Now Reading:
Održana završna tribina projekta “Odgoj za volontiranje i održivi razvoj u školama”
Full Article 3 minutes read

Održana završna tribina projekta “Odgoj za volontiranje i održivi razvoj u školama”

Ukupno 100 djece te 15 koordinatora iz škola i volontera iz društava „Naša djeca“ iz Gospića, Slatine i Zaboka sudjelovalo je u dvogodišnjem projektu “Odgoj za volontiranje i održivi razvoj u školama Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske i njihovih partnera.

Na završnoj tribini projekta održanoj u Zagrebu, istaknuta je važnost edukacije učitelja, nastavnika i volontera iz udruga civilnog društva koji rade s djecom o temama održivog razvoja, volontiranja i dječje participacije.

– Drago nam je da je ovaj projekt proširio znanja nastavnika i djece o održivom razvoju koji ne brine samo o okolišu već o održivom planetu i čovječanstvu, gdje je sve međusobno povezano. O društvu pravde, slobode, sigurnosti, zdravlja, inovacija, ravnopravnosti, solidarnosti i očuvanja prirodnih resursa – rekla je voditeljica projekta, Snježana Krpes, glavna tajnica Saveza DND-a.

Projekt je napravljen kao jedinstven Priručnik za edukaciju djece o dječjoj participaciji, održivom razvoju i odgoju za volontiranje te je provedeno 30-ak radionica za 100 učenika iz partnerskih osnovnih škola „dr. Jure Turić“ iz Gospića, „Eugen Kumičić“ iz Slatine te članova Dječjeg vijeća Zabok i Dječjeg foruma „Mladost“ iz Slatine.

– Odgoj za volontiranje u okviru rada Društava „Naša djeca“, postoji već spontano više od dvadesetak godina i kod nas u Zaboku – istaknula je Jasenka Borovčak, edukatorica o odgoju za volontiranje i tajnica DND Zabok.

Djeca su zajedno s odraslim koordinatorima, volonterima i roditeljima osmislila, pokrenula i provela 6 volonterskih akcija u svojim lokalnim zajednicama, kao što su: uređivanje školskog prilaza, sadnja cvijeća u školskom okolišu, priprema poklon paketa za djecu bez roditeljske skrbi, podjela platnenih vrećica građanima te izrada čestitki za starije i nemoćne osobe u domovima.

– Učenici su s velikim entuzijazmom i zanimanjem sudjelovali u radionicama, a naučili su zaista mnogo o brigi o okolišu i o svima nama zajedno – izjavila je jedna od koordinatorica u projektu, Sanja Puškarić Delač iz OŠ dr. Jure Turića u Gospiću i Društva „Naša djeca“ Gospić.

Osim sudjelovanja u radionicama i volonterskim akcijama djeca su smislila brojne snažne poruke i donijela životne odluke „Smeće odvajaj i Zemlju obnavljaj!“, „Priroda se smije kada se u njoj smeće ne krije.“, „Volontiram jer se osjećam dobro i ostale važne životne poruke.

Na završnoj je tribini predstavljen i strip za djecu i mlade na temu “17 globalnih ciljeva za održivi razvoj“, svjetski poznatog ilustratora Milana Trenca koji je prvi takav strip u Hrvatskoj, a napravljen je dvojezično na hrvatskom i engleskom jeziku.

www.sjever.hr/prelog.hr
01.05.2021.

Input your search keywords and press Enter.