Now Reading:
Bliži se i Dan Međimurske županije – usprkos pandemiji očekuje vas bogat program!
Full Article 4 minutes read

Bliži se i Dan Međimurske županije – usprkos pandemiji očekuje vas bogat program!

I ove se godine u Međimurju obilježava Dan Međimurske županije, a ovu godinu, obilježava i poseban trenutak, a to je obnovljena fortifikacija Starog grada Zrinskih gdje su radovi pri samom kraju. Inače se ove godine, 30. travnja, obilježava i 350-a obljetnica pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana. Tekuća godina je po mnogočemu posebna jer 30. travnja kada se obilježava slavna pogibija Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, odlukom Hrvatskog sabora taj je datum proglašen spomen danom u RH i to prije točno 10 godina što će se u Međimurju i obilježiti kako bi se očuvao identitet, povijest i baština Međimurske županije.

Na konferenciji za obilježavanje Dana Međimurske županije, uz međimurskog župana Matiju Posavca, bili su prisutni i predstavnik Matice hrvatske, ogranka Čakovec, Krunoslav Pranjić, Maša Hrustek-Sobočan, ravnateljica Muzeja Međimurja, Čakovec te predsjednik Zrinske garde Čakovec, Đuro Bel.

Posavec je istaknuo par događaja kojim će se upriličiti ovogodišnje obilježavanje Dana Međimurske županije.

U četvrtak, 29. travnja održati će se svečani koncert u atriju Starog grada. Obzirom da po epidemiološkoj preporuci ovaj koncert mora biti bez publike, odnosno u jednim dosta ograničenim okolnostima taj koncert će snimati Hrvatska televizija i emitirati ga u svom programu – rekao je Posavec i dodao kako će 30. travnja uz tradicionalno polaganje vijenaca i svetu misu, biti svečana akademija zbog dodjele najviših županijskih nagrada i povelja župana koja će se održati u Centru za kulturu, u 12 sati.

U okviru obilježavanja Dana županije predviđeno je i otvorenje Centra održivog razvoja, kao i prezentacija Muzeja nematerijalne baštine, bogatstvo međimurske povijesti, kulture u najvrjednijem spomeniku feudalne baštine u Hrvatskoj.

Hrustek-Sobočan pozvala je sve zainteresirane da posjete izložbu Zrinskih u muzeju, čije je otvorenje u večernjim satima.

– To je naime izložba koju smo mi pripremali unazad godinu dana i otvorili virtualno na noć muzeja ove godine na 31. siječnja, ali s obzirom da je situaicija sada donekle povoljnija, uz ograničen broj posjetitelja, mi ćemo izložbu večeras otvoriti u 18 sati – rekla je Hrustek-Sobočan.

Pranjić je istaknuo kako i ove godine rado sudjeluje u obilježavanju Dana Međimurske županije.

U ponedjeljak u 10 sati zajedno sa međimurskim županom gospodinom Posavcem i prodekanicom profesoricom Žignić otkriti ćemo spomenik znanstveniku, književniku i sveučilišnom profesoru Zvonimiru Bartoliću koji je također bio i dugogodišnji predsjednik našega ogranka, ispred Učiteljskog fakulteta gdje se nalaze još tri biste Hrvatskih velikana. Drugi događaj će biti središnja državna proslava 400-te obljetnice rođenja Petra Zrinskoga i 350-ta obljetnica tragične pogibije dvojice hrvatskih junaka, u Centru za kulturu, u 17 sati bit će promovirana knjiga Matice Hrvatske pod naslovom „Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan u Hrvatskome pjesništvu”. Knjigu će predstaviti priređivačica Petra Magić i pjesnik i pisac recenzije pregovora, Božidar Petrač. Nakon toga bit će izvedena jednočinka Mire Gavrana, to je radio drama koju će izvesti uživo glumci Robert Kurbaša i Dragan Despot. A gost večeri također je i Miro Gavran, pisac drame.

Zrinska garda će 30. travnja složiti naš palir za sve one koji će ući u crkvu. Zbog epidemioloških mjera ne možemo naravno svi ući u crkvu, pa će garda predvoditi mimohod od crkve do spomenika Oproštaj. Isti dan u 16:00 sati u Zagrebu će biti polaganje vijenaca i paljenje svijeća u katedrali. Predstavnici Zrinske garde i Gračanskih Hrvata će taj dan u 9:00 sati kada je i bilo smaknuće Petra Zrinskog i Frane Krsta Frankopana tamo položiti vijence i zapaliti svijeće – najavio je na kraju Bel.

mčaržavec/www.sjever.hr
23.04.2021.

Input your search keywords and press Enter.