Now Reading:
Čestitka za ne plaćeni parking na šofer šajbi? Evo kada postupak ide u zastaru!
Full Article 2 minutes read

Čestitka za ne plaćeni parking na šofer šajbi? Evo kada postupak ide u zastaru!

Koliko vam se puta dogodilo da ste parkirali svog limenog ljubimca, a niste platili kartu tijekom određenog vremenskog perioda ili ste imali ne valjanu parkirnu kartu? Znamo što onda slijedi – plaćanje dnevne parkirne karte. Većinom nas ta čestitka dočeka na „šofer šajbi” i na njoj piše iznos kao i datum do kojeg račun moramo podmiriti.

Ukoliko ne ispunimo želje iz čestitke ili jednostavno odlučimo ignorirati istu, protiv nas će se pokrenuti postupak za naplatu pred nadležnim tijelom. A koji je zastarni rok te iste čestitike?!

Najčešći je odgovor kako se tu nemate čemu nadati, jer…teško će to u zastaru budući da tražbina zastarijeva u općem zastarnom roku od 5 godina. Može se i citirati i sudska praksa. Županijski sud u Varaždinu, Gž-699/15-2  u obrazloženju odluke od 16. rujna 2015. naveo je: „Samo kratko valja navesti da u konkretnom slučaju nije nastupila zastara potraživanja tužitelja s obzirom da je tražbina dospjela 13. lipnja 2012. godine, a prijedlog za ovrhu je podnijeti 03. listopada 2013. godine, a u konkretnom slučaju ne radi se o potraživanju koje bi sukladno čl.232. Zakona o obveznim odnosima zastarijevalo za 1 godinu već ova tražbina zastarijeva u općem zastarnom roku od 5 godina (čl.225. Zakona o obveznom odnosu)“, prenosi portal Poslovni.hr.

Što biste rekli da zastarni rok može ipak biti 3 godine i samim time ishod za vas biti povoljniji?

Cijeli članak pročitajte ovdje.

www.sjever.hr/poslovni.hr
20.04.2021.

Input your search keywords and press Enter.