Now Reading:
I na Jarunu obilježen Međunarodni dan šuma
Full Article 2 minutes read

I na Jarunu obilježen Međunarodni dan šuma

Međunarodni dan šuma svake se godine obilježava 21. ožujka te su povodom tog dana Sekcija za urbano šumarstvo Hrvatskog šumarskog društva iz Zagreba, Fakultet šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatske šume d.o.o. UŠP Zagreb organizirala eko akciju.

Riječ je o akciji „Uljepšajmo naše urbane šume” koja je provedena na Jarunu u suradnji s Gradom Zagrebom, Rekreacijsko sportskim centrom Jarun Ustanove Upravljanje sportskim objektima Grada Zagreba, Zagrebačkim holdingom podružnice Zrinjevac i Čistoća, Hrvatskim šumarskim institutom iz Jastrebarskog,  Hrvatskom komorom inženjera šumarstva i drvne tehnologije, Hrvatskim savezom udruga privatnih šumovlasnika, tvrtkama iz područja urbanog šumarstva.

Eko akcija obuhvaćala je sadnju sadnica šumskih vrsta drveća i grmlja jestivih plodova u urbanim šumama, obilazak urbanih šuma, čišćenje jedne urbane šume te prigodnu sadnju klonova “Gupčeve lipe”. U sklopu Eko akcije Hrvatska komora inženjera šumarstva i drvne tehnologije uručila je knjižice „Da bi hrast mogao rast“  koje su prilagođene učenicima osnovnih škola te će doprinijeti osvješćivanju učenika o procesima u prirodi i funkcioniranju šumskih ekosustava, a iste će se podijeliti  osnovnim školama na području Grada Zagreba.

Šume se često od milja nazivaju „zelenim tvornicama“ te je zaštita šuma ključna kako za opstanak planeta tako i za našu budućnost.
Zahvaljujemo se organizatorima Eko akcije, studentima šumarstva te svima koji su se priključili istoj i danas sudjeluju u aktivnostima čišćenja i sadnje sadnica, a sve u cilju očuvanja naših šuma.

www.sjever.hr/zagreb.hr

23.03.2021.

Input your search keywords and press Enter.