Now Reading:
Čačić obišao radilišta u Trnovcu, Martijancu i Ludbregu: Imamo cijeli niz projekata koji su u realizaciji, trajni problem je skromno financiranje od strane države
Full Article 4 minutes read

Čačić obišao radilišta u Trnovcu, Martijancu i Ludbregu: Imamo cijeli niz projekata koji su u realizaciji, trajni problem je skromno financiranje od strane države

-Kao i uvijek, naš trajni problem je da, nažalost ,na razini države imamo jedno vrlo skromno financiranje na području ŽUC-ova koje već zadnjih desetak godina nisu dobile od države nikakav pomak, kaže župan

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić u ponedjeljak je u pratnji ravnatelja Županijske uprave za ceste Tomislava Osonjačkog i predsjednika Upravnog vijeća ŽUC-a Krešimira Horvata obišao radove koji se izvode na proširenjima cesta i izgradnji asfaltnog tepiha na područjima općina Trnovec Bartolovečki i Martijanec te grada Ludbrega.

Čačić je istaknuo kako su u Trnovcu izvedeni mali projekti koji su, na zahtjev građana, interventno rađeni, a to su ležeći policajci kod škole i kod dječjeg igrališta, u vrijednosti 50 tisuća kuna.

-Radit će se i asfaltni tepih dug 500 metara u vrijednosti 200 tisuća kuna, a u Vrbanovcu idemo s planom projekta pješačko-biciklističke staze što je ozbiljan projekt. U Ludbregu imamo cijeli niz projekata koji su u realizaciji. Jedan od njih je potporni zid Sigečak u vrijednosti 250 tisuća kuna, potporni zid Vinogradi ludbreški 205 tisuća kuna, usporivač prometa Slokovec 122 tisuće kuna i asfaltni tepih koji se radi u dvije općine, Sigetec prema Ludbregu i Sveti Đurđ. To je 1,4 km, po 200 tisuća kuna na području Ludbrega i Svetog Đurđa – kazao je župan dodavši da je okvirno u malim, ali važnim projektima za građane, investirano milijun kuna na važnim točkama.

-Kao i uvijek, naš trajni problem je da, nažalost, na razini države imamo jedno vrlo skromno financiranje na području ŽUC-ova koje već zadnjih desetak godina nisu dobile od države nikakav pomak. Mi stagniramo u financiranju ŽUC-ova i očekujemo promjenu. Maksimalno ulažemo u ovakve projekte, a moram reći da su ipak određeni pomak projekti klizišta, uz pomoć Hrvatskih voda. Ti radovi vrijedni su ukupno 9 milijuna kuna – rekao je Čačić.

I Osonjački je istaknuo da ŽUC i dalje „vodi bitku s financiranjem”
-Dok je takva situacija moramo se prilagoditi. Upravljamo sa 1000 kilometara ceste na području naše županije i koncipirani smo na puno manjih i srednjih projekta, da svi dijelovi županije budu jednako zastupljeni i da standard kvalitete odvijanja prometa bude približno isti. Kao što je ovaj primjer u Trnovcu, ležeći policajci za sigurnost prvenstveno djece, s obzirom da se radi kod dječjeg igrališta i kod škole. Koncipiramo se od manjih projekata, do nekih srednjih i većih projekata koji su vezani uz općine i gradove na području županije tako da trenutno i slijedećih nekoliko mjeseci imamo gotovo 60 manjih i većih projekata na području cijele županije – rekao je Osonjački.

Predsjednik Upravnog vijeća ŽUC-a, županijski vijećnik Krešimir Horvat, zahvalio je županu na aktivnostima koje se provode, uz napomenu da su neki radovi već završeni.
-Nije spomenut jedan uspon koji smo napravili, a ja sam prozivan kao predsjednik Upravnog vijeća, ali i Županija, odnosno ŽUC, da se maćehinski odnosimo prema Ludbregu. Imamo dokumentirano da nije baš tako. Od 2018. u Ludbreg je uloženo 5.6 milijuna kuna s ovim radovima koji se sad rade, a treba napomenuti da je Ludbreg imao dožupana iz ludbreškoga kraja, imao je saborsku zastupnicu i saborskog zastupnika iz onog kraja pa nije bilo nikakvih pomaka u investiranju u onom periodu prošle županijske vlasti – istaknuo je Horvat.

-Najveći projekt što se tiče ŽUC-a kojeg smo planirali su pješačke staze kroz Sigetec, Slokovec i Apatiju, to smo u dogovoru s gradonačelnikom da ćemo to raditi u naredne tri godine. Osigurali smo i sredstva na upravnom vijeću u iznosu 1.4 milijuna kuna, ali tu je problem aglomeracije. Aglomeracije nije prošla, pa ne bi bilo niti lijepo niti pristojno da izgradimo te staze pa da ih nakon šest mjeseci trgamo, odnosno vadimo taj dio van. Paralelno ćemo izgraditi te staze s aglomeracijom, što će biti i nešto jeftinije jer će se u isti iskop stavljati i odvodnja i kanalizacija – rekao je Horvat.
Dodao je da kad će krenuti taj dio aglomeracije u Ludbregu ne ovisi o ŽUC-u niti o Varaždinskoj županiji, istaknuvši da je to je projekt Varkoma i grada Ludbrega.

a.kučić/sjever.hr
20.04.2021.

Input your search keywords and press Enter.