Now Reading:
Varaždinsko bučino ulje osvojilo čak tri zlatne medalje na svjetskom natjecanju u Bruxellesu
Full Article 3 minutes read

Varaždinsko bučino ulje osvojilo čak tri zlatne medalje na svjetskom natjecanju u Bruxellesu

Varaždinsko bučino ulje je na prestižnom, 60. po redu svjetskom natjecanju u kvaliteti prehrambenih proizvoda Monde selection u Bruxellesu osvojilo čak tri zlatne medalje za kvalitetu. Zlata su osvojili OPG Krutek, OPG Vidaček i OPG Kolenko.

Natjecanje koje se ne može usporediti s Nobelovom nagradom ili Olimpijskim igrama, ali može se usporediti s Michelinovim zvjezdicama gdje se u prvi plan stavlja kvaliteta. U ovom slučaju radi se o proizvodu koji se koristi već više od dvjesto godina kao vrsta prehrane. U početku se koristilo samo kod životinja, a danas je to prehrambeni artikl koji je neizostavan u jednom prilogu, u salati. Uz proizvođače, na konferenciji su prisustvovali župan Radimir Čačić, saborska zastupnica Natalija Martinčević, predsjednik Turističke zajednice Varaždinske županije Željko Bedeković i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Dragutin Vincek.

Župan Čačić naglašava da se ovdje radi od rezultatu koji prelazi sva najoptimističnija očekivanja, ne samo njegova, već i hrvatskog gospodarstva.

-Hrvatska je s razlogom poznata i po svome gospodarstvu i po prehrambenim proizvodima. Međutim sva ta kvaliteta koju Hrvatska ima do sada ni u jednom svom proizvodu nije doživjela tako jedinstvena, svjetska priznanja kao o proizvodu o kojemu danas govorimo. Ovo je jedini proizvod iz Hrvatske koji se je uspio plasirati na razini zlatne medalje za kvalitetu u Bruxellesu na najvećem svjetskom sajmu svjetskih proizvoda gdje nastupa preko 90 zemalja i ove godine slavi 60. godišnjicu postojanja na kojoj će konkurirati 3100 proizvoda– rekao je Čačić.

Čačić ističe zlatnu medalju kvalitete za proizvod vode “Jana”, ali kaže kako malo ljudi zna da je Varaždinska županija, protekle godine na sajam u Bruxelles poslala svoja dva reprezentativca, dva svoja uzorka prvorazrednih bučinih premium ulja s analizama gdje su ulja dobila najveće ocjene na lokalnom i regionalnom području kao i zlatne medalje po svih 25 parametara.

-Ove godine su tri druga proizvođača poslana u Bruxelles i oni su ponovno zlatni na svjetskoj razini. Ne postoji nitko tko bi se u Hrvatskoj s time mogao usporediti, ne postoji ni jedno ulje, niti proizvod koje može pokazati da je u Bruxellesu na ovaj način doživio ovu vrstu priznanja. To pokazuje kako naša udruga uz kontinuirano učenje, praćenje tehnologija i razvoj, a i uz samu sirovinu isporučuje eliksir i vrhunska ulja koje srednja Europa prepoznaje i potencira – rekao je Čačić i čestitao obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koji kvalitetu ovog vrhunskog proizvoda postižu svojim rukama i dovode do kvalitete.

Branko Vidaček, vlasnik je OPG-a Vidaček iz mjesta Seljanca koji je istaknuo kako ova nagrada znači kvalitetu i kada imate kvalitetu koju priznaje i Europska unija zaista je nešto s čime se imate pohvaliti, a sve to ne bi bilo bez pomoći Županije koja nam daje vjetar u leđa.

Komisija koja je ocjenjivala ulje veliki postotak ocjene dala je za pakiranje ulja koje je pakirano u unikatnim bocama: neprozirnost, čuvanje od užeglosti, čep, etiketa, logo.

www.sjever.hr
20.04.2021.

Input your search keywords and press Enter.