Now Reading:
Kućni testovi na koronu stižu u Hrvatsku! Saznajte kada i kako se možete sami testirati
Full Article 2 minutes read

Kućni testovi na koronu stižu u Hrvatsku! Saznajte kada i kako se možete sami testirati

koronavirus medikol

U Hrvatsku uskoro dolaze kućni testovi na koronavirus. Jedan test će koštati oko 100 kuna, a točnost bi trebala biti oko 98 posto, piše dnevnik.hr

Kućno testiranje na koronavirus trebalo bi izgledati ovako: osam kapi otopine stavite u epruvetu. Zatim u to ide štapić kojim ste uzeli bris, okrenite u otopini od tri do pet puta i ostavite jednu minutu. Izvadite, epruvetu, zatvorite i otopinu koristite kao testni uzorak na pločici za očitavanje rezultata. Nakon 15 do 20 minuta vidite rezultat.

-To su screening testovi. Oni su zapravo osmišljeni tako da su pozitivni u prvih pet dana bolesti. Moraju imati osjetljivost više od 90 posto i specifičnost više od 97 posto. Drugi moment koji je bitan jest kako se vadi uzorak – ovaj test koji će doći u ljekarne je predviđen i za bris nosa, bris nazofarinksa i orofarinksa, s time da moramo reći da je bris nazofarinksa najosjetljiviji i ako se pravilno uzme bris povećavamo mogućnost da pozitivne osobe detektiramo – rekla je Dolores Peruč, voditeljica mikrobiološkog odjela NZZJZ-a PGŽ.

Sav alat za testiranje dolazi u paketu. Prema najavama prodavat će se u ljekarnama bez recepta po cijeni od oko 100 kuna.

‘-Ovaj koji prvi sada dolazi i ovi koji će doći nakon njega koriste se u svim državama članicama EU-a – govori Ivana Šipić Gavrilović, glasnogovornica HALMED-a.

Iako proizvođač kaže – točnost je iznad 98 posto, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo poručuje da je on tek smjernica.

-U niti jednoj zemlji EU-a se ti takozvani samotestovi ne priznaju za dijagnostiku nego ukoliko sami sebi dokažete da ste pozitivni onda trebate napraviti dijagnostički test – komentirao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

-Oni će se vjerojatno idući tjedan pojaviti u veledrogerijama, a onda i kod nas u ljekarni. Nekog velikog interesa u zadnje vrijeme nismo imali, neki sitni upiti ipak postoje, vjerojatno od ljudi koji putuju – izjavila je Gordana Kaštropil, magistra farmacije.

No, preko granice vodi samo službena potvrda i PCR ili antigensko testiranje odrađeno u zdravstvenim ustanovama od strane stručnjaka.

Foto: arhiva

www.sjever.hr/dnevnik.hr
25.05.2021.

Input your search keywords and press Enter.