Now Reading:
POSAVEC I KOLAR U OTVORENOM: Kakva je sudbina županija i treba li mijenjati postojeći teritorijalni sustav?
Full Article 3 minutes read

POSAVEC I KOLAR U OTVORENOM: Kakva je sudbina županija i treba li mijenjati postojeći teritorijalni sustav?

Na ovim izborima birali smo čelnike 20 županija, 127 gradova i 428 općina. Treba li smanjiti taj broj? Čemu služe sve te teritorijalne jedinice? Koliko je glomazna lokalna uprava i samouprava? Funkcioniraju li županije uspješno ili Hrvatsku treba podijeliti u veće regije?

O tome su u Otovrenom diskutirali političari i stručnjaci. Među njima su bila i dva župana sa sjevera Hrvatske, međimurski župan Matija Posavec te Željko Kolar župan Krapinsko-zagorske županije – prenosi T portal.

Matija Posavec, ističe da je dobio 65 posto glasova za župana. Na pitanje dominiraju li ideološki teme u kampanji, kaže da se rad ocjenjuje kroz četiri godine. Poruka je dodaje bila – budi još bolji, energičniji i zato sam okupio svoje suradnike, nema euforije i tako ćemo postaviti strategiju za sljedeći mandat.

Željko Kolar navodi da je zadržao 56,5 posto. To je, navodi rezultat koji traži odgovornost. Ljudi vas ocjenjuju prema onome što ste učnili, ovdje nema neke velike nacionalne politike i ljude interesiraju projekti.

Kada se postavi pitanje treba li mijenjati postojeći sustav odnosno ukidati županije ili pak pojedine općine Kolar kaže da retorika ovisi s koje strane stola se sjedi pa se takav stav i zauzima.

Kako kome u određenom trenutku paše kaže trebamo ukinuti županije, pa se počne da se treba ukinuti općine. Ako želimo ići u reformu onda trebamo podvući crtu s koliko su opčine i gradovi raspolagali, koliko su ulagali i koliko su potrošili na sebe. Osobno govorim da je ovakav sustav financiranja lokalne samouprave neodrživ. Mi smo morali dizati kredite i to je problem. Mogli bismo raditi puno više i povlačiti više europskih sredstava. Mi sami tražimo dodatne ovlasti, ali ne možemo ih provoditi bez fiskalne decentralizacije.

Da treba više toga povjeriti županijama naglasio je Posavec:

Županije mogu privući i više kad bi imale kapacitet za to. Mi smo imali 15 projekata u prekograničnoj suradnji koji su prošli. Država je ta koja mora uskočiti i ravnomjerno razvijati Hrvatsku.https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/koliko-je-glomazna-lokalna-uprava-i-samouprava-i-treba-li-hrvatsku-podijeliti-u-vece-regije-20210519

www.sjever.hr/T portal 20.05.2021.

Input your search keywords and press Enter.