Now Reading:
Dodijeljene nagrade Oskar znanja u Međimurju – Ulaganje u obrazovanje pogled je u budućnost!
Full Article 3 minutes read

Dodijeljene nagrade Oskar znanja u Međimurju – Ulaganje u obrazovanje pogled je u budućnost!

Danas je u Čakovcu, u zgradi Razvojno – edukacijskog centra za metalsku industriju – Metalska jezgra Međimurske županije, međimurski župan i upravitelj zaklade „Dr. Vinko Žganec”, Matija Posavec upriličio prijem za učenike međimurskih škola koji su dobitnici nagrade Oskar znanja.

Prijemu je prisustvovao i član Upravnog odbora zaklade Josip Grivec, kao i Ivica Puljak, znanstvenik i profesor fizike na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu.

U ovom slučaju trud, izvrsnost i znanje učenika koji su osvojili prva mjesta na državnim i međunarodnim natjecanjima te su nagrađeni najznačajnijom nagradom, Oskar znanja u školskoj godini 2019./2020.

Dobitnici nagrade dolaze iz četiri osnovne i jedne srednje škole, pa su prijemu učestvovali: ravnatelj OŠ Hodošan, Damir Kovačić, ravnateljica OŠ Dr. Ivana Novaka Macinec, Božena Dogša, ravnateljica čakovečke Gimnazije Josipa Slavenskog, Sandra Breka-Ovčar, ravnateljica OŠ Domašinec Martina Kivač, ravnateljica OŠ Selnica, Anica Rašperger.

Župan Posavec naglasio je kako je ovo čin pun ponosa i poštovanja, čin koji obilježava ulaganje u pojedinca i osobno vrednovanje.

– Vodećeg znanstvenika u Hrvatskoj, Ivicu Puljka pitali su koja je najveća uloga u sustavu obrazovanja, a on je odgovorio „To je moja želja da potaknem znanje i izvrsnost obrazovnog sustava Republike Hrvatske.” Možemo govoriti da živimo u relativno novoj državi svjetskih okvira, možemo govoriti da živimo u relativno maloj županiji u hrvatskim okvirima s brojem učenika koji je manji nego u Zagrebu ili Splitu, međutim, u ovom sustavu ne postoje velike i male države, velike i male škole, nego postoje države, regije i škole koje s jednom određenom dozom samopouzdanja cijene ono što rade, potiču znanstvenu izvrsnost, potiču učenike – rekao je Posavec i istaknuo kako su postignuti rezultati posljedica ulaganja u obrazovanje.

Oskar znanja je manifestacija u kojoj sudjeluje veliki broj učenika, a do državnog natjecanja dolazi samo 3 posto učenika, a u tom postotku trebate biti najbolji, a to ste vi, to je kategorija u koju spadate. Time se trebate isticati i ponositi se! Najdraže mi je kad se sa svim obnovama škola, svim financiranjem i potporama koje dajemo možemo ponositi – rekao je Posavec i istaknuo Centar izvrsnosti kao mjesto za pamet i normalno funkcioniranje, uz riječi kako je ulaganje u obrazovanje pogled u budućnost.

Ravnateljica čakovečke gimnazije, Breka-Ovčar istaknula je kako je Oskar znanja izvrsnost, trud, marljivost, odricanje, kvaliteta:

– Vi ste ti koji ste unatrag godinu, dvije, tri redovito iza sebe ostavljali svoj razred, cijelu školu, cijelu županiju da bi došli do vrhunskog uspjeha, a to je biti prvi, biti najbolji i ne pobjediv u državi. Samo vi znate što znači slast pobjede, moć znanja i mislim da je to sjajna stvar, ali iza svega toga stoji ono što ne vidimo.

Također istaknula je požrtvovnost kao neizbježan segment i poticaj bližnjih kao i profesora kao jedan od pokretačkih motora.

– Moramo reći, da na vrhu piramide stoje oni koji nas financiraju i podupiru. To je Međimurska županija, župan Matija Posavec koji redovito od nas traži i daje. Mislim da je to dobra formula. U međusobnoj sinergiji funkcioniramo jako dobro – rekla je Breka-Ovčar i nadodala kako je ključ da se škole na neki način oduže upravo ostvarivanje rezultata.

Neka vam trajna karakteristika ostane da se date maksimalno, do kraja i bez rezerverno. Kvaliteta je jedino jamstvo vašeg uspjeha u budućnosti – završila je Breka-Ovčar.

mčaržavec / www.sjever.hr
26.03.2021.

Input your search keywords and press Enter.