Now Reading:
HNS-ova kampanja „Vraćanje korijenima” kao jasan politički identitet, Čuraj: Ne možemo se dijeliti na lijevo i desno u modernoj politici!
Full Article 4 minutes read

HNS-ova kampanja „Vraćanje korijenima” kao jasan politički identitet, Čuraj: Ne možemo se dijeliti na lijevo i desno u modernoj politici!

Povodom skorašnje 50-e obljetnice Hrvatskog proljeća koje nazivamo i reformnim razdobljem u hrvatskoj politici, društvu i kulturi, kao i legitimiranjem hrvatskog nacionalnog identiteta koja iz njega proizlaze, a u sklopu HNS-ove kampanje „Vraćanje korijenima” kojoj je cilj jasno odrediti svoj politički identitet i prezentirati trajne vrijednosti po kojima se razlikuju od ostalih opcija unutar političkog okrilja, danas je održana konferencija Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata ispred ureda Županijske organizacije HNS KZŽ u Krapini.

Predsjednik HNS-a, Stjepan Čuraj započeo je svoje obraćanje istaknuvši ikonu Hrvatskog proljeća, predvodnicu nacionalno – reformske struje, Savku Dabčević Kučar čija su razmišljanja ključ političkog djelovanja HNS-a i poveznica kampanje „Vraćanje korijenima” koja je najvažnija odrednica:

Njen značaj do danas nije poljuljan, rješenja i bolji život tražila je unutar postojećeg okvira sustava u kojem je djelovala i pripadala. Upravo je to poveznica ovoga „Vraćanja korijenima” i najvažnija odrednica unutar postojećeg okvira – raditi najbolje za naše građane.

Čuraj se osvrnuo na 30 godina postojanja HNS-a i istaknuo kako je dosadašnji rad ukazao da je to stranka vizije, kontinuiteta i rezultata uz čvrsto zastupanje politike liberalnog građanskog centra kao jamca poštivanja određenih demokratskih standarda, ljudskih prava i prava pojedinaca.

– HNS je uvijek stajao na pozicijama zdravog razuma, racionalnih i umjerenih političkih stavova i zato je on i dalje važan. Ne možemo se dijeliti na lijevo i desno, pogotovo kada govorimo o modernoj politici koja bi trebala biti temelj budućeg prosperiteta svih naših građana – rekao je Čuraj i zaključio kako je ta podjela stvar prošlosti, a da upravo novom kampanjom i modernim idejama iz tog vremena HNS danas želi predstaviti koncept modernog liberalizma kojeg zagovara.

Moderni liberal je vjernik koji priznaje pravo izbora, moderni liberal je i suverenist po pitanju prirodnih resursa i zagovara manju ulogu države – poručio je Čuraj.

– Mi promoviramo i podsjećamo hrvatsku javnost na obljetnicu koja je u suvremenu hrvatsku državu utkala naš identitet. Vraćanje korijenima u onome što je dobro, što je temelj naše države – tako moramo nastaviti razmišljati i u budućnosti, za modernu Hrvatsku, moderne gradove, općine i moderni HNS kao moderni liberali – završio je Čuraj.

I predsjednik Županijske organizacije HNS-a Krapinsko-zagorske županije, Robert Šplajt odao je počast Savki Dabčević Kučar i napomenuo kako je bila vizionar i pokretač HNS-a, žena koja je prepoznala istinske probleme, nacionalne probleme gdje smo se za vrijeme Hrvatskog proljeća našli i na koji način ih riješiti.

– Naravno to je oduvijek bila politika HNS-a, da radimo za čovjeka, a ne da ljudi rade za nas, da prepoznajemo ono što čovjek treba i ono što čovjeku treba za bolji život. To je put našeg HNS-a KZŽ, da prevodimo politiku svih ljudi, da slušamo ljude na terenu i na taj način zadovoljimo sve njihove potrebe za jedan bolji, uspješniji i moderniji život – rekao je Šplajt i najavio potrebnu i važnu inicijativu, a to je da:

Proglasimo jedno javno dobro, trg ili ulicu imenom Savke Dabčević Kučar jer ona to zaslužuje i to je najmanje što možemo napraviti za nju i na taj način obilježiti njezinu veličinu.

Vraćanje korijenima politika je HNS-a, vraćanje među ljude i vraćanje povjerenja u našu stranku, našu viziju jer HNS je uvijek bila moderna stranka koja je znala što hoće i na koji način provoditi politiku – završio je Šplajt.

Zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije, Anđelko Ferek – Jambrek obratio se rečenicom „Vraćamo se narodu”:

– Tu smo da bismo služili narodu, ljudima, građanima. U proteklom razdoblju malo se skrenulo s kursa, ali s pravim kapetanom možemo se itekako vratiti na kurs i nastaviti plovidbu u pravom smjeru, k pravom cilju. Ni malo ne sumnjam u ekipu, u našeg novog predsjednika, a nema ni sumnje da ćemo u Županijskoj skupštini imati svoje predstavnike iz HNS-a kako bi i dalje surađivali za stanovnike ove županije, djelovali na projektima i dalje bili na služenju građanima.

mčaržavec / www.sjever.hr
30.03.2021.

Input your search keywords and press Enter.