Now Reading:
U cestovnu infrastrukturu na području Pregrade u periodu od 2017. do 2020. uloženo ukupno 9,2 milijuna kuna!
Full Article 4 minutes read

U cestovnu infrastrukturu na području Pregrade u periodu od 2017. do 2020. uloženo ukupno 9,2 milijuna kuna!

Danas su u naselju Sopot, na području Pregrade, u Krapinsko-zagorskoj županiji gdje su ovih dana završeni radovi na izgradnji nogostupa i autobusnog stajališta, prezentirana planirana ulaganja ŽUC-a KZŽ. Radovi u naselju Sopot vrijedni su 400 tisuća kuna, financirali su ih ŽUC i Grad Pregrada. Grad Pregrada kao nositelj projekta pripremio je projektno tehničku dokumentaciju i raspisao javnu nabavu za radove.

Planirana ulaganja ŽUC-a KZŽ u tekućoj godini, za područje Pregrade iznose 1,56 milijuna kuna.

Gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj na početku je izrazio zahvalu ŽUC-u i KZŽ-i na realizaciji projekta, kao i na projektu koji je u tijeku – uređenje školskog igrališta uz županijsku cestu. Naglasio je kako ovo nije prvi projekt na kojem su surađivali i istaknuo:

– Prošle godine je bila izgradnja nogostupa u Goričkoj ulici, na području naselja Pregrada, imali smo i izgradnju nogostupa na području mjesnog odbora Stipernica i drago mi je da je prošle godine bila velika sanacija ceste koja vodi prema Vinagori. Raduju me i najave novih investicija. Ti su projekti rezultat kvalitetne suradnje sa ŽUC-om, aprvenstveno s ciljem podizanja sigurnosti u prometu i na cestama. Investiramo na području cijelog Grada Pregrade, na području svih mjesnih odbora gdje prolaze županijske ceste.

Vešligaj je najavio projekt sanacije županijske ceste Valentinovo – Benkovo, koje je u dosta lošem stanju, a nalazi se u blizini područne škole što je glavni motiv za sanaciju i provedbu projekta.

Ravnatelj ŽUC-a KZŽ, Stjepan Sirovec predstavio je same radove koji su uključivali izgradnju nogostupa dužine 230 metara, oborinske odvodnje, i dva ugibališta u naselju Sopot prvenstveno zbog sigurnosti samih pješaka i školske djece koji pohađaju područnu školu u neposrednoj blizini, ali i za one koji koriste autobusni prijevoz za odlazak u ostale škole.

– ŽUC se na tragu uspješne i dobre suradnje prijašnjih godina uključila u ovaj projekt u sufinanciranju prihvatljivih troškova, u iznosu nešto više od 272 tisuće kuna. Što se tiče ulaganja na području Grada Pregrade, ŽUC u ovoj jedinici lokalne samouprave ima nešto više od 38 kilometara javnih cesta. Ako to usporedimo s ostalim jedinicama jedinicama lokalne samouprave onda je Grad Pregrada zajedno s Gradom Zlatarom u vrhu mreže županijskih i lokalnih cesta, a samim time kada pogledamo konfiguraciju terena na kojem se ova jedinica prostire potrebna su značajna sredstva kako bismo tu mrežu županijskih lokalnih cesta mogli održavati i samim mještanima učiniti što pristupačnijim – rekao je Sirovec i istaknuo kako je u periodu od 2017. do 2020. godine za ceste na području Pregrade uloženo 9,2 milijuna kuna.

– To su uglavnom radovi koji se odnose na redovno održavanje, sanaciju klizišta, sanaciju habajućih asfaltnih slojeva te oborinske odvodnje gdje onda u dobroj suradnji pratimo Grad Pregradu i samim time organiziramo projekt izgradnje pješačke staze i oborinske odvodnje – rekao je Sirovec i najavio početak radova u daljnju modernizaciju županijskih cesta na području Pregrade. U neposrednoj blizini Sopota kreće sanacija županijske ceste od područne škole u Sopotu prema Stipernici duga kilometar.

– U ovoj godini radimo i pripremu projektno – tehničke dokumentacije za sanaciju klizišta na županijskoj cesti Pregrada – Desinić. Nadamo se i u narednim godinama dobroj suradnji i realizaciji mnoštva projekata koji će biti od interesa za sve mještane grada Pregrade, ali i šire – završio je Sirovec.

– Oni su izradili projektnu dokumentaciju i onda je nama preko ŽUC-a uvijek lakše uključiti se u takav projekt da, prije svega, osiguramo sigurnost i školske djece i svih ostalih naših sugrađana. Ovakve projekte koristimo da riješimo i odvodnju te da kontinuirano nastavljamo dalje ulagati u cestovnu infrastrukturu – rekao je župan Željko Kolar i dodao da Grad Pregrada ima veliku kilometražu cesta koje treba obnoviti.

– U sljedećem četverogodišnjem razdoblju planiramo negdje na razini ove četiri godine koje su iza nas, znači to je negdje između 9 i 10 milijuna kuna ulaganja u cestovnu infrastrukturu na području grada Pregrade. Ono što nam je jedan od prioriteta je cesta Valentinovo – Benkovo, skoro kilometar dužine, koju ćemo staviti u projekt za 2022. godinu. Sve prioritete dogovaramo s gradonačelnikom kojem zahvaljujem na kooperativnosti jer on ne gleda koje su ceste lokalne, a koje su županijske, nego gleda globalno, kako bi poboljšali sigurnost prometa na području čitave županije i svih županijskih i lokalnih cesta – završio je Kolar.

mčaržavec / www.sjever.hr
29.03.2021.

Input your search keywords and press Enter.