Now Reading:
Međimurje bogatije za još jedan prostor: Kreće izgradnja sportske dvorane Osnovne škole Sveta Marija
Full Article 4 minutes read

Međimurje bogatije za još jedan prostor: Kreće izgradnja sportske dvorane Osnovne škole Sveta Marija

Danas je ispred Osnovne škole Sveta Marija potpisan sporazum o sufinanciranju izgradnje sportske dvorane Osnovne škole Sveta Marija. Sporazum su potpisali župan Međimurske županije Matija Posavec, načelnica Općine Sveta Marija Đurđica Slamek i ravnateljica Osnovne škole Sveta Marija Gorana Šavora Peter.

Posljednih desetak godina Međimurska županija doista puno ulaže u obrazovanje, a ovo je samo još jedan projekt koji ukazuje na dobru organizaciju i brigu za boljitak građana Međimurja.

– Riječ je o našim uobičajenim planovima, investicijama u obrazovanje. Projekte koji provodi Županija nikada ne ostanu ne završeni. Izgradili smo i dvorane u Goričanu, Draškovcu, Orehovici, jednako tako u planu imamo obnovu nekih dvorana. Za ovu godinu bilo je u planu da se, konačno, nakon dugog niza godina, izgradi školska sportska dvorana Sveta Marija. Oni to zaslužuju! Temelji su postavljeni, ulazimo u prvu fazu, to je raspisivanje natječaja. Međimurska županija će u svom proračunu osigurati sredstva za realizaciju prve faze, nakon toga slijedi opremanje dvorane. Ja vjerujem, da će, nakon nešto više od godinu dana, Međimurje biti bogatije za jedan prostor koji će biti na korištenje ne samo učenicima, nego i radu udruga koje daju bogatstvo ovoj sredini – rekao je Posavec.

U posljednjih desetak godina, Međimurska županija imala je dosta problema s projektnom dokumentacijom kako bi realiziraju ovaj projekt, a isto tako sredstva nisu bila osigurana sredstava budući da se radi o projektu više milijunske vrijednosti.

– Imali smo obavezu, budući da se radilo o EU sredstvima, da organiziramo opremu škola kroz model energetske obnove. Dvorana se u Svetoj Mariji gradi iz prihoda proračuna jer ni Općina nije imala dovoljno novaca. Sada je dogovor da i Općina u svom proračunu osigura dio sredstava i da će Međimurska županija također pomoći kako bi u što bržem roku realizirali projekt – završio je Posavec.

Slamek je istaknula kako se nalaze u periodu početka jednog velikog projekta koji je očekivan dugi niz godina:

Još 2005. počela je izrada projektne dokumentacije koju je financirala Općina Sveta Marija onda u iznosu nekih 200 tisuća kuna. Nakon toga na moje traženja ondašnjeg župana Ivice Perhoča započela je gradnja temelja. Ove godine smo pokušali, dali sve od sebe da se ipak započne graditi. Međutim, znate da smo mi mala općina, nemamo veliki proračun plus pred nama su strahovito velike investicije što ste i vidjeli, to je Aglomeracija Donja Dubrava, a da ne govorimo o onome što nas čeka nakon – sanacija naših nerazvrstanih cesta.

Općina ne može uložiti neki jako veliki novac u sportsku dvoranu tako da će se sportska dvorana graditi u dvije faze. Prva faza će biti roh bau, a a nakon toga slijede obrtnički radovi.

– Međutim, mislim da pošto se taj najvažniji dio napravi, a to je ono podizanje pod krov i postavljanje stolarije da bi ostatak trebao ići. Općina Sveta Marija će u tome sufinancirati projekt u iznosu od 2 milijuna kuna, dok će ostatak dati županija. Potpisali smo sporazum sa županom Matijom Posavcem. Vjerujem da će ova ekipa ići i dalje da će se to onda stvarno i realizirati jer župan ako nešto obeća onda bude to i realizirao. Tako vjerujem da će i našu sportsku dvoranu – rekla je Slamek.

Šavora Peter rekla je kako je ovo potpisivanja i početak projekta gotovo simboličan:

– Svi smo s nestrpljenjem čekali nastavak ove gradnje. Ja bih samo spomenula da je ovo gotovo simbolično, točno nakon 10 godina i tjedan dana također u srijedu započela je izgradnja temelja sportske dvorane, a danas nastavljamo s izgradnjom ostatka dvorane. Naši učenici jedva čekaju izgradnju dvorane i smatramo da će se time pružiti niz novih mogućnosti za naše učenike, učitelje i mještane ovog kraja.

mčaržavec / www.sjever.hr
24.03.2021.

Input your search keywords and press Enter.