Now Reading:
Grad Klanjec brine za svoje mlade: daju se potpore za bebe, izgrađen je novi vrtić koji radi do 19 sati, dodjeljuju se stipendije učenicima i studentima…
Full Article 3 minutes read

Grad Klanjec brine za svoje mlade: daju se potpore za bebe, izgrađen je novi vrtić koji radi do 19 sati, dodjeljuju se stipendije učenicima i studentima…

Grad Klanjec posebno vodi briga o nadolazećim generacijama. Potpore za novorođene iznose 2 tisuće kuna za prvo dijete, 3 tisuće za drugo i 4 tisuće kuna za treće dijete, 5 tisuća za četvrto te dodatnih tisuću za svako iduće rođeno dijete. Uz to osigurano besplatno trogodišnje članstvo u Gradskoj knjižnici i čitaonici “Antun Mihanović”.

U Klanjcu koji broji oko 3 tisuće stanovnika, rodile su se 32 bebe. Razumljivo je da se onda i minimalan broj sugrađana odluči na trajan odlazak u inozemstvo.

Grad Klanjec u 2020. godini izgradio je novi vrtić “Kesten” čija vrijednost iznosi oko 11 milijuna kuna, od čega više od polovice iznose bespovratna EU sredstva – 7,4 milijuna kuna. Radi se o daleko najvećoj gradskoj investiciji koja je riješila pitanje oko liste čekanja, a ovaj je projekt omogućio i osnivanje jasličke skupine koju Klanjec do sada nije imao. Važno je napomenuti kako Grad sufinancira vrtić za prvo dijete u iznosu od 60 posto, za drugo se iznos umanjuje za 20 posto, a za treće je dijete vrtić potpuno besplatan. Činjenica da je za vrijeme pandemije vrtić bio potpuno besplatan dovoljno govori o asertivnosti Grada prema mještanima.

Što se predškolskog odgoja tiče, u odnosu na 2018. u 2019. godini Klanjec je bio u Top 10 po izdvajanju u odnosu na broj stanovnika, odnosno po “per capita” ulaganju.

“Popodne u vrtiću” projekt je koji je omogućio radno vrijeme vrtića do 19 sati, što uvelike olakšava roditeljima. Vrtić je zaposlio još jednog odgojitelja na pola radnog vremena i kuharicu na dodatna 2 sata.

U sklopu projekta napravljen je i STEM program te program zdrave prehrane za djecu kroz kulinarske radionice, a nabavljena je i potrebna oprema. Ukupna vrijednost projekta je 1,2 milijuna kuna i financiran je iz EU fondova u cijelosti. Otvoren je i logopedski kabinet koji sufinanciraju Grad Klanjec i susjedna Općina Veliko Trgovišće – Klanjec izdvaja 75 tisuća kuna.

Klanjec, premda nije osnivač osnovnih škola, pomogao je u razvoju i obrazovanju kupivši četiri pametne ploče, dvije za matičnu školu u Klanjcu i dvije za područnu u Lučelnici.

Klanjec redovito isplaćuje financijske stipendijske potpore učenicima i studentima slabijeg imovinskog stanja. Za studente ona iznosi 550 kuna mjesečno, a za učenike 250 kuna. Za učenike, Grad sufinancira nabavu radnih bilježnica te učenički prijevoz za djecu koja ne ostvaruju to pravo na temelju pedagoških standarda.

www.sjever.hr 21.03.2021.

Input your search keywords and press Enter.