Now Reading:
Za Hrvatsku kao Tigar! U Zlataru otvorena izložba na spomen prvog poginulog branitelja Tigra Željka Pavića Kalca
Full Article 2 minutes read

Za Hrvatsku kao Tigar! U Zlataru otvorena izložba na spomen prvog poginulog branitelja Tigra Željka Pavića Kalca

U spomen na Željka Pavića „Kalca“,  prvoga poginuloga branitelja iz Krapinsko-zagorske županije, koji je bio pripadnik Jedinice za posebne namjene MUP-a RH Rakitje- Tigar iz Rakitja, i o svojoj 30. obljetnici, Udruga ratnih veterana 1. Gardijske brigade „Tigrovi“ Krapinsko-zagorske županije, u zlatarskoj Galeriji organizira likovnu izložbu pod nazivom „Osvrt“.

General zbora Josip Lucić, prvi zapovjednik „Tigrova“, otvorio je izložbu odabranih slika, nazvanu „Osvrt“, koja je ujedno spomen na prvoga poginuloga branitelja iz Krapinsko-zagorske županije, Tigra Željka Pavića  Kalca.

Svečanosti su prisustvovali i izaslanik ministra  branitelja Tome Medveda, Dinko Tandara, župan KZŽ Željko Kolar, gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan Pentek, te brojni članovi Družbe „Braća  hrvatskoga Zmaja“ koja je, uz  ULU Zlatarska paleta, suorganizator izložbe.

Govornici su naglasili važnost izložbe i obljetnice, s dužnim pijetetom prisjećajući se Željka Pavića Kalca. Posebno je ganutljivo bilo slušati generala Lucića i njegova prisjećanja na najteže  dane u povijesti nastanka samostalne hrvatske države.

Kroz Tigrove je prošlo 11.000 branitelja, a njih 367 izgubilo je život. Četvorica  se vode kao nestali, a više od 1.800 bilo je ranjeno. Od toga 400 branitelja, uglavnom dragovoljaca iz KZŽ, a moram naglasiti kako je i 7. gardijska brigada „Pume“ nastala od 5. bojne Tigrova-Vinica. Svoj mladi život položilo je 30 tigrova iz KZŽ, a prvi je bio Željko Pavić kojemu smo 2013. podigli spomenik u Đurmancu i uredili šetnicu – podsjetio je umirovljeni bojnik  Željko Herceg.

Izloženo je tridesetak slika i skulptura čiji je nastanak vezan uz dosadašnjih osam kolonija. Prva je 2014. održana u Sv. Križu Začretju, a sljedeće u Mariji Bistrici, Desiniću (Veliki Tabor), Đurmancu, Krapini, Klanjcu, Oroslavju, Velikom Trgovišću i Klanjcu.

Izložba je otvorena u subotu, 15. svibnja 2021. godine i biti će otvorena subotom i nedjeljom od 9 do 11 sati do 7. lipnja 2021.

www.sjever.hr/zlatar.hr
17.05.2021.

Input your search keywords and press Enter.