanih snaga RH i Dan Hrvatske kopnene vojske

Na krapinskom gradskom groblju ispred križa za poginule hrvatske branitelje održano je svečano obilježavanje Dana državnosti te Dana oružanih snaga RH i Dana Hrvatske kopnene vojske. U znak sjećanja na one koji su dali svoje živote za domovinu položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar prisjetio se početaka stvaranja oružanih snaga RH postrojavanjem ZNG-a prije 30 godina u Kranjčevićevoj ulici na stadionu Nogometnog kluba Zagreb.

-Ujedno i obilježavamo i konstituirajuću sjednicu Hrvatskog sabora, višestranačkog sabora nakon provedenih slobodnih višestranačkih izbora u RH. Oba datuma su izuzetno bitna i važna za našu povijest i zapravo ta dva događaju su i na neki način trasirala put samostalnoj i neovisnoj Republici Hrvatskoj – prisjetio se Kolar.

– Nažalost nismo našu neovisnost mogli izboriti mirnim putem već smo to napravili u Domovinskom ratu prvenstveno zahvaljujući hrvatskim braniteljima i neka im je vječna slava i hvala – rekao je župan Kolar.

Gradonačelnik Grada Krapine, Zoran Gregurović nakon polaganja vijenaca čestitao je svima Dan državnosti.

-Drago mi je da smo na taj način obilježili i Dan oružanih snaga Republike Hrvatske, ali i Dan državnosti. Trebamo se prisjetiti svih onih koji su svoje živote dali za domovinu, pomoliti se za njih i to smo danas i učinili  – rekao je Gregurović.

Žarko Miholić, županov savjetnik za branitelje također se složio sa time kolika je vrijednost ovog datuma u stvaranju moderne hrvatske države.

-Mislim da smo svake godine sve svjesniji kolika je bila vrijednost tih ljudi koji su se prije 30 godina postrojili i predstavljali obrambenu silu i moć tadašnjeg stanja nove hrvatske države. Njih 360 koje je neki dan pozvao na prijem i odlikovanja predsjednik Republike su oni koji su od čitavog onog broja koji su tamo bili postrojeni u Kranjčevićevoj danas još uvijek živi – rekao je Miholić dodajući kako je ta vrijednost i ono što je stvoreno kroz Domovinski rat potiče i korijene vuče u toj obrambenoj moći, snazi, volji, želji i srcu koju su branitelji tada iskazali.

abrkic/www.sjever.hr
28.05.2021.

Input your search keywords and press Enter.