Now Reading:
Gradska plinara Krapina postala dio najvećeg distributera plina u Hrvatskoj
Full Article 6 minutes read

Gradska plinara Krapina postala dio najvećeg distributera plina u Hrvatskoj

HEP Plin, Krakom d.o.o. – Dovršen dvogodišnji proces koji mještanima Krapine garantira sigurnost u opskrbi plinom, jeftinija cijena tog energenta kao i daljnji razvoj plinske mreže

Damir Pećušak, direktor HEP Plina i Katarina Posilović, direktorica Krakom-a, potpisali su u srijedu u Zagrebu ugovor o prodaju većinskog udjela Krakoma u Gradskoj plinari Krapina čime je Gradska plinara Krapina postala dio najvećeg distributera plina u Hrvatskoj. Na potpisivanju su bili i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić te direktor GP Krapina Zoran Smojić.

Zajednički stav HEP grupe, u čijem je sastavu HEP plin, vodstva Krakoma te Grada Krapine da je ovim činom građanima Krapine, ali i mještanima šest okolnih općina, dugoročno zajamčena sigurnost u opskrbi plinom, jeftinija cijena tog energenta kao i daljnji razvoj plinske mreže.

Prilikom potpisivanja ugovora Pećušak je naglasio da HEP Plin ovim nastavlja sa dugoročnom strategijom zauzimanja što bolje pozicije na plinarskom tržištu kako u dijelu distribucije tako i u opskrbnom dijelu tržišta.

-Mi ćemo i dalje nastaviti s ovim aktivnostima jer u konačnici želimo da HEP Plin iskoristi snagu HEP grupe i da u plinu budemo lideri na tržištu – čestitajući direktorici Krakoma Posilović te gradonačelniku Greguroviću, budući današnji potpis na ugovor znači daljnji razvoj plinske mreže na području Krapine, kvalitetniju opskrbu te u konačnici povoljnije cijene plina.

Posilović je podsjetila da je potpisivanjem ugovora dovršen dvogodišnji proces prodaje udjela društva Krakom HEP Plinu, državnoj firmi koja je preuzela obveze daljnjeg ulaganja.

-HEP Plin se između ostalo obvezao nastaviti s investicijama u mreži i modernizaciju cjelokupne mreže što će svakako biti od velike koristi za naše stanovništvo, za naše potrošače. Ujedno će osigurati i opstojnost i dalje nastavak kontinuiranost opskrbe plinom naših potrošača. Od onih u samoj gradskoj jezgri do disperziranih po pojedinim brežuljcima – završila je Posilović.

Gradonačelnik Gregurović, koji se zahvalio Gradskom vijeću koje je svojom odlukom prije dvije godine omogućilo pokretanje cijelog procesa pronalaska strateškog partnera, naglasio je razloge zbog kojih se krenulo u ovaj proces.

-Nakon što je svima koji žele dobro Krapini i njenim mještanima bilo jasno što se događa na plinskom tržištu, da kreće liberalizacija tržišta, krenuli smo maksimalno ozbiljno i odgovorno u proces pronalaska strateškog partnera. Što se tiče HEP grupe moram priznati da smo uistinu sretni da smo strateškog partnera pronašli upravo u HEP grupi s obzirom da je to i državna tvrtka koja širi plinski biznis, koja se širi na plinskom tržištu – izjavio je gradonačelnik Krapine te nastavio:

-Ovakav proces okrupnjavanja plinskog biznisa i traženje strateškog partnera proces je koji se događao i događa širom Hrvatske. Najlakše je to pojasniti usporedbom s onim što se događalo prije dvadesetak godina kada su veliki trgovački lanci značili propadanje malih kvartovskih dućana. Pronalaskom najjačeg strateškog partnera osigurali smo stabilnost opskrbe plinom u našoj Krapini, jeftiniju cijenu plina te daljnji razvoj plinske mreže – potvrdio je gradonačelnik Krapine.

Predsjednik Uprave HEP-a Barbarić kazao je za preuzimanje Gradske plinare Krapina da je dio strategije HEP grupe koja je usmjerena daljnjem razvoju plinskog poslovanja te aktivnom sudjelovanju u procesu okrupnjavanja distributera i opskrbljivača na hrvatskom plinskom tržištu.

