Now Reading:
Grad Krapina stvara preduvjete za ostanak mladih obitelji u Krapini. Za početak osigurano pola milijuna kuna za rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji
Full Article 2 minutes read

Grad Krapina stvara preduvjete za ostanak mladih obitelji u Krapini. Za početak osigurano pola milijuna kuna za rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji

Pokazujući senzibilnost, razumijevanje i svjesnost problema mladih obitelji Grada Krapine, gradonačelnik Zoran Gregurović, u četvrtak je predstavio Odluku o mjerama, kriterijima i postupcima za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji na području Grada Krapine.

Za ovu je odluku u proračunu Grada osiguran iznos od 500 tisuća kuna i bitno je naglasiti kako je navedena odluka trajnog karaktera. Naime, donijeta je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća i sadrži četiri mjere čija je glavna intencija demografska obnova, ostanak mladih na području Krapine, ali i dolazak novih obitelji.

-Svjesni smo da sredstva zasigurno neće biti prevaga za odluku pojedinaca, ali će im možda pomoći u donošenju odluke da se nastane na području grada Krapine. U mjeri sufinanciranja gradnje obiteljske kuće bespovratno sufinanciramo iznos od 35 tisuća kuna kao i u mjeri kupnje obiteljske kuće ili stana gdje nepovratno sufinanciramo isti iznos, dakle 35 tisuća kuna. Treća mjera se odnosi na sufinanciranje kamata stambenih kredita, gdje se može tražiti sufinanciranje kamate na stambeni kredit za 5 godina otplate kredita u visini od 50%, odnosno maksimalno 750 kuna mjesečno u tih 5 godina – kazao je Gregurović.

Financiranje od strane grada koji iznosi 50% ne isključuje sufinanciranje od strane APN-a koji iznosi 33%, što je ukupno 83%. Taj se postotak kamate može dobiti u prvih 5 godina, što je još jedan dokaz zalaganja za mlade, obzirom da su kamate tada najveće.

-Četvrta je mjera financijska pomoć za poboljšanje kvalitete stanovanja, odnosno ulaganje u rekonstrukciju obiteljskih kuća kojima se osigurava novi stambeni prostor. Pod tom se mjerom može jednokratno dobiti 20 tisuća kuna, a radi se o mjeri koja obuhvaća rekonstrukciju ili dogradnju – objasnio je gradonačelnik te dodao da je spomenuti iznos od 500 tisuća kuna u proračunu podložan povećanju prilikom rebalansa ukoliko će broj pristiglih zahtjeva to tražiti, a javni poziv biti će objavljen tijekom ljetnih mjeseci.

Budući da gradonačelnik navedenu odluku smatra nužnom, ali i hitnom, napravljene su predradnje koje se tiču parcelacije zemljišta u ulici Dr. Franje Tuđmana, između objekta policije i stambene zgrade gdje je i održana konferencija za novinare.

-Ovdje će se u skorije vrijeme pokrenuti postupak za izgradnju stambeno poslovne zgrade za što će javni poziv biti objavljen na jesen ili koncem godine – najavio je za kraj Gregurović.

mčaržavec/www.sjever.hr
08.04.2021.

Input your search keywords and press Enter.