Now Reading:
ZAPREŠIĆ: Najbolji grad u kategoriji kvalitete života
Full Article 3 minutes read

ZAPREŠIĆ: Najbolji grad u kategoriji kvalitete života

Pri vrhu ljestvice, a po izdvajanju sredstava za odgoj i obrazovanje iz proračuna, među gradovima Republike Hrvatske nalazi se i Grad Zaprešić. Taj iznos ove godine iznosi 80 milijuna kuna, što je 40% proračuna. Zaprešić se nalazi i u top pet gradova po broju visokoobrazovanih stanovnika (svaka 6,2 osoba) što ih stavlja u kategoriju najboljeg grada po kvaliteti života čemu je dokaz provedeno istraživanje portala Poslovni.hr.

Grad Zaprešić, nedavno je nagradio učenike koji su na natjecanjima ostvarili najbolje rezultate s ukupno 22,6 tisuća kuna za učenike koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na županijskim te oni koji su sudjelovali ili osvojili jedno od prva tri mjesta na državnim natjecanjima. 37 učenika ostvarilo je odlične uspjehe na natjecanju znanja, a na natjecanju iz sportskih kategorija iskazalo se ukupno 7 ekipa.

Kao najuspješniji učenik, istaknuo se Val Karan iz OŠ Ljudevita Gaja, osvojivši 1. mjesto na Državnom natjecanju iz fizike-eksperiment, 2. mjesto na Državnom i 1. mjesto na Županijskom natjecanju iz fizike, 5. mjesto na Državnom i 1. mjesto na Županijskom natjecanju iz kemije, 9. mjesto na Državnom i 2. mjesto na Županijskom natjecanju iz biologije te 15. mjesto na Državnom i 3. mjesto na Županijskom natjecanju iz matematike, a sve to tijekom školske 2019./2020. godine.

Gradonačelnik Grada Zaprešića, Željko Turk ističe kako su upravo učenici dokaz isplativosti ulaganja iz gradskog proračuna, a pohvalio je silan trud djece, njihovih roditelja i mentora uz riječi kako su upravo oni ponos grada.

U prije navedeni iznos, 80 milijuna kuna uložen u odgoj i obrazovanje, s time da u taj iznos ne ulaze dodatna ulaganja u brojna sportska i ostala društva koja se bave djecom i mladima.

U zaprešićkim školama u tekućoj školskoj godini 57 učenika dobiva učeničke i srednjoškolske stipendije, što je pet puta više nego lani, a što potiče izvrsnost nagrađujući najuspješnije studentske projekte. Učenici pritom mogu računati na 500, a studenti na 1000 kuna mjesečno.

Inače, u Zaprešiću uskoro započinje gradnja novog vrtića čija je vrijednost 22 milijuna kuna, a bliži se i kraj radova na trodijelnoj sportskoj dvorani pri OŠ Antuna Augustinčića vrijednoj 25 milijuna kuna. Navedeno je dokaz ulaganja u obrazovanje koje je nužno, a kao segment razonode za mlade, u suradnji sa zaprešićkim skejterima planirana je izgradnja novog skate parka u Zajarkima za što je u budžetu Komunalnog poduzeća osigurano 100 tisuća kuna.

Ovaj Grad, za najmlađe omogućuje i besplatno ljetovanje. U Centru za edukaciju, odmor i rekreaciju „Selce” u vlasništvu Gradskog društva Crvenog križa Zaprešić, pravo na besplatno ljetovanje mogu ostvariti djeca koja imaju prebivalište na području Grada Zaprešića, polaznici su osnovne škole, korisnici su ili su iz obitelji korisnika prava socijalne skrbi ili se prema procjeni Centra radi o djetetu iz obitelji slabijeg imovinskog stanja (korisnici doplatka za djecu i sl.). Centar ima smještajni kapacitet za 105 osoba, a osim restorana i zdravljaka, korisnicima su na raspolaganju dvorana, ambulanta, razglas, projektor i LCD televizor.

Ovih dana Grad Zaprešić krenuo je i po titulu Grada – prijatelja djece koju dodjeljuje Savez društava Naša djeca Hrvatske što je novi iskorak u promicanju kvalitete života djece.

www.sjever.hr/gradonacelnik.hr
24.04.2021.

Input your search keywords and press Enter.