Now Reading:
Zbog pandemije raste nasilje u obitelji
Full Article 3 minutes read

Zbog pandemije raste nasilje u obitelji

prosvjed nasilje

Broj kaznenih djela nasilja u obitelji porastao je u pandemiji za 39 posto i zbog toga treba ustanoviti jasne kanale komunikacije kako bi žrtve imale povjerenje da će se nešto zaista poduzeti, zaključeno je na online konferenciji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj posvećenoj rodnoj ravnopravnosti u doba krize.

Pandemija koronavirusa grubo je razotkrila rodnu nejednakost u svim njezinim oblicima te je dodatno pogoršala probleme poput nasilja u obitelji ili neravnopravnosti na tržištu rada.

Na prvom od dva panela pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, upozorila je da je na razini EU-a i u Hrvatskoj značajno poraslo nasilje u obitelji tijekom koronakrize.

Tako je prema službenim podacima broj takvih kaznenih djela u odnosu na 2019. godinu porastao za čak 39 posto.

“Epidemiološke mjere, iako neophodne, dovele su do produbljenja društvenih problema koje će imati dalekosežne posljedice na ravnopravnost žena i muškaraca“, istaknula je Ljubičić.

Dekanica Akademije dramske umjetnosti Franka Perković Gamulin govorila je o teškim optužbama i prijavama seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja u toj visokoobrazovnoj ustanovi.

Rekla je da je bilo potrebno ustanoviti konkretne, jasne i povjerljive kanale komunikacije kako bi žrtve mogle imati povjerenja da će se nešto zaista poduzeti i da neće biti stigmatizirane.

“Imamo tri studentice koje su prijavile nasilje, javilo se i puno bivših studentica. Još je rano za sudske epiloge, ali suspendirali smo jednu osobu s nastave, a jednom suradniku nije obnovljen ugovor o radu”, rekla je Gamulin.

Psihijatrica Maja Šeparović Lisak iz KBC-a Zagreb istaknula je da je potrebno sustavno zagovarati nultu toleranciju prema nasilju, a psihologinja u Domu za djecu i odrasle žrtve obiteljskog nasilja “Duga-Zagreb” Silvia Vuković založila se za trajni rad na prevenciji nasilja, bez kojeg “neće biti dugoročnih poboljšanja”.

Na drugom panelu naziva “Žene na tržištu rada” raspravljalo se o izazovima s kojima se suočavaju žene u privatnom i profesionalnom životu, bez obzira na područja rada.

www.sjever.hr Izvor Hina 27.03.2021.

Input your search keywords and press Enter.