Now Reading:
Dan državnosti, Dan oružanih snaga RH i Dan Hrvatske kopnene vojske i najveće rane u srcu Međimurja!
Full Article 4 minutes read

Dan državnosti, Dan oružanih snaga RH i Dan Hrvatske kopnene vojske i najveće rane u srcu Međimurja!

Međimurska županija, Grad Čakovec, Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Policijska uprava Međimurska i Hrvatska vojska, danas, 28. svibnja svečano su obilježili Dan državnosti i 30. obljetnicu osnivanja Oružanih snaga RH te Hrvatske kopnene vojske u Perivoju Zrinskih u Čakovcu.

Početak obilježavanja uveličalo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod Spomen obilježja poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata. Svečanost koja vraća u dane kada su održani prvi višestranački izbori i temeljem čijih je rezultata 30. svibnja 1990. godine konstituiran prvi demokratski višestranački sabor Republike Hrvatske.

Župan Međimurske županije Matija Posavec naglasio kako su Hrvatska i Međimurje danas nemjerljivo različiti u odnosu na prije 31 godinu.

Razvijeniji smo, bolji i ako smo išta napravili kao doprinos toj izgradnji, modernizaciji naše države, nismo to napravili samo radi nas samih nego i onih koji su dali ono najvrijednije za Hrvatsku državu, svoje živote – započeo je svoje obraćanje Posavec.

78 naših preminulih vojnika, naših heroja čija su imena utkana u spomen obilježju u Perivoju Zrinskih, kao i u čast i slava stotinama naših sugrađana koji su se 90-tih godina borili na ratištima diljem Hrvatske i susjedne Bosne i Hercegovine. U suradnji s braniteljskim udrugama, u suradnji s onima koji su aktivni u civilnom društvu, nastojimo sačuvati uspomenu na njih kroz obilježje, kroz sjećanje, kroz obilježavanje važnih datuma naše povijesti. I zato je važno da imamo aktivne braniteljske udruge diljem Međimurja koje ćemo kao lokalna zajednica i dalje podupirati u organizacijskom, u logističkom i u financijskom smislu – rekao je Posavec i naglasio kako je danas važno da imamo mir i ne zaboravimo sve slavne dane naše povijesti i najvažnije – da čuvamo sjećanje na one koji su dali život za Hrvatsku.

Gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač istaknuo je kako je današnji dan prilika za prisjećanje onih koji su u borbi za slobodu ostavili ono najvrijednije, svoje živote.

Naša je to civilizacijska i moralna dužnost, ali i način da neizmjernu vrijednost života u samostalnoj državi prenesemo na mlade kojima su ti događaji samo lekcije iz povijesnih udžbenika. 78-orica naših sugrađana čije se slike i imena nalaze na ovom spomeniku biti će vječno zapisana u međimursku i hrvatsku povijest – rekao je Kovač i kazao kako se obilježavanje Dana državnosti gotovo poklapa s obilježavanjem Dana grada Čakovca, što je, kako kaže Kovač, dobro jer su to prijelomni trenuci u povijesti.

Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Stjepan Horvat, naglasio je važnost obilježavanja ranije spomenutih dana!

Mi smo morali braniti tek povlaštenu državu od unutarnje i vanjske agresije. Na današnji dan prisjećamo se svih žrtava i prvog hrvatskog predsjednika doktora Franje Tuđmana. Naše misli su s poginulim hrvatskim braniteljima, s ratnim i vojnim invalidima, s civilnim žrtvama i svim obiteljima koji su u ratu izgubile svoje najbliže. Najveća je rana u srcu onih koji i nakon toliko godina traže svoje najmilije. Moram reći da smo u ostvarenju povijesnih ciljeva, ostvarili divovske korake i zbog tih uspjela osjećamo ponos i zadovoljstvo. Svim se snagama moramo usmjeriti na budućnost. Gledajmo u budućnost kao što smo gledali budućnost tih povijesnih godina. Neka nam današnji dan bude nadahnuće! Stavljati službu općeg dobra je sposobnost domoljublja. Danas se moramo sjetiti dana 28. svibnja kada su se 1991. hrabri hrvatski vitezovi, pripadnici policije i zbora narodne garde postrojili na stadionu u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu kao jezgra, stvaranje vlastite vojske i policije – rekao je Horvat i istaknuo kako sjećanjem tog dana slavimo i obilježavamo Dan Oružane snage RH i Dan Hrvatske kopnene vojske.

Tijekom proteklog 30-godišnjeg razdoblja, Oružane snage su tijekom rata stvarale i pobijedile, zbog čega imamo razvijenu modernu, brojčanu malu, ali visoko profesionalnu i respektabilnu vojnu silu.

Ovaj je dan u Međimurju obilježila i molitva za branitelje koji je predvodio gvardijan čakovečkog franjevačkog samostana fra Josip Župan.

mčaržavec/www.sjever.hr
28.05.2021.

Input your search keywords and press Enter.