Now Reading:
Župan Kolar: I dalje ćemo biti lider zdravstvenog turizma u Republici Hrvatskoj
Full Article 5 minutes read

Župan Kolar: I dalje ćemo biti lider zdravstvenog turizma u Republici Hrvatskoj

Krapinsko-zagorska županija snažno drži svoju lidersku poziciju u kontinentalnom i zdravstvenom turizmu koja se realizacijom novih projekata i investicija još više učvršćuje te se visoko postavlja letvica za ostale županije koje žele slijediti. O razlozima koji su Krapinsko-zagorsku županiju doveli do vrha, župan Željko Kolar ističe jasnu strategiju, jasno postavljene ciljeve i prije svega puno rada i javnog ali i privatnog sektora.

-Stanovnicima, a i gostima, dostupne su sve zdravstvene usluge primarne i sekundarne razine zdravstvene zaštite. Jedan poseban segment, koji bilježi veliki potencijal, a u kojem imamo tradiciju dužu od sto godina, predstavlja zdravstveni turizam. U sinergiji zdravstva s turizmom, ugostiteljstvom i obrazovnim institucijama, Krapinsko – zagorska županija nudi jedinstveno iskustvo liječenja, rehabilitacije i odmora – pojasnio je Kolar.

Radi nastavka snažnog razvoja u tom smjeru osnovan je i Klaster zdravstvenog turizma Zagorje – zdravlje na dlanu 2017. godine s idejom okupljanja relevantnih dionika iz medicinskog, turističkog i obrazovnog područja te pratećih usluga radi stvaranja prepoznatljivog i konkurentnog zdravstveno-turističkog proizvoda.

Klaster trenutačno okuplja 25 članica koje su usmjerene na zajedničko nastupanje na turističkom tržištu s ciljem profiliranja i zadržavanja Krapinsko-zagorske županije kao predvodnice zdravstvenog turizma u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Uz potporu Krapinsko-zagorske županije od 330.000 kuna izrađena je mrežna stranica i promidžbeni materijali te je organizirano predstavljanje na međunarodnim turističkim sajmovima – rekao je župan.

Ono što garantira zadržavanje vodećeg statusa je pokretanje kapitalnih projekata koji nisu samo od regionalne već i nacionalne važnosti. Jedan od njih je projekt dogradnje Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice. Već sada je pribavljena građevinska dozvola, a procijenjena vrijednost projekta je 380 milijuna kuna. No, tu najavama nije kraj.

-Jedan od važnijih projekata je i dogradnje Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice. Projekt se realizira u dvije faze. Vrijednosti prve faze koja je završena je 23 milijuna kuna, a radi se o izgradnji bazena, a koji će i za građane biti otvoren 21. svibnja. Bolnica je izdvojila 11,7 milijuna kuna dok je ostatak sredstava osiguran kreditom koji se isplaćuje decentraliziranim sredstvima Krapinsko-zagorske županije – kazao je župan Kolar.

-U posljednje četiri godine uložili smo preko 50 milijuna kuna u opremanje naše Specijalne bolnice Stubičke Toplice. Cijeli projekt koji je vrijedan 171 milijuna kuna naravno je da je nemoguće napraviti vlastitim sredstvima, ali smo ga označili kao strateški za Krapinsko-zagorsku županiju, pripremili ga i stavili u prijedlog Razvojnog sporazuma kojeg bi trebali potpisati s Vladom RH i gdje kroz novu financijsku perspektivu, kroz mehanizam za oporavak otpornost imamo realne šanse i da ovaj projekt realiziramo u sljedećih 4-7 godina – rekao je Kolar i dodao kako ovako velika investicija doprinosi daljnjem brendiranju Zagorja bajke na dlanu kao najbolje kontinentalne, turističke destinacije.

Sva ova ulaganja nisu slučajna, a vodstvo Krapinsko-zagorske županije na vrijeme je prepoznalo gdje i kako treba ulagati i tražiti svoju poziciju na tržištu, Naime, posebno u posljednje 3 do 4 godine zdravstveni turizam najbrže je rastuća grana turizma u Europi i svijetu.

-To je nešto što mi jednostavno ne smijemo i nećemo propustiti jer je to šansa da ubrzamo razvoj KZŽ i u gospodarskom i turističkom smislu. Isto tako dizanjem kvalitete usluga dolazimo i do veće cijene samog smještaja. To je logički slijed jer želimo da rastu plaće ljudima koji rade u tom sektoru. Uvjeren sam da ćemo takvim promišljanjem, strategijom te planiranjem kojeg radimo, a to dokazuju građevinske dozvole te radovi koji se izvode, i dalje biti lider zdravstvenog turizma u Republici Hrvatskoj, a i šire – poručio je župan Kolar.

Ove riječi župana potvrđene su i od strane struke. Ravnatelj Davor Gredičak naglasio je kako Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice u budućnosti vidi kao predvodnicu zdravstvenog turizma Krapinsko-zagorske županije i čitave Hrvatske.

Već sad imamo kapacitete od 50 kreveta koji su na razini 4 ili 5 zvjezdica, a novom projektu se predviđa i lječilišni hotel s 60 kreveta visoke razine koji će biti na novi bazen i postojeće bazene – rekao je ravnatelj Gredičak.

m.sopek/sjever.hr 10.05.2021.

Input your search keywords and press Enter.