Now Reading:
Poljoprivreda kao dragulj Krapinsko-zagorske županije, u protekle 4 godine uloženo 10,67 milijuna kuna, za ovu godinu dodijeljeno 238 tisuća kuna za stočarstvo!
Full Article 3 minutes read

Poljoprivreda kao dragulj Krapinsko-zagorske županije, u protekle 4 godine uloženo 10,67 milijuna kuna, za ovu godinu dodijeljeno 238 tisuća kuna za stočarstvo!

Potencijal uzgoja biljaka i životinja u Krapinsko-zagorskoj županiji poprima sve veću zainteresiranost mladih i sve veće opsege zemlje koja se obrađuje što je izrazito bitno u vremenu klimatskih promjena i održivog upravljanja prirodnim resursima. Dragulj područja „Zagorje – bajka na dlanu” svakako je stočarstvo, poljoprivredna grana koja podiže standard poljoprivredne produktivnosti.

U protekle četiri godine, Krapinsko-zagorska županija je u poljoprivredu uložila 10,67 milijuna kuna kroz raspisanih 39 javnih poziva i natječaja, a 328 tisuća kuna vrijedni ugovori, 11. svibnja, dodijeljeni su korisnicima koji su ostvarili pravo na potporu za povećanje stočarske proizvodnje u 2021. godini.

Župan Krapinsko-zagorske županije, Željko Kolar istaknuo je kako interes za stočarstvo raste, a da se problem javlja u otkupljivanju zemljišta na području Zagorja.

Posebno me veseli da su korisnici natječaja vrlo mladi ljudi koji se bave stočarskom proizvodnjom, koji su zainteresirani i za druge natječaje, zainteresirani za kupovinu i za otkupljivanje zemljišta. Pozivima i natječajima želimo privući mlade ljude da se bave stočarskom i poljoprivrednom proizvodnjom i da im mi kroz poticaje pomažemo da uspiju u tom poslu i da ostanu živjeti na našim bregima – rekao je Kolar i najavio povećanje potpora za 40 posto u naredne četiri godine te naglasio kako je na nacionalnoj razini potrebno više natječaja za povlačenje sredstava za kupnju zemljišta.

Načelnik Općine Sveti Križ Začretje, Marko Kos istaknuo je blagodati zagorskih brega i njihov potencijal.

Zagorski bregi i ovi pitomi brežuljci idealna su prilika za uzgoj mesnih pasmina krava. Ovaj sistem poticaja je dobar poziv svim mladim obiteljima da se vraćaju na ove lijepe zagorske brege i da počnu se baviti poljoprivredom. Poljoprivreda je osnova svega, obzirom da smo svi ovisni o tome i nekada se na svim gruntovima živjelo uz poljoprivredu, uz zajedništvo obitelji – rekao je Kos i istaknuo kako je poljoprivreda vraćanje korijenima, bazi uspjeha i razvoja Zagorja.

Dobitnica potpore Ivana Jurin, OPG „Stari bregi” sa sjedištem u Svetom Križu Začretju, ističe kako je plan, uz daljnji uzgoj stoke, pokrenuti i ruralni turizam.

– Bavimo se ekološkom proizvodnjom goveda, junica i bika. Prošle godine smo iz vlastitih sredstava financirali nabavku 6 grla junica pasmine Angus i jednog rasplodnog bika. To je sustav krava-tele, namjera nam je proširiti naše stado, imamo certifikat za ekološku proizvodnju… Namjeravamo se baviti ruralnim turizmom imamo dva objekta koje planiramo staviti u funkciju u smislu iznajmljivanja turističke ponude i svega popratnog što ide uz to – rekla je Jurin.

Dobitnici ovogodišnje potpore su: OPG Mamuča Marko iz Svetog Križa Začretje, OPG Horvat, Tomica Horvat iz Desinića, OPG Otročak Damir iz Kraljevca na Sutli, OPG Žnidarec Krešimir iz Pregrade, OPG Presečki, Presečki Antun iz Krapine te OPG Harapin, Marija Harapin iz Klanjca.

mčaržavec/www.sjever.hr
11.05.2021.

Input your search keywords and press Enter.