Now Reading:
Nova fasada na planinarskoj kući na Cesargradu
Full Article 5 minutes read

Nova fasada na planinarskoj kući na Cesargradu

Na Izvanrednoj izbornoj skupštini Hrvatskog planinarskog društva “Cesargrad”, koja je sazvana zbog povlačenja s mjesta predsjednika Gordana Šobana i to iz osobnih razloga, izabrano je novo vodstvo Društva.

Za predsjednicu Društva izabrana je Sanja Smolčić, za dopredsjednika Krešimir Kralj, za tajnika Mario Harapin, a za blagajnicu Sanja Smolčić. Članovi Upravnog odbora su: Sanja Smolčić, Krešimir Kralj, Mario Harapin, Damir Vrabec, Ilija Kranjčec, Goran Jakobović, Branko Cvetić, Rudolf Poslek, i Milan Smolčić. U Nadzorni odbor izabrani su Mira Hrbud-Kolar, Jasna Gmajnički i Anja Vrabec, dok su članovi Suda časti Marijan Pleško, Božidar Zajec i Miroslav Čukac.

Pred novim vodstvom je i zahvalan, ali u isto vrijeme i zahtjevan zadatak nastaviti s uspješnim radom koje je obilježilo djelovanje ovog društva u zadnjih nekoliko godina. Na Skupštini se dosadašnji predsjednik Gordan Šoban osvrnuo na brojne aktivnosti koje su ostvarene u proteklom razdoblju. 

– Dokaz našeg kvalitetnog rada, kako u prošloj tako i kroz nekoliko prethodnih godina, vidljiv je u kontinuiranom povećanju članstva društva.  Tako smo 2014. imali – 28 članova, 2015. – 48 članova, 2016.  – 51 člana, 2017. –  70 članova, 2018. – 81 člana, 2019. – 92 člana, 2020. 95-  članova, a zbog novih učlanjenja trenutno imamo preko 100 članova.  Plan pohoda u 2020. godini, koje Društvo ima po prvi puta zahvaljujući našem planinarskom vodiču Kreši Kralju, ipak je znatno poremetio koronavirus. Iako su planirana čak 23 društvena pohoda, zbog novonastale epidemiološke situacije, većinu smo izleta morali otkazati. Ipak i u takvoj situaciji, nešto smo uspjeli odraditi. Isto tako vrijedi naglasiti da su brojni članovi s obzirom na postojeću situaciju odradili niz pohoda i izleta u manjim grupama te tako stjecali neophodna planinarska iskustva. Ovdje se također može vidjeti da osim porasta članstva, vidljivo raste i znatan interes za planinarske izlete, što nas sve mora jako veseliti jer je i sama bit planinarstva boravak u planini. Posebno sam ponosan što smo po prvi puta u našem Društvu školovali dvojicu licenciranih planinarskih vodiča, Krešimira Kralja i Eduarda Rumihu, što je preduvjet ozbiljnog planinarenja – istaknuo je dosadašnji predsjednik.

HPD “Cesargrad” može se pohvaliti da je uspio napraviti i značajne zahvate na uređenju planinarske kuće, okoliša i planinarskih staza. Pripreme za postavljanje nove toplinske ovojnice na planinarskoj kući na Cesargradu započele su još tijekom 2019. godine, kada je zahvaljujući potpredsjedniku Iliji Kranjčecu, osigurana donaciju kompletne obloge-stiropora  i lijepila za izradu fasade. Tijekom 2020. godine održano je niz radnih akcija u svrhu pripreme za postavljanje fasade, a građevinski radovi započeli su u studenom. Početkom 2021. dovršen je ovaj kapitalni projekt, a sada predstoje još neki manji radovi.

U ovom projektu HPD “Cesargrad” imao je i potporu Gradu Klanjca i gradonačelnika, ali i tvrtke MDK građevinar koja je bila najveći donator te ostalih trgovačkih društava, obrtnika i građana koji su pomogli svojim financijskim donacijama ili potrebnim materijalom. Ovaj projekt prepoznao je i Hrvatski planinarski savez te je na njihovom natječaju također ostvarena značajna financijska pomoć. Budući da su za veći dio investicije osigurana donacijska sredstva, ostao je značajan dio financijskih sredstava za dovršetak svih manjih radova i uređenje planinarske kuće u 2021. godini.

Na inicijativu Društva, Grad Klanjec sanirao je i uredio cestu koja vodi do planinarske kuće te je tako omogućen normalan pristup za odvijanje svih aktivnosti. Kupljen je spremnik za vodu dovoljnog kapaciteta da se tijekom 2021. godine napokon riješi i pitanje opskrbe vodom. Tijekom proteklog razdoblja redovite su i česte bile volonterske akcije članova na redovnom održavanju planinarskog doma, njegovog okoliša, kao i održavanju planinarskih puteva. Markiran je novi planinarski put “Tuheljska steza” koja ide od središta Tuhlja do vrha Cesarske gore.

Na kraju svog uspješnog predsjedanja HPD-om “Cesargrad” Gordan Šoban zahvalio se na podršci i suradnji članovima Upravnog odbora, kao i svim ostalim članovima Društva te poželio novoizabranom rukovodstvu puno uspjeha u radu, kako bi sve ovo što je napravljeno u prethodnim godinama, još više nadogradili i kako bi Društvo sutra bilo još bolje nego jučer.

www.sjever.hr/klanjec.hr 21.03.2021.

Input your search keywords and press Enter.