Now Reading:
Općini Lobor milijun kuna Hrvatskih voda za sanaciju klizišta, Jembrih: Bez pomoći, klizišta ne bismo mogli sanirati
Full Article 2 minutes read

Općini Lobor milijun kuna Hrvatskih voda za sanaciju klizišta, Jembrih: Bez pomoći, klizišta ne bismo mogli sanirati

Na području Krapinsko-zagorske županije Hrvatske vode u 2021. godini sufinancirat će sanaciju klizišta u iznosu od 16,067 milijuna kuna, a među klizištima su i ona na području Općine Lobor u vrijednosti milijun kuna.

Ugovori s predstavnicima jedinica lokalne samouprave potpisani su u utorak, u Krapini.

– Pohvaljujem program Hrvatskih voda kroz koji nam sufinanciraju klizišta. Općina Lobor je 2018. proglasila elementarnu nepogodu uzrokovanu klizištima i imamo strašno velikih problema. Svi znamo da su sanacija i rekonstrukcija jednog klizišta financijski vrlo zahtjevna i opširna. Uz naš proračun, sami to sigurno ne bismo uspjeli – rekla je načelnica Općine Lobor, Ljubica Jembrih te dodala kako su u protekle 4 godine sanirali 6 klizišta ukupne vrijednosti 2.750.000 kuna.

S radovima vrijednim milijun kuna nastavlja se sanacija na dionici Šipki na kojoj je zbog klizišta otežan promet.

– S obzirom da se nalazimo na brdsko-planinskom području imali smo velike probleme sa sanacijom i rješavanjem tih kliznih terena, stoga će ova sanacija biti od velikog značaja za mještane, od samog prometovanja do njihove sigurnosti stanovanja u kućama – dodala je Jembrih te najavila da pripremaju projektnu dokumentaciju kako bi bili spremni za slijedeće natječaje, jer kako kaže, klizišta ima puno.

Program sufinanciranja klizišta se provodi od 2019. godine. Na području Krapinsko-zagorske županije te je godine sanirano 30 klizišta, a Hrvatske su vode uložile 11,569 milijuna kuna. U 2020. sanirana su 33 klizišta, vrijednosti 22,8 milijuna kuna, pri čemu je sufinanciranje Hrvatskih voda iznosilo 14,567 milijuna kuna.

Ove godine Hrvatske vode pripremile su 28 ugovora, četiri su već potpisana, a u utorak je to učinjeno za 24 ugovora za sufinanciranje sanacije klizišta ukupne vrijednosti 20,356 milijuna kuna. Radi se o 20 ugovora sa JLS-ovima i 4 ugovora sa Županijskom upravom za ceste. Od toga je 16,865 milijuna kuna ugovara sa JLS-ovima, a 3,491 milijuna kuna s Krapinsko Zagorskom županijom. Udio koji daju Hrvatske vode iznosi 12,214 milijuna kuna.

www.sjever.hr
21.04.2021.

Input your search keywords and press Enter.