Now Reading:
Kulturni život u Zagorju bogatiji za 101 projekt! U protekle 4 godine Krapinsko-zagorska županija uložila 3,7 milijuna kuna u udruge!
Full Article 4 minutes read

Kulturni život u Zagorju bogatiji za 101 projekt! U protekle 4 godine Krapinsko-zagorska županija uložila 3,7 milijuna kuna u udruge!

Krapinsko-zagorska županija za tekuću je godinu u svom proračunu osigurala 827 tisuća kuna za provedbu Programa javnih potreba u kulturi. Dodjela financijskih sredstava provodila se dijelom i temeljem Javnog poziva za predlaganje programa i projekata za Program javnih potreba u kulturi Krapinsko-zagorske županije za 2021. godinu. Pravo na potporu ostvario je 101 korisnik u ukupnom iznosu od 827 tisuća kuna, u tri kategorije: Obnova i zaštita spomeničke i nematerijalne baštine, Izdavačka djelatnost i Manifestacije u kulturi.

Najmanji iznos financijskih sredstava koji se mogao dodijeliti odabranom programu/projektu koji ispunjava uvjete Javnog poziva iznosio 3 tisuće kuna, a najveći 25 tisuća kuna, uključujući sva tri prioritetna područja. Današnja press konferencija, održana u Zlatar Bistrici označila je službeni početak provođenja vrijednih programa i projekata.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar istaknuo je da su kultura i manifestacije od velikog značaja za zagorski turizam, ali i da društvu, obzirom na prethodne mjesece pandemije, nedostaju druženja i zajedništvo za što je vrlo važno da se velik dio stanovništva cijepi. Kolar naglašava kako je kultura najviše propatila u pandemiji, pa samo odgovornim ponašanjem možemo postići imunitet i uživati u blagodatima kulturnih manifestacija.

Mi smo u posljednje 4 godine dodijelili više od 3,7 milijuna bespovratnih sredstava udrugama. Neki će reći mogli ste i više. Uvijek može više, ali uvijek gledamo da ono što uložimo u kulturu da bude na nekom nivou u odnosu na onom što smo prihodovali i što je stvorilo gospodarstvo. S obzirom da smo imali dosta tešku 2020. godinu vjerujemo u rast gospodarstva u 2021. i ako će se to ostvariti, a ja sam uvjeren da hoće, to će biti u proračunu i za 2022. i za kulturu i za manifestacije i za sve one dodatne sadržaje koji zapravo oplemenjuju naš život – objasnio je Kolar i zahvalio svima koji rade kroz kulturu, a s ciljem očuvanja kulturne baštine i inovativnosti kako bi život u Zagorju bio interesantniji i zanimljiviji.

Zamjenica župana, Jasna Petek istaknula je kako su na natječaj pristigle ukupno 122 prijave.

Nakon administrativne provjere prošlo je 110 prijava. Kvalitativnu obradu svih projekata i programa vršilo je Kulturno vijeće KZŽ koje je programe/projekte bodovalo po određenim kriterijima sukladno pravilniku o radu kulturnog vijeća. Potpora za obnovu i zaštitu spomeničke i nematerijalne baštine iznosi 153.000,00 kuna za 15 projekata, u izdavačkoj djelatnosti za 20 programa iznos potpora je 151.980,00 kuna, a za manifestacije u kulturi za 66 korisnika potpore iznose 520.000,00 kuna – rekla je Petek i uputila čestitke dobitnicima potpora.

Današnji domaćin, načelnik Općine Zlatar Bistrica Žarko Miholić kazao je kako će naredno razdoblje zasigurno donijeti kvalitetniji duh u male sredine lokalne samouprave. Inače, ova Općina godišnje izdvaja oko 400 tisuća kuna za udruge, a preko 40 posto za udruge koje organiziraju manifestacije.

Kultura je zamah novih snaga, želja i emocija. Odaziv udruga na ovaj natječaj čiji je dodijeljen iznos respektabilan kroz kulturni izričaj da se vrati životni elan – poručio je Miholić.

Predsjednik kulturnog vijeća KZŽ Nikola Kristić je napomenuo kako će vrijeme koje je ispred nas omogućiti održavanje svih manifestacija te da će nastojati biti prisutan na manifestacija diljem Krapinsko-zagorske županije.

Ravnateljica ŠUDIGO-a, škole koja danas slavi i 60. godišnjicu svoga osnutka, Božica Šarić vjeruje, kaže, da će svaka udruga i institucija potporu dobro iskoristiti i cijeniti vrijednost te potpore.

To je potpora ljudskom, čovječnom, a KZŽ podupire takve ideje i projekte. Vjerujem da će svi projekti biti realizirani onako kako smo zamislili i da će unositi novu vrijednost Županiji, a u smislu podupiranja kulturnih i umjetničkih industrija i projekata koji obogaćuju Županiju – poručila je Šarić.

mčaržavec/www.sjever.hr
28.05.2021.

Input your search keywords and press Enter.