Now Reading:
U Galeriji Koprivnica otvorerna izložba „Čarlijev svijet igračaka“
Full Article 3 minutes read

U Galeriji Koprivnica otvorerna izložba „Čarlijev svijet igračaka“

U Galeriji Koprivnica otvorena je izložba Čarlijev svijet igračaka koja prikazuje rad Drage Turine. Okupljenima se uvodnim riječima obratio ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin.

-Svjedoci smo jednog novog modela potpuno novih didaktičkih igračaka koje su sasvim drugačije od onoga što se može vidjeti na ovoj izložbi – rekao je ravnatelj Čimin.

Zanimljivo je da je Turina primarno bio scenograf, a ova izložba se bavi pričama koje nastaju iza samih kulisa. Cijeli život je izrađivao igračke, a ovom izložbom autoru se želi zahvaliti za sve ono što je napravio tijekom umjetničke karijere.

-Upravo smo vas na ovaj način željeli podsjetiti na radost koju možemo doživjeti kad šarene predmete slažemo i preslagujemo u nešto novo. Čarli je, rekla bih, proročanski izrađivao sve ove igračke jer u suvremenom svijetu punom digitalne tehnologije i inovacije možda su baš ovakve stvari one koje će nas naučiti da kreativno razmišljanje dolazi iz puno različitih izvora – kazala je muzejska pedagoginja Maša Zamljačanec.

Nekadašnji ravnatelj Muzeja Marijan Špoljar, rekao je da ni stručnjaci vjerojatno nisu svjesni veličine Drage Turine koji stoji uz bok još jednog velikana, Atača.

U ime Grada Koprivnice izložbu je otvorila zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž.

-Ova me izložba jako podsjetila na prošloljetnu izložbu Ivane Popović. Sa stilom ili bez stila, meni je vibracija ljubav i to je element koji mi jako zrači iz ovih prostora danas. Drago mi je što je gospodin Špoljar spomenuo Atača jer smo ovih dana imali prilike vidjeti jednu predivnu monografiju njegovih scenografija. Veseli me i baš sam sretna što imam priliku otvoriti ovu izložbu – rekla je zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž.

Isto tako, od zamjenice Ostriž saznali smo da je projekt rekonstrukcije krovišta muzeja odobren od strane ministarstva kulture u iznosu od 250.000,00 kuna, čime će ukupni radovi na obnovi muzeja u ovoj godini iznositi blizu 3 milijuna kuna. Radi se o najvećem ikad uloženom iznosu u obnovu zgrade gradskog muzeja.

Inače, Drago Turina je rođen u Virju u vrijeme Drugog svjetskog rata, a studirao je u Zagrebu gdje je 1965. godine počeo svoj scenografski rad u studentskim kazalištima. Ostvario je više od 250 scenografskih radova u raznim kazališnim kućama, na televiziji i filmu.

Izložba se može razgledati u Galeriji Koprivnica svakodnevno do 9. svibnja 2021. godine.

www.sjever.hr/koprivnica.hr

Input your search keywords and press Enter.