Now Reading:
Saznajte tko su “Hrabri čuvari na djelu” iz Zlatar Bistrice!
Full Article 3 minutes read

Saznajte tko su “Hrabri čuvari na djelu” iz Zlatar Bistrice!

Hrabri telefon (broj 0800 0800) već od 1997. godine svoju besplatnu pomoć i podršku nudi djeci, njihovim obiteljima, stručnjacima, ali i drugim odraslim osobama koje žele pomoći nekom ugroženom djetetu u okolini. OŠ Zlatar Bistrica dio je hvalevrijednog projekta “Hrabri čuvari na djelu” u kojem ova školica sudjeluje i dan danas te je, podsjetimo, dobila nagradu u kategoriji osnovnih škola za “Preventivni program/ aktivnost godine”.

Koliko je važno je da djeca i mladi dobiju informaciju o načinima dobivanja pomoći i podrške ističe Marina Dinjar, pedagoginja Osnovne škole Zlatar Bistrica čiji učenici sudjeluju u projektu Hrabri čuvari na djelu od 2017. godine kada je Udruga Hrabri telefon izabrala upravo ovu školu za sudjelovanje. Njihov rad je usmjeren na prevenciju i djelotvornu zaštitu djece od nasilja na internetu, a kao rezultat nastala su dva video materijala o sigurnom korištenju interneta i prevenciji vršnjačkog nasilja na društvenim mrežama.

– Nismo stali na tome i odlučili smo preventivno djelovati i proširili smo ga na jedan školski projekt. Sama ideja njihovog projekta bila je da izabrani učenici prođu edukaciju o nasilju putem interneta, o sigurnosti na internetu i toj tematici. Nadalje, izabrani su učenici – hrabri čuvari koji djeluju u tom području – rekla je Dinjar i nadovezala se na video uratke:

– Učenici su bili i glumci i sami osmislili scenarij. Nakon toga smo osmislili 90 minutnu interaktivnu radionicu koju su održali učenici i stručni suradnici u svim razrednim odjelima. Koncept je da učenici uče od učenika. Gledajući svoje školske kolege i situacije u kojima su se u tim video materijalima našli, koliko je korištenje interneta opasno ako se ne koristi na siguran način koje su sve opasnosti prisutne i kako možemo mi doživjeti elektroničko nasilje, a ujedno i biti zlostavljač, ne znajući, dakle pasivni, povećao je osviještenost cyberbuilling-a. Svaki like i ne reagiranje na nasilje je podrška nasilju. Tu su učenici vidjeli koliko i malo znaju o tome.

Sigurnost na internetu prije svega!
Slatka ili gorka osveta?

Tko su hrabri čuvari?

Svi znaju tko su hrabri čuvari u našoj školi, koja je njihova zadaća i uvijek ih mogu pitati za savjet. Učenici se uvijek lakše obrate svojim vršnjacima. Također, ti učenici su na svim društvenim mrežama i vide objave, vide što se događa. Ako uvide problem, reagiraju. Obrate se odraslima, obrate se nama. Imali smo situacija ugroženih učenika na društvenim mrežama, ali su na vrijeme riješeni. Da nema tog projekta i da nisu bili toliko upoznati s mogućnostima zloupotrebe interneta, vjerujem da bi problema bilo više – završila je Dinjar.

Pročitajte i Stvari koje mladi žele znati o cyberbullyingu!

mčaržavec / www.sjever.hr
04.03.2021.

Input your search keywords and press Enter.