Now Reading:
Krapinsko-zagorska županija dodijelila potpore poljoprivrednim udrugama – Kolar: “U ovom mandatu za rad udruga osigurali smo 678 tisuća kuna”
Full Article 4 minutes read

Krapinsko-zagorska županija dodijelila potpore poljoprivrednim udrugama – Kolar: “U ovom mandatu za rad udruga osigurali smo 678 tisuća kuna”

U četvrtak je u Poslovno-tehnološkom inkubatoru u Krapini župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar dodijelio 5 ugovora za bespovratne potpore poljoprivrednim udrugama za edukaciju i promociju članova u ukupnom iznosu od 60 tisuća kuna.

Bespovratne potpore dobili su: Stjepan Horvat iz Stočarske udruge Pregrada za projekt Edukacija korisnika kroz predavanja o stočarskim i poljoprivrednim proizvodima i postupcima; Franjo Cvrtila i Udruga vinogradara, podrumara i ljubitelja dobrog vina „Sveti Martin“ Jesenje za projekt Jesejanska vinarijada 2021.; Dubravko Žerjavić, potpredsjednik Udruge Vino Zagorje i projekt Predstavljanje i promocija vinara Zagorja i potencijala zagorskog kraja; Ninoslav Večerić iz Udruge vinogradara i podrumara „Humska kapljica“ iz Huma na Sutli za stručnu edukaciju „Od rezidbe do butelje” te Zdravko Bedeniković iz Saveza pčelarskih udruga Krapinsko-zagorske županije za stručnu edukaciju i usavršavanje.

-Ono što treba posebno naglasiti jest činjenica da smo od 2017. do 2019., svake godine u proračunu osigurali 200.000 kuna za rad udruga i da smo tih 200.000 kuna i isplatili udrugama, a s ovih 60.401 kuna koje smo ove godine dodijelili na natječaju to je ukupno 678.726 kuna. Prijašnjih godina se na natječaj uglavnom javljalo 15-20 udruga, a ove godine samo 7, što je dokaz da koronavirus ostavlja posljedice i u radu udruga – rekao je župan Kolar i iskazao zadovoljstvo što su se ove udruge ipak odlučile prijaviti na natječaj, educirati i ići na tečajeve, što su oni kao županija podržali.

-Već sad mogu reći da ćemo za natječaje koje smo raspisali za povećanje stočarske proizvodnje izdvojiti duplo više novaca, nego što smo planirali u proračunu, tako da će ovogodišnji iznos za razvoj poljoprivredne proizvodnje biti preko 3 milijuna kuna – kazao je Kolar i naglasio kako je ovo njihov skromni doprinos u razvoju i očuvanju poljoprivredne proizvodnje na području Krapinsko-zagorske županije.

Posebnu važnost pridaje udrugama i zadrugama zato što većina poljoprivrednika, kako kaže, ima problema s plasmanom svojih proizvoda na tržište.

-Zato su izuzetno bitne zadruge, tu su bitne i udruge koje mogu objediniti veću količinu proizvoda i predstaviti ju na tržištu, a bitno je i brendiranje, gdje naša županija provodi poseban natječaj u sklopu kojeg pruža pomoć našim poljoprivrednim proizvođačima u brendiranju svog proizvoda i njegovog plasmana na tržište. Poljoprivreda je najteža grana gospodarstva i industrije jer to je tvornica na otvorenom i nikad ne znate kakav će biti krajnji rezultat – kazao je Kolar i naglasio kako županija mora još više promovirati natječaje za trajnu zaštitu i osiguranje kako bi poljoprivrednici u slučaju elementarnih nepogoda mogli pokriti barem osnovne troškove iz samog procesa proizvodnje.

Sanja Mihovilić, pročelnica županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu, naglasila je kako maksimalna visina potpore koja se mogla ostvariti iznosi 15.000 kuna, do najviše 75 posto ukupnih prihvatljivih troškova ili aktivnosti.

-Slijedom toga ovih pet udruga koje će danas primiti potpore zadovoljile su stvarne kriterije i ostvarile potreban broj bodova, a dvije su udruge ostvarile i maksimalni iznos potpore u iznosu od 15.000,00 kuna. Za ove potpore udrugama je ukupno odvojeno 60.401,25 kuna – istaknula je Mihovilić i napomenula kako je ovaj natječaj trajao mjesec dana, od 25. siječnja do 24. veljače te kako su se prihvatljive aktivnosti ove godine ticale edukacija, osposobljavanja i promocija poljoprivrednih proizvoda.

U ime Udruge vinogradara i podrumara „Humska kapljica” Hum na Sutli, bespovratnu potporu od 11.925 kuna primio je Ninoslav Večerić koji je zahvalio Krapinsko-zagorskoj županiji i županu Kolaru na odobrenim sredstvima.

-Naša udruga broji oko 100 članova i željni smo učenja i napretka, pa će nam dobivena sredstva omogućiti usavršavanje našeg znanja. U sklopu projekta „Od rezidbe do butelje”, odabrali smo edukativne seminare – rekao je Večerić i istaknuo kako će ovaj projekt doprinijeti proizvodnji još boljeg vina.

abrkic / www.sjever.hr
06.05.2021.

Input your search keywords and press Enter.