-Ovom akvizicijom HEP Plin po prvi put izlazi iz regionalnog okvira istočne Hrvatske, gdje upravlja jedinstvenom plinskom mrežom na području četiri županije. Uvjeren sam da će na taj izazov uspješno odgovoriti, na zadovoljstvo svih korisnika plinske mreže u dijelu Krapinske županije u kojem posluje Gradska plinara Krapina – naglasio je Barbarić zahvalivši se našim Gradu Krapina i tvrtki Krakom na transparentno vođenom postupku i donošenju odluke na dobrobit potrošača plina i svih građana.

Valja napomenuti kako HEP uskoro planira otvoriti ured u Krapini. To će omogućiti rješavanje predmeta vezanih za električnu energiju za koje je dosad bilo potrebno ići u Zabok ili Zagreb, pa će usluga korisnicima biti dostupnija i kvalitetnija.

Kronologija postupka pronalaska strateškog partnera

Što se tiče samog dvogodišnjeg postupka pronalaska strateškog partnera prodajom do 100% udjela društva Krakom d.o.o. u kapitalu društva Gradska plinara Krapina d.o.o. on je započeo raspisivanjem javnog natječaja za odabir konzultanata koji su društvu Krakom d.o.o. pružili savjetodavne-stručne usluge vezane uz prodaju udjela u društvu Gradska plinara Krapina d.o.o.

Potom je sam postupak pronalaska strateškog partera nastavljen javnim pozivom za iskaz interesa za kupnju do 100% udjela u društvu Gradska plinara Krapina d.o.o. zajedno sa informacijskim memorandumom koji je sadržavao osnovne podatke o društvu i o transakcijskom procesu. Na javni poziv zaprimljen je iskaz interesa 4 (četiri) trgovačka društva koji su svi zadovoljavali kriterije postavljene u javnom pozivu te je sa sva 4 nastavljen daljnji proces.

Nakon potpisa izjave o povjerljivosti informacija, zainteresiranim ponuditeljima omogućen je pristup u sobu sa podacima te je izvršeno dubinsko snimanje društva te sastanci managementa sa predstavnicima zainteresiranih ponuditelja. U virtualnu sobu sa podacima dostavljeno je ukupno 797 dokumenata, odgovoreno na 350 pitanja te je održano i nekoliko management sastanaka sa predstavnicima zainteresiranih ponuditelja, nakon čega su dostavljene obvezujuće ponude.

Obvezujuća ponuda društva HEP-PLIN d.o.o., tvrtka s kojom je u srijedu potpisan ugovor, ostvarila je najveći broj bodova sukladno postavljenim kriterijima. Nadalje, društvo HEP-PLIN d.o.o. potvrdilo je uvjete navedene u natječaju, odnosno da preuzima obvezu zadržavanja poslovanja za djelatnost distribucije plina i opskrbe kupaca plinom te s njima povezanih djelatnosti. Nadalje, tu je I obveza zadržavanja zaposlenika najmanje pet godina u radnom odnosu kao I ispunjavanje dugoročnih ciljeva društva.

Osim spomenutog daljnji razlozi za odabir društva HEP-PLIN d.o.o. za strateškog partnera su činjenica da je osnivač i vlasnik društva HEP- PLIN d.o.o. društvo HEP d.d., koje je u 100% vlasništvu Republike Hrvatske. Povezivanjem s HEP-PLIN-om ostvaruje se određene dodatne koristi poput smanjenje ukupnih troškova, a posebno troškova nabave plina što će rezultirati smanjenjem cijena isporuke plina krajnjim potrošačima.

Svakao treba iskoristiti i bolju iskorištenost materijalnih i radnih potencijala te daljinsko vođenje sustava kao i ulaganje u modernizaciju opreme i mreže u svrhu ispunjavanja zahtjeva EU.

U konačnici, nakon 2021. godine, tržište će u potpunosti biti liberalizirano, nabavu plina i osiguranje marži provodit će svako poduzeće pojedinačno te će najniža cijena biti kriterij za odabir opskrbljivača u obvezi javne usluge.

www.sjever.hr

01.04.2021.

Input your search keywords and press Enter.