Now Reading:
POTPISAN UGOVOR! Korak bliže realizaciji projekta vrijednog 60 milijuna kuna – Centra kompetentnosti u Koprivničko-križevačkoj županiji
Full Article 4 minutes read

POTPISAN UGOVOR! Korak bliže realizaciji projekta vrijednog 60 milijuna kuna – Centra kompetentnosti u Koprivničko-križevačkoj županiji

Veliki dan za Koprivnicu i Koprivničko-križevačku županiju – potpisan je ugovor o nabavi usluga izrade standarda zanimanja, standarda kvalifikacija i strukovnih kurikuluma te modernizacije postojećih obrazovnih programa za potrebe Centra kompetentnosti u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Centar kompetentnosti je projekt čiji je opći cilj povećanje relevantnosti strukovnog obrazovanja kroz poboljšanje uvjeta u (pod)sektoru elektrotehnike i računalstva strukovnog obrazovanja s ciljem postizanja veće zapošljivosti učenika, a specifični cilj, odnosno svrha projekta je unaprjeđenje infrastrukture regionalnog centra kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u Koprivničko-križevačkoj županiji u skladu s potrebama tržišta rada na regionalnoj razini te intenziviranje suradnje sa sličnim centrima u EU.


Projektom „Centar kompetentnosti u Koprivničko-križevačkoj županiji“ rekonstruirat će se, dograditi i opremiti postojeća zgrada Obrtničke škole Koprivnica, jedne od najrazvijenijih i najpriznatijih škola u županiji koja je kroz svoju redovnu nastavu i praktičnu obuku, kao i kroz različite oblike prekvalifikacija i doškolovanja, uz suradnju s Gradom Koprivnicom i Koprivničko-križevačkom županijom, stvorila mnoge priznate obrtnike ovoga kraja.

Ravnatelj Obrtničke škole Koprivnica, Zlatko Martić je, zahvalivši osnivaču škole – Županiji, odnosno županu Korenu i zamjeniku Ljubiću te projektnom timu i Razvojnoj agenciji PORA, istaknuo:
-Kad dođemo do ovoga trenutka potpisivanja ugovora, onda znači da smo jedan korak bliže našem cilju, a to je da uspostavimo Centar kompetentnosti iz područja elektrotehnike i računalstva u Koprivnici. Bliže smo onom krajnjem cilju da stvarno omogućimo našoj djeci, našim učenicima i svim ostalim suradnicima kvalitetniji, bolji rad u našoj školi, a našim kolegama profesorima dati mogućnost boljeg i kvalitetnije rada, da mogu pokazati sve ono što znaju.

Kao najbolji, odnosno najkvalitetniji ponuđač, na javnom je pozivu odabarno Pučko otvoreno učilište Zagreb, a ravnatelj POU-a Ivan Šutalo je prilikom potpisivanja ugovora naglasio:
-2008. godine smo uspostavili ovaj mehanizam programiranja strukovnih kurikuluma koji će rezultirati stvarnim potrebama gospodarstva kroz svoji sadržaj. Godine 2013. smo došli do ideje, inicijative razvoja regionalnih centara. Htjeli smo da se na jednom mjestu može dati jedna kompletna usluga svima koji to trebaju, iz obrazovanja, iz gospodarstva. Jedan centar omogućava svima koji imaju potrebu da se mogu usavršiti, osposobiti za bilo koju razinu obrazovanja.

Voditelj projekta Darko Masnec također je istaknuo kako je današnje potpisivanje ugovora značajan korak u realizaciji projekta. 

-Dio je projekta Centra kompetencije kroz koji se trebaju realizirati, između ostalog, i novi programi, standardi i kurikulumi za obrtnička zanimanja i sve ono što ide uz to, od edukacija nastavnog osoblja do uključivanja gospodarskog sektora u taj proces. Tako da učenik kada završi školu, odmah je spreman za rad u gospodarskom sektoru. U proces će biti uključeni i sektorski stručnjaci iz područja elektrotehnike i računarstva i koordinatori koji će zajedno sa stručnjacima iz naših škola raditi na standardima – pojasnio je.

Potpisivanju ugovora nazočio je i župan Darko Koren koji je istaknuo da današnji povod nominalno nije toliko velik.
-No sagledavajući ga u sklopu cijelog projekta 60 milijuna kuna kojih će doći u našu Županiji u sektor obrazovanja, posebice u sektor obrazovanja za obrtnička zanimanja, to je izuzetno bitno. Mi smo u izuzetno velikom problemu jer jedna takva obrazovna ustanova ne može u jednom zanimanju koje je izuzetno potrebno hrvatskom gospodarstvu, ne može naći više od jednog zainteresiranog učenika. Činjenica je da mladim ljudima ta zanimanja nisu atraktivna. Isto tako mi smo puno riječi posljednjih godina trošili na ukazivanje na problematiku visokoškolskog obrazovanja konstatirajući činjenicu koja stoji da smo i ovaj prostor Hrvatske gdje je udio i postotak visokoobrazovnih ljudi, mali. Osobno mislim da je struktura viskoobrazovinh škola veći problem nego sami postotak i broj – rekao je župan Koren.

Dodao je da je pred svima nama – lokalnim zajednicama, obrazovnim ustanovama, gospodarstvu i sveukupnoj državnoj politici veliki zadatak.
-Taj se zadatak mora usmjeriti upravo u tom pravcu i pronaći određene načine i modele kako bi taj segment mladim ljudima bio atraktivniji. Centri kompetencija sigurno su dobar alat za to jer osim osiguranja materijalnih uvjeta, oni osiguravaju jednu višu dimenziju u samom sustavu obrazovanja i logika je da mladi ljudi to prepoznaju. Mislim da to interaktivno povezivanje s gospodarstvom mora biti puno snažnije i da se tu i gospodarstvo sa svojim potrebama mora uključiti. Imamo svoju ulogu u obrazovanju u svim kategorijama koja se prije svega odnosi na materijalne uvjete, ali sami taj problem ne možemo riješiti. Mnogi se moraju uključiti, između ostalog i mediji – kazao je Koren zahvalivši predstavnicima medija na, kako je istaknuo, praćenju ove prevažne temu za hrvatsko društvo!

a.kučić/sjever.hr

01.03.2021.

Input your search keywords and press Enter.