Now Reading:
Varaždinska županija bilježi 61 novi korona slučaj. Krajem sljedećeg tjedna očekuje se “generalna proba” cijepljenja!
Full Article 3 minutes read

Varaždinska županija bilježi 61 novi korona slučaj. Krajem sljedećeg tjedna očekuje se “generalna proba” cijepljenja!

U posljednja 24 sata na području Varaždinske županije zabilježen je 61 novi korona slučaj. Sedmodnevna incidencija iznosi 238. Na bolničkom liječenju nalazi se 78 osoba s težom kliničkom slikom, 39 na lokaciji u Varaždinu, 39 u Klenovniku. U jedinici intenzivnog liječenja nalazi se 12 osoba, od kojih je 11 na respiratoru.

– Svjedoci smo da brojke intenzivno rastu na razini Republike Hrvatske. Nas u Varaždinskoj županiji veseli da nemamo eksponencijalni rast. Dapače, taj rast je nekako stopiran tako da smo mi posljednja tri-četiri dana na istoj razini. Bolji smo od nacionalnog prosjeka. Ispred nas su sve priobalne županije, Karlovačka i Zagrebačka. Istarska je bolja. Mi smo u razini Grada Zagreba. 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika je 484. Ona je isto prekinula svoj uzlazni trend – reko je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije, Robert Vugrin.

Brojke variraju i postoji određeni rast. Znamo da se sve ove brojke s određenim odmakom pojavljuju u bolničkom sustavu. Dobra vijest je da u protekla 24 sata nismo imali niti jednu preminulu osobu covid pozitivnu osoba – rekao je Vugrin.

U protekla 24 sata testirano je 355 uzoraka. Kod simptomatskih je svaki treći pozitivan, a udio u svim testiranim uzorcima je 17 posto. Tu je slika puno bolja nego na nacionalnoj razini, nacionalni prosjek je 20 posto.

– Ako gledamo ključne epidemiološke pokazatelje i razvoj u Europi i Republici Hrvatskoj, možemo biti zadovoljni na razini Varaždinske županije. Nemamo nikakvih potreba da nekakve dodatne nužne mjere predlažemo nacionalnom stožeru. Ako taj trend bude zadržan u predstojećim danima neće biti potrebe. Imamo taj pozitivni trenutak da su sada proljetni praznici tako da su i osnovne i srednje škole kod kuće do 12. travnja – rekao je Vugrin i dodao kako će nastava od kuće smanjiti moving i smanjiti pritisak u samom javnom prijevozu.

Mi smo sada na 16.500 potvrđenih slučajeva od samog početka izbijanja epidemije u Varaždinskoj županiji – rekao je Vugrin i osvrnuo se na cijepljenje:

Mi smo dosada dobili 21.000 doza cjepiva. 16.670 primilo je najmanje 1 dozu. U odnosu na broj stanovnika ravno 10 % stanovnika dobilo je jednu dozu, 2.6 % je primilo već dvije doze. Kontinuirano se procjepljuje kako cjepiva stižu. Isto tako, važna informacija, nakon dugo vremena, mi zapravo nikad još nismo imali više od 4000 doza isporučenih. Prvi tjedan smo dobili 4250 doza, prošli tjedan 1100. Vidite da je to jedan pozitivan pomak, ako će se to nastaviti, a imamo u najavi da će to i sljedećih tjedana biti, mi bi već idući tjedan imali prvi punkt, krenuli s dodatnim procjepljivanjem građana uz nastavak procjepljivanja kod liječnika obiteljske medicine.

Vrlo vjerojatno da ćemo krajem sljedećeg tjedna u jednoj školskoj sportskoj dvorani već imati prvo to cijepljenje. Nazovimo to jednom generalnom probom, a nastavilo bi se onda u svim idućim tjednima i ovisno o tome koliko će cjepivo dolaziti pa će se otvarati i dodatni punktovi pored Varaždina i u Ludbregu, u Ivancu i u Novom Marofu. Pa, ako bude prilike i u Varaždinskim Toplicama – završio je Vugrin.

nkalajdžija / mčaržavec / www.sjever.hr
01.04.2021.

Input your search keywords and press Enter